У Хмельницькій області на сайтах обласної державної адміністрації та 12 райдержадмінстрацій розмістили повністю текст виступу Президента України, у якому він повідоми про намір балотуватися на виборах. Відеотрансляцію промови з дописом про намір Петра Порошенка взяти участь у перегонах на своїх сторінках у Facebook поширили ОДА та чотири РДА. Такі дії місцевих чиновників можуть створювати переваги потенційному кандидату на виборах. Про це зазначають спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Промову чинного Президента України Петра Порошенка на Форумі «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом» опублікували на своїх офіційних сайтах Хмельницька обласна державна адміністрація, а також Білогірська, Деражнянська, Городоцька, Ярмолинецька, Ізяславська, Кам’янець-Подільська, Хмельницька, Шепетівська, Славутська, Старосинявська, Старокостянтинівська та Теофіпольська районні державні адміністрації.

У своєму виступі, текст якого розмістили на своїх веб-ресурсах державні адміністрації, Президент повідомив: «Почуття глибокої відповідальності перед країною, перед сучасниками, перед минулими і прийдешніми поколіннями спонукали мене прийняти рішення кандидувати ще раз на посаду Президента України. Прошу у виборців мандата на те, щоб гарантувати незворотність європейської та євроатлантичної інтеграції, гарантувати незворотність нашої незалежності. Щоб відновити територіальну цілісність країни і принести вигідний Україні мир. Щоб завершити побудову сильної успішної держави, здатної забезпечити порядок, добробут і безпеку кожного українця. Бо добробут, безпека, порядок – не менш важливі, ніж армія, мова, віра. Щоб над міцним фундаментом, який ми заклали за п’ять років, звести добротні стіни та надійний дах».

Відеотрансляцію промови Президента з дописом про намір балотуватися зі сторінки Петра Порошенка у Facebook поширили Хмельницька обласна державна адміністрація та чотири РДА: Ізяславська, Білогірська, Віньковецька і Теофіпольська, причому остання двічі репостила інформацію про рішення Президента – з відео та з фото. До того ж окремо таке повідомлення є й на сайті Теофіпольської РДА.

За словами координатора громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області, на цей момент чинний Президент України Петро Порошенко не є зареєстрованим кандидатом, однак поширення інформації про його рішення взяти участь у виборах, а також про цілі, яких він хоче досягти на посаді, створює йому додаткові переваги на виборах і може бути сприйнято як прояв так званого «адміністративного ресурсу», адже керівники державних адміністрацій призначаються та звільняються Президентом. Такі дії є недоброчесними стосовно вже зареєстрованих кандидатів та порушують принципи рівних можливостей всіх кандидатів, відкритості та прозорості виборчого процесу.

Оскільки Петро Порошенко ще не є кандидатом, повідомлення про нього не можна трактувати я виборчу агітацію, однак при цьому треба мати на увазі, що згідно з ч. 3 ст. 561  Закону України «Про вибори Президента України» органи державної влади при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією зобов’язані дотримуватися  неупередженості.

Юридична радниця Громадянської мереж ОПОРА зазначає, що після реєстрації Петра Порошенка кандидатом на пост Президента України всім ЗМІ при висвітленні його діяльності слід буде дотримуватися вимог ч. 3 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України», які зобов’язують утриматися від проявів агітації на користь чинного Президента у інформаційних повідомленнях про його діяльність на посаді Президента. Слід відзначити, що факт висування кандидатом в Президенти безпосередньо не стосується виконання чинним Президентом своїх повноважень, тоді як допустиме законом інформаційне висвітлення  діяльності посадових осіб має стосуватися лише реалізації посадових обов`язків в межах здійснення президентських  повноважень.

Відповідно до ч. 3 ст. 58 Закону України «Про вибори Президента України» до передвиборної агітації не належать офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів на пост Президента України, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)