Територіальні виборчі комісії на Сумщині приймають заяви на повернення грошових застав кандидатам в депутати та голови об’єднаних територіальних громад. Повноваження членів дільничних комісій припинились 2 грудня.

У коментарі спостерігачу ОПОРИ голова Путивльської районної  виборчої комісії Олена Цирулик повідомила, що на даний момент виборчий процес повністю зупинений. За її словами, цієї неділі районні комісії мали завершити приймати подання на членів дільничних виборчих комісій. Утворення дільничних комісій повинно було завершитись до суботи наступного тижня.

«Виборчий процес у Річківській сільській ОТГ припинений. Комісія не працює, її повноваження припинились»,- сказала у коментарі голова виборчої комісії Людмила Винниченко.

Факт припинення виборчого процесу у Краснопільській ОТГ ОПОРІ також підтвердила голова селищної виборчої комісії Олена Михальова.

Голова Путивльської міської виборчої комісії Тетяна Сахарова зазначила:

«Досі виконували все згідно з календарним планом, зареєстрували кандидатів на голову та депутатів. Зараз повністю все зупинили. Нині приймаємо заяви на повернення застави кандидатам та готуємо документацію для архівування».

У Білопіллі також займаються поверненням грошових застав кандидатам. За словами голови Білопільської міської ТВК Лариси Чібарь, комісія мусить завершити цю роботу 8 грудня.

30 листопада Центральна виборча комісія рекомендувала забезпечити передачу від дільничних виборчих комісій до територіальних усю виборчу документацію, повернути виборчі скриньки органам місцевої влади, а печатки та штампи «Вибув» - районним комісіям.

Окрім того, ТВК мають повернути грошову заставу кандидатам та остаточно розрахуватись за придбані товари та послуги, оплатити роботу членам комісії та залученим фахівцям.

2 грудня повноваження дільничних виборчих комісій припинились. У той же час територіальні виборчі комісії продовжуватимуть функціонувати до того моменту, поки не буде сформовано новий склад комісій.

23 грудня на Сумщині мали відбутись вибори у шести ОТГ, з них у чотирьох – це перші вибори, у двох інших– довибори. Білопільська та Путивльська ОТГ мали обрати 26 депутатів, в Річківській ОТГ – 22, в Синівській – 14. На додаткових виборах в Краснопільській ОТГ мали обрати 1 депутата, а в Миколаївській ОТГ Сумського району планували обрати п’ятьох.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області

тел.:+380663055190

e-mail: [email protected]