Кілька днів тому спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували в Миколаєві три білборди з зображеннями зареєстрованих кандидатів у Президенти України, які не містили вихідних даних. Після звернення до поліції два рекламні носії заклеїли, а на місці третього з’явився білборд з інформацією про замовника друку та тираж.

Нагадаємо, рекламний носій з зображенням Ігоря Шевченка був помічений на вул. Пушкінській, а білборди Андрія Садового та Сергія Капліна − на пр. Богоявленський та вул. Космонавтів відповідно. На них не була зазначена інформація про установу, що здійснила друк, відомості про тираж та про осіб, відповідальних за випуск, як цього вимагає  ч. 3  ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України». Після того, як спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції, правоохоронці склали чотири акти про адміністративні правопорушення на власників рекламних конструкцій за статтею 212-13 КУпАП, повідомили в ГУНП в Миколаївській області.

Станом на 18 січня носій, на якому розміщувалася політична реклама Андрія Садового, заклеєний білим полотном.

18 10 Sadovuj na Bogojavlenskom

Зображення Ігоря Шевченка з білборду  теж зникло, замість нього з’явилася реклама «Опозиційної платформи – За життя». Однак поруч знаходиться ще одна рекламна конструкція з написом «Хочеш стати дружиною Президента? Ігор Шевченко шукає кохану!».

18 01 Igor Shevchenko Pushkinska

А на місці білборду з політичною рекламою від Сергія Капліна тепер зображений Андрій Садовий, напис «Єдиний шанс на зміни саме зараз», в нижньому куті розміщена інформація, що замовником є О. В. Лаврик, друк здійснило ТОВ «АЛЕРО 2» тиражем 38 штук.

18 01 Sadovyj Kaplin

«Під час виборчого процесу завуальовані форми спонукання в підтримку кандидата на пост Президента мають ознаки передвиборчої агітації, а тому до них застосовуються, в тому числі, вимоги щодо обов’язкового маркування друкованої агітаційної продукції (зазначення відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів). У разі порушення цієї законодавчої норми передбачена відповідальність за ст. 212-13 КУпАП», – наголошує радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт Моніторинг парламенту | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)