Спостерігачі ОПОРИ  проаналізували присутність хмельницьких обласних партійних організацій парламентських політичних сил у Facebook  упродовж вересня-грудня цього року. За цей час партійці ВО «Батьківщина» 196 разів згадали Юлію Тимошенко, а в дописах «Об’єднання «Самопоміч» найчастіше фігурував Андрій Садовий (31 раз); «Опозиційний блок» опублікував 24% від загальної кількості усіх постів на сторінці, натомість «Народний фронт» у понад двічі збільшив кількість підписників.

Чотири з шести хмельницьких обласних осередків парламентських партій мають власні сторінки у Facebook: «Народний фронт», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч» та «Опозиційний блок».

Восени ОПОРА презентувала дослідження їхньої активності у цій соціальній мережі. Як свідчить теперішній моніторинг, за останні чотири місяці партійці дещо активізували свою роботу в Facebook.

Так, станом на 18 грудня за кількістю підписників лідирує Хмельницька обласна партійна організація ВО «Батьківщина», її діяльність у Facebook відстежують 21874 особи. Однак це на 119 осіб менше, ніж було на початку вересня цього року – 21993 особи.

З 1 вересня до 18 грудня на сторінці опублікували 358 постів, що становить 17% від їх загальної кількості. Підписникам пропонували здебільшого контент з фото (145 дописів), лінками на публікації в мережі (124) та відео (87). Якщо порівнювати з попереднім дослідженням, то ситуація змінилася на користь саме лінків: їх кількість зросла на 34%.

Найчастіше впродовж майже трьох місяців згадували лідерку політичної сили Юлію Тимошенко (196 разів) і лише раз очільника обласної партійної організації Олега Лукашука.

Найпопулярнішим став допис, що анонсував приїзд Юлії Тимошенко на Хмельниччину та її зустріч з громадою Хмельницького. Він зібрав понад 1,7 тис. уподобань та 341 поширення. Утім, за кількістю репостів та коментарів лідирує відео із зустрічі Юлії Тимошенко з викладачами та студентами Кам‘янець-Подільського національного університету ім. І.Огієнка.

tymoshenko1 khmelnytskyi 20.12.18tymoshenko2 khmelnytskyi 20.12.18

Скріни зі сторінки Хмельницької обласної партійної організації ВО «Батьківщина»

У сторінки  «Об’єднання «Самопоміч» – Хмельницький сьогодні 1043 підписники. Їх кількість за майже чотири місяці зросла на 101 особу. За цей період партійці опублікували 223 дописи (16% від загальної кількості постів на сторінці). За типом контенту переважають пости з фото (106), відео (78) та лінками на публікації (35). Таку ж тенденцію ОПОРА відзначала і під час попереднього дослідження.

Лідера політичної сили Андрія Садового впродовж вересня-грудня партійці згадували на своїй сторінці 31 раз, народного депутата Єгора Соболєва – п’ять. Найпопулярнішим дописом на сторінці стало привітання із Днем вчителя (212 уподобань та 101 поширення).

samopomich1 khmelnytskyi 20.12.18

Скрін зі сторінки «Об’єднання «Самопоміч» – Хмельницький

За період з вересня до грудня у сторінки «Опозиційний Блок. Хмельниччина» підписників побільшало на 16 осіб: з 768 до 784. Упродовж цього часу обласний осередок «Опозиційного блоку» на своїй сторінці оприлюднив 328 дописів (24% від загальної кількості постів),  із яких 199 містять фото, 56 – посилання на публікації (здебільшого на партійному сайті), а 54 – відео. Є також 19 нотаток.

Найчастіше партійці згадують у дописах Юрія Бойка (30 разів) та Сергія Льовочкіна (13 разів).  Найбільше уподобань та поширень (37 і 16 відповідно) є під відео, записаним з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку з пенсіонером із Хмельниччини.

Opoblok1 khmelnytskyi 20.12.18

Скрін зі сторінки «Опозиційний Блок. Хмельниччина»

Найменшу активність, як і під час попереднього дослідження, ОПОРА зафіксувала на сторінці «Народний фронт Хмельниччини». За майже чотири місяці тут з’явилося 39 дописів. Проте у понад два рази збільшилась кількість підписників: із 90 до 195. Партійці віддають перевагу дописам із лінками на публікації (16), переважно це матеріали на партійному сайті, та з фото (13). Постів з відео лише чотири. Найчастіше на сторінці згадують лідера політичної сили Арсенія Яценюка (18 разів за період з вересня до грудня).

За кількістю уподобань лідирує перепост зі сторінки партійного осередку з Кам’янця-Подільського, який зібрав 17 уподобань.

Narodnyi front khmelnytskyi 20.12.18

Скрін зі сторінки «Народний фронт Хмельниччини»

«З кожним роком Facebook посилює свої позиції як інструмент політичного впливу та боротьби за прихильність електорату, – зазначає координатор кампанії громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області. – При цьому він дає політикам широкі можливості для маніпуляцій. Ми ж закликаємо їх використовувати соцмережі, не порушуючи принципу рівності потенційних кандидатів».

Крім того, ще й досі законодавчо не врегульоване питання політичної реклами у Інтернеті.

«Політичну рекламу в мережі законодавство не регулює ні до старту виборчої кампанії, ні під час офіційного агітаційного періоду. Ця проблема актуальна не лише для України, в деяких зарубіжних країнах зараз теж обговорюється необхідність внесення змін до законів щодо включення витрат на рекламу в соціальних мережах до поточної фінансової звітності партій та звітності про використання виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу», – говорить радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.