Обласний осередок партії «Основа» 3 грудня Сергія Тарути організував святковий обід з подарунками до дня міжнародного дня людей з інвалідністю. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Святковий обід відбувся у їдальні Черкаського комерційного технікуму. Окрім частування, людям роздали пакунки з партійною символікою. Всередині були плитка шоколаду, фрукти та агітаційні матеріали. Також для людей співали студенти технікуму.

03 12 2018 Osnona svytkoviy obid

03 12 2018 Osnona svytkoviy obid 2

03 12 2018 Osnona pakunky 1

03 12 2018 Osnona pakunky 2

Наприкінці заходу, звучали слова підтримки за потенційного кандидата на пост Президенти Сергія Таруту, зокрема називаючи його гідною та достойною кандидатурою на посаду голови держави: «Він дає людям робочі місця, дбає про людей, про їх добробут. І я думаю, що це достойна кандидатура в Президенти. Коли кожен з нас детально ознайомиться з програмою партії і з програмою нашого кандидата, то зрозуміє, що це та людина, яка потрібна Україні», – сказали організатори події.

Також людей закликали з усіма болючими питаннями звертатися до партії, яка, мовляв, має допомогти їм у вирішенні цих питань.

У штабі регіонального осередку партії «Основа» розповіли, що захід провели для місцевих громадських організацій: «Допоможи інваліду», «Черкаської обласної організації людей з обмеженими можливостями «День» та представників зі спільноти сліпих.

«З цими організаціями підписали меморандум про співпрацю. Зробили невеличкий концерт за участі студентів технікуму, роздали подарунки. Таким чином хотіли їх привітати», – прокоментували представники партії.

Зазначимо також, що, окрім партії «Основа», подібний меморандум 30 листопада підписала і Черкаська обласна організація Радикальної партії Олега Ляшка з громадськими організаціями Черкащини, що опікуються ветеранами та людьми з інвалідністю.

03 12 2018 memorandym rpl

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА надання безоплатних послуг або послуг за зниженою ціною під час виборчої кампанії кваліфікується як підкуп виборців. До офіційного старту виборчої кампанії таке порушення відсутнє. Наразі не можна говорити про жодне порушення законодавства, проте активізація представників партій у сфері благодійності напередодні виборчого процесу може сприяти нерівній інформаційній присутності учасників виборчого процесу, що може спричинити порушення принципу рівних можливостей.

На думку координатора громадського спостереження у Черкаській області, такі небезпідставні підозри є і щодо осередків інших партій, які з різними рівнем інтенсивності та масштабу провадять подібну діяльність.

«Однак представники партій, зважаючи на певний осуд у суспільстві їхніх «піклувань» та «надання допомоги», які з відомих усім причин активізуються саме, коли це потрібно в першу чергу політичним силам, тепер менше розголошують про подібні заходи у ЗМІ та соцмережах і діють більш таргетовано. Разом із тим такі дії представників партії «Основа» можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців і у період виборчої кампанії цілком вірогідно могли б трактуватись як порушення», – зазначив він.

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня цього року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Нагадаємо, відповідно до ч. 1 ст. 44 та ч. 1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.