28 січня  ОПОРА виявила у Краматорську та Костянтинівці зовнішню рекламу трьох зареєстрованих кандидатів на посаду Президента України без вихідних даних.  Зовнішня реклама Олега Ляшка, Андрія Садового та Олександра Вілкула не містить інформації, передбаченої Законом України «Про вибори Президента України». Це може свідчити про ознаки порушення чинного законодавства. Спостерігачі повідомили про ці факти поліцію.

Так, у Краматорську на вулиці Гампера, неподалік від Сада Бернацького, розміщено білборд Олега Ляшка без вихідних даних. На цьому носії зовнішньої реклами не зазначені відомості про наклад, друкарню, відповідального за друк та не вказаний замовник.

28 01 2019 Donetskaya obl Lyashko

Водночас, по всьому Краматорську з’явилась реклама Андрія Садового. Також без вихідних даних. Географія подібних неналежно оформлених банерів доволі різноманітна: перехрестя вул. Василя Стуса та вул. Двірцевої, вул. Василя Стуса (біля ЦУМа), вул. Ярослава Мудрого (навпроти ТЦ «Прогресс»), вул. Паркова (біля ТЦ «АВРОРА») тощо. Спостерігач викликав поліцію та склав заяву щодо порушення.

28 01 2019 Donetskaya obl near CYM

28 01 2019 Donetskaya obl Vasylya Stysa ta Dvirceva Sadovoy

У Костянтинівці подібна ситуація із білбордами Олександра Вілкула. Борди без вихідних даних  із рекламою кандидата у Президенти України Олександра Вілкула знаходяться за адресою вул. Ємельянова 12 та по проспекту Ломоносова (поблизу палацу культури).

28 01 2019 Donetskaya obl Vylkyl Konstantynovka

Спостерігач ОПОРИ побував сьогодні на щотижневому брифінгу поліції та заявив про відповідний факт. Також спостерігач склав заяву про ймовірне порушення законодавства.

28 01 2019 Donetskaya obl Zayava

«Відповідно до ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів», - акцентувала координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією.

Нагадаємо, що всі із вище перелічених політиків – зареєстровані Центральною виборчою комісією як кандидати на посаду Президента, якого українці обиратимуть 31 березня 2019 року. 

Раніше, спостерігачі ОПОРИ на Донеччині інформували про білборд Анатолія Гриценка без вихідних даних, виявлений у Краматорську.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.