У Херсоні ОПОРА зафіксувала білборди кандидата в Президенти Андрія Садового без вихідних даних, а також нові білборди, які вже встигли пошкодити.

Незважаючи на те, що 8 січня лідер «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Садовий був зареєстрований ЦВК кандидатом на посаду Президента України, по всіх районах Херсона продовжують висіти старі білборди політика. Крім того, що вони не містять передбачених виборчим законодавством даних про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів, більшість білбордів даного кандидата залиті чорною фарбою.

21 01 2019 Kherson bordi sadovogo 1

21 01 2019 Kherson bordi sadovogo 2

21 січня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував зовнішню рекламу Андрія Садового без вихідних даних в центрі міста та звернувся з відповідною заявою в поліцію. Правоохоронці приїхали через 20 хвилин, склали протокол про можливе порушення та допит свідка.

21 01 2019 Kherson bordi sadovogo 3

21 01 2019 Kherson bordi sadovogo 4

Недалеко від старого білборду без вихідних даних спостерігач ОПОРИ зафіксував нову зовнішню рекламу Андрія Садового з лозунгом «Єдиний шанс на зміни. Саме зараз!», на якому містяться передбачені законом відомості, але обличчя кандидата повністю залите чорною фарбою.

21 01 2019 Kherson bordi sadovogo 5

22 січня спостерігачі ОПОРИ зафіксували так само залиті чорною фарбою нові білборди Андрія Садового і в інших районах міста.

21 01 2019 Kherson bordi sadovogo 6

21 01 2019 Kherson bordi sadovogo 7

21 01 2019 Kherson bordi sadovogo 8

Нагадаємо, що перші зіпсовані білборди лідера «Самопомочі» в Херсоні були зафіксовані ще до початку виборчої кампанії – 30 листопада, у грудні їх кількість збільшилась, охопивши всі райони міста. В обласній організація партії не зверталися з цього приводу в поліцію, пов’язуючи такі дії  з «побоюванням місцевих опозиційних до Андрія Садового сил, що він дійсно може прийти до влади».

Як прокоментував радник ОПОРИ з юридичних питань Павло Романюк, зазначені діяння щодо агітаційних матеріалів зареєстрованих кандидатів можуть кваліфікуватись відповідно до ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднані з пошкодженням майна. За умови вчинення аналогічних дій щодо рекламної продукції незареєстрованих кандидатів, власники пошкоджених рекламних конструкцій можуть звернутися до поліції з метою виявлення та притягнення до відповідальності правопорушників, а також в подальшому в судовому порядку стягнути з винних осіб завдані майну збитки.

За інформацією на офіційному сайті Національної поліції, згідно з  наказом Голови Національної поліції в центральному апараті відомства створено робочу групу, метою якої стала необхідність забезпечення правопорядку та безпеки під час виборів. Відповідні групи буде створено і в обласних управліннях поліції.

ОПОРА нагадує, відповідно до частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(#вибори; #opora; #опора)