22 січня на сайті Донецької обласної державної адміністрації з’явився матеріал, в якому йдеться про рішення Бахмутського міського голови Олексія Реви голосувати за Петра Порошенка під час виборів 31 березня 2019 року.

У матеріалі йдеться: «Я прийняв рішення та буду голосувати за діючого Президента України – Петра Олексійовича Порошенка […] Децентралізація дозволила Бахмуту отримати достатньо коштів для реалізації інфраструктурних проектів. Минулого року ми реалізували проектів на 560 мільйонів гривень. Без підтримки Президента зі програми ніколи б не були реалізовані», - заявив міський голова Олексій Рева.

23 01 2019 Donobl Bahmyt pidtrymka Porohenko

Свої наміри підтримати чинного керівника країни міський голова Олексій Рева озвучив під час прес-конференції, яка пройшла у Бахмуті в рамках святкування Дня Соборності України.

«Подібні публікації можуть носити ознаки адміністративного тиску та опосередковано впливати на мешканців громади щодо визначення в перспективі з власним вибором кандидата у Президенти. Тому ми просимо міських голів та представників влади на місцях утримуватись від подібних заяв та відмежовуватись від політичних процесів. У той же час Петро Порошенко поки не зареєструвався у Центральній виборчій комісії як кандидат. Відповідно, нині він є потенційним кандидатом на посаду Президента України», - заявила координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування участь у передвиборній агітації забороняється.

В той же час звертаємо увагу, що вірогідно, міський голова Олексій Рева, розказуючи про залучені до Бахмуту кошти, веде мову саме про кошти Державного фонду регіонального розвитку, які спрямовуються на виконання інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку (у тому числі проектів співробітництва та добровільного об’єднання територіальних громад).

23 01 2019 Donobl Bahmyt pidtrymka Porohenko2

 

«Гроші, які виділяються з відповідного фонду – це бюджетні кошти. Розподіл коштів ДФРР затверджується Кабінетом Міністрів України за погодженням з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету. Тобто Президент України безпосереднього відношення до розподілу подібних ресурсів не має», - додала координаторка.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.