Спостерігачі ОПОРИ зафіксували проведення в Одесі опитування про ставлення до Петра Порошенка силами партії чинного Одеського міського голови Геннадія Труханова «Довіряй ділам».

Як повідомляє ОПОРА, інтерв’юерів для проведення опитування набирають в офісі громадської організації під назвою «Довіряй справам» (різниця у назвах партії та ГО в українському варіанті відсутня у російськомовному звучанні) на Преображенській, 37 в м. Одесі. Зазначимо, що вивіска на вході до цієї приймальні свідчить про те, що там також розміщується партія «Довіряй ділам», хоча офіційно, згідно з документами, це приймальня громадської організації зі схожою назвою.

Про це один з інтерв’юерів особисто розповів координатору спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області, коли прийшов робити опитування додому до координатора.

Для опитування використовується спеціальна книжечка, що містить 50 однакових анкет та інструкцію. За словами тих, хто проводить анкетування, за одну заповнену книжечку платять тисячу гривень. При цьому інтерв’юерам повідомляють, що, якщо опитувати людей не встигають, анкети можна заповнити самотужки, вказавши, що опитуваний відмовився назвати свої контакти.

Сама анкета містить політичний блок питань. Наприклад: «Якби вибори президента України відбулися найближчої неділі, то за кого з кандидатів Ви б проголосували?» (з наданням варіантів: Бойко Юрій, Вілкул Олександр, Гриценко Анатолій, Зеленський Володимир, Ляшко Олег, Мураєв Євгеній, Порошенко Петро, Садовий Андрій, Тимошенко Юлія, Шевченко Олександр, Яценюк Арсеній), «Яке ваше ставлення до Петра Порошенка?» (пропонується надати відповідь за 5-бальною шкалою), «Які позитивні зміни, що відбулися завдяки Петру Порошенку, Вам відомі?».

news 22 01 2019 Odeschina anketuvannya BPP

news 22 01 2019 Odeschina anketuvannya BPP 2

news 22 01 2019 Odeschina anketuvannya BPP 3

news 22 01 2019 Odeschina anketuvannya BPP 4

Крім того, зазначається, що це – соціологічне опитування, що проводиться ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії». Згідно з даними відкритих реєстрів, ця організація зареєстрована нещодавно – 4 грудня 2018 року та розміщується в одній із київських квартир.

news 22 01 2019 Odeschina anketuvannya BPP 1

Витяг з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань

Спостерігачам ОПОРИ стало відомо про такі ж опитування в Арцизькому та Подільському районах Одеської області. В Арцизькому районі до проведення опитування залучають педагогів, медиків і працівників Пенсійного фонду. Їм пропонують на добровільній основі проводити такі опитування за певну грошову винагороду. У Подільському до цієї діяльності залучають колишніх членів виборчих комісій, агітаторів, які на минулих виборах співпрацювали з партією «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

«Враховуючи залучення до опитування працівників бюджетної сфери, це може містити ознаки зловживання службовим становищем. Такі дії порушують принцип рівних можливостей для всіх, хто змагається за пост Президента, не зважаючи на те, чи зареєстровані вже особи кандидатами, або ще ні. Оскільки можливість масово пропонувати участь в таких опитуваннях працівникам бюджетних установ, очевидно, є далеко не у всіх кандидатів, які беруть участь у виборчих перегонах», - зазначив координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА в Одеській області.