У Кам’янці-Подільському під час зустрічі Анатолія Гриценка з мешканцями міста із зали, де відбувалося зібрання, вивели представників проекту «Скажений Доброволець» та ДУК «Правий Сектор». Їх звинуватили в провокаціях та порушенні громадського порядку. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Зустріч Анатолія Гриценка з виборцями відбувалася 2 лютого у Кам’янець-Подільському міському будинку культури. Біля входу до будівлі розмістили два агітаційні намети, в яких роздавали газети «Громадянська позиція» за січень 2019 року та просили усіх, хто прийшов на зібрання, зазначити прізвище, ім’я, по батькові і поставити підпис на аркуші для обліку кількості прихильників.

Hrytsenko 1 Khmelnytskyi 04.02.2019

Hrytsenko 2 Khmelnytskyi 04.02.2019

Hrytsenko 3 Khmelnytskyi 04.02.2019

Під час самої зустрічі, яка включала доповідь кандидата і відповіді на питання присутніх,  трапився конфлікт Анатолія Гриценка з представниками проекту «Скажений Доброволець» та ДУК «Правий Сектор». Кандидат не відповідав на запитання представників «Скаженого Добровольця» та командира 7-ї резервної сотні ДУК «Правий сектор» Олександра Попова з Кам’янця-Подільського, які ті викрикували із зали. Запитували, зокрема: чому під час Майдану Анатолій Гриценко відпочивав в Італії, як він доклався до участі у війні, де був під час Майдану, яким способом хоче здобути мир.

Кілька присутніх у залі чоловіків намагалися перешкодити представникам «Скаженого Добровольця» та ДУК «Правий Сектор» звертатися до кандидата і вигукували: «Провокаторам ганьба!», «Провокатор-порохобот».

Про інцидент «Скажений Доброволець» повідомив на своїй сторінці у Facebook, розмістивши відповідне відео. На сторінці Олександра Попова також є відео конфлікту і його коментар.

Сам кандидат, як повідомляє спостерігач ОПОРИ, який був присутній на заході, зазначив, що ці люди їздять за ним на всі зустрічі і задають одні й ті ж запитання, звинуватив їх у провокаціях, а також сказав, що це влада використовує «атовців», щоб втриматися на посадах. Анатолій Гриценко погрожував чоловікам, якщо ті не припинять викрикувати, за допомогою своєї охорони вивести їх із зали. Коли Олександр Попов звернувся до кандидата вдруге, їх таки вивели із приміщення.

«У коридорі Будинку культури у представників «Скаженого Добровольця» та ДУК «Правий сектор»  відбулась розмова з правоохоронцями. За словами поліцейських, чоловіків вивели, бо ті порушували громадський порядок. Самі ж «порушники» заперечили, сказавши, що лише хотіли почути відповіді на свої питання під час публічного заходу. Зрештою представник поліції вибачився за те, що був змушений вивести їх із зали, потиснув чоловікам руки і попросив залишити будівлю», – розповів спостерігач.

Як пояснили спостерігачеві ОПОРИ самі «скажені добровольці», вони представляють «різні організації, колишніх добровольців». Підтвердили, що їздять за Гриценком, щоб почути відповіді на свої запитання, але він не відповідає та звинувачує їх у провокаціях. На запитання, чому саме цей кандидат їх так цікавить, зазначили, що саме він причетний до того, що українська армія була у такому стані на початку російської військової агресії, оскільки був Міністром оборони при Ющенку, а в той час «армію найбільше розікрали», через нього «безпосередньо чи опосередковано» постраждали добровольці, крім того, він «найбільш явний противник, суперник» і «їм це все не подобається». Повідомили також, що мають питання і до інших кандидатів і при нагоді відвідуватимуть їхні зустрічі з виборцями.

Офіційних коментарів кандидата з приводу інциденту не поширювалось, однак на сторінці «Громадянська Позиція Кам'янець-Подільський» ситуацію, що відбулася під час зустрічі кандидата з виборцями, прокоментували так: «Слід сказати, що, на жаль, не обійшлося без прикрого інциденту. Декілька молодих людей спеціально прийшли на зустріч з метою здійснення провокації. При цьому повністю відкидаємо звинувачення, що кандидат в Президенти намагався уникнути незручних питань тощо. На будь-яке питання пан Анатолій готовий був дати відповідь, якщо б воно звучало в коректній формі, без відкритих образ, вигуків, намагання з самого початку звести зустріч в формат перепалки та взаємних звинувачень. Прикро, що до такої тактики вдаються ті, хто розглядався в якості союзників у боротьбі проти спільних суперників, хто мав би скласти єдиний демократичний проєвропейський фронт для протистояння олігархату й тим, хто бажає реваншу та повернення до часів режиму Януковича».

За словами юридичної радниці Громадянської мережі ОПОРА, в зазначеному випадку відсутній склад такого адміністративного правопорушення,  як дрібне хуліганство. Так, згідно зі ст. 173 КУпАП під дрібним хуліганством розуміють нецензурну лайку в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян. З поширеного відео  вбачається, що особи наполегливо вимагали відповісти на свої питання, проте це відбувалося без образливих звернень та інших дій, що порушують громадський порядок. Юристка також нагадує, що кандидатам слід бути більш терпимими та відкритими до критики на свою адресу, адже вони є політичними діячами, які претендують на зайняття посту Президента, а отже є публічними особами. За запровадженими Європейським судом з прав людини стандартами межі допустимої критики стосовно публічної особи-політика є ширшими, ніж стосовно приватної особи, що зумовлене потребою вільного відкритого обговорення суспільно значимих політичних питань.