У Деражні, Хмельницькому та Кам’янці-Подільському агітували за потенційного кандидата Руслана Кошулинського і роздавали друковані матеріали з ознаками дочасної агітації. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Інформацію про агітацію в Деражні розмістили у Facebook на сторінці «ВО «Свобода» Хмельницька обласна організація» 28 січня з підписом «Деражня підтримує Кошулинського ✔️», а ще 26 січня на цій сторінці з’явився допис «Кам'янець-Подільський підтримує Кошулинського ». Про агітацію в Хмельницькому повідомляв у Facebook  користувач Василь Новачок: «Агітую за Кошулинського в Дубове. Козацька 54. Підходьте)» 27 січня. А користувач Роман Адамович 26 січня на своїй сторінці у соцмережі писав: «Сьогодні з депутатом Хмельницької міської ради Яровою Анастасією спілкувалися з людьми на наметі у центрі міста. Також агітували за єдиного кандидата в президенти від націоналістів Руслана Кошулинського».

27 01 2019 Khmelnytskyi Koshulynskyi4

 27 01 2019 Khmelnytskyi Koshulynskyi1

27 01 2019 Khmelnytskyi Koshulynskyi2

27 01 2019 Khmelnytskyi Koshulynskyi3

Водночас згідно з ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. Однак станом на ранок 28 січня висуванець ВО «Свобода» не був зареєстрованим кандидатом, хоча й подав відповідні документи до ЦВК 23 січня. Крім того, ще 15 листопада 2018 року ЦВК оприлюднила заяву про те, що така практика, як дочасна агітація, може призвести до порушення принципу рівності.

На фото, опублікованих у Facebook, видно партійну газету ВО «Свобода» з фото Руслана Кошулинського на першій шпальті та календар із його зображенням. Матеріали, які роздавали з наметів із символікою ВО «Свобода», передусім календар зі словами «Руслан Кошулинський – єдиний вибір українців», можуть мати ознаки дочасної агітації.

На думку радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, такі дії щодо агітації за кандидата в Президенти, який не зареєстрований ЦВК, є недоброчесними по відношенню до зареєстрованих кандидатів та порушують принципи рівних можливостей всіх кандидатів, відкритості та прозорості виборчого процесу. Так, зареєстрований кандидат у Президенти має фінансувати із свого виборчого фонду такі типові агітаційні заходи, як встановлення наметів та розповсюдження агітаційної друкованої продукції  (ч. 1, 4 ст. 58 Закону «Про вибори Президента України»), а на незареєстрованого кандидата такі вимоги не поширюються, джерела фінансування такої рекламної кампанії нікому не відомі, дієвий контроль за використанням таких коштів з боку держави відсутній. 

Після реєстрації кандидата ЦВК, друковані матеріали передвиборної агітації за цього кандидата повинні відповідати вимогам виборчого законодавства, а саме ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України», тобто містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Крім того, кандидати повинні пам’ятати, що відповідно до ч. 4 ст. 58 цього Закону передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених цим Законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.