Попри те, що виборча кампанія на вибори Президента України стартує лише наприкінці грудня, потенційні кандидати уже розпочали дочасну агітаційну діяльність у Волинській області. Спостерігачі ОПОРИ у регіоні протягом вересня-листопада 2018 року фіксували розміщення зовнішньої реклами на користь окремих майбутніх кандидатів.

Ще починаючи з серпня 2018 року потенційні кандидати на пост Президента розгорнули публічну діяльність, яка має всі ознаки дочасної передвиборної агітації чи політичної реклами. Використання зовнішньої реклами шляхом розміщення білбордів та сітілайтів – наразі найпоширеніша форма активності на Волині з боку потенційних кандидатів.

За оцінками спостерігачів ОПОРИ, наймасовішою у моніторинговий період була зовнішня реклама Юлії Тимошенко (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») та Петра Порошенка («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), оскільки рекламу саме цих потенційних кандидатів можна знайти майже у всіх районах області та містах обласного та районного значення. Крім того, білборди та сітілайти на користь саме цих політиків мають різний зміст, містять кілька видів гасел та заяв, а також виконані в різних стилях.

Так, зовнішня реклама Юлії Тимошенко протягом моніторингового періоду змінювалась за стилістикою і змістовим наповненням. На носіях зовнішньої реклами на користь кандидатки можна було побачити гасла «Новий курс України. Сильна економіка!», «Новий курс України. Закон і порядок!», «Гарантую, ціна на газ для населення буде знижена в 2 рази! Газ українського видобутку для потреб населення. Юлія Тимошенко».

26.11.2018 News Volyn ag 2

Також змінилася риторика зовнішньої реклами на користь Петра Порошенка. Йдеться, зокрема, про білборди та сітілайти із гаслами: «Ми – України. Сильна армія – запорука миру! Петро Порошенко», «Ми – Україна. Помісна церква – запорука незалежності! Петро Порошенко», «Ми – Україна. Державна мова – запорука єдності! Петро Порошенко», «Армія, мова, віра! Геть від Москви! Петро Порошенко».

26.11.2018 News Volyn ag 3

Менш масштабною є зовнішня реклама на користь Євгенія Мураєва («Наші») та Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»). Білборди та сітілайти на користь Мураєва, а також білборди на користь Садового також почали з’явитись на Волині ще у вересні 2018 р.

На носіях зовнішньої реклами на користь Євгенія Мураєва можна побачити гасла: «Наші ресурси – не віддамо», «Наші цінності – не віддамо», «Наші люди – не віддамо».

26.11.2018 News Volyn ag 4

Щодо Андрія Садового, то стилістика зовнішньої реклами на його користь протягом осені не змінювалась. Змінювалось лише гасло із «Андрій Садовий 2019 – Наступний» на «Андрій Садовий 2019 – Наступ».

26.11.2018 News Volyn ag 5

Інші потенційні кандидати розгорнули агітаційну діяльність з використанням зовнішньої реклами лише у листопаді. Так, на білбордах з’явилися плакати із Анатолієм Гриценком («Громадянська позиція»), Арсенієм Яценюком («Народний фронт») та Олегом Ляшком (Радикальна партія Олега Ляшка).

На носіях зовнішньої реклами на користь потенційного кандидата Анатолія Гриценка зафіксовано гасло «Чесних більше!» і зображено заклик: «Приєднуйтесь до команди Анатолія Гриценка».

26.11.2018 News Volyn ag 6

Білборди на користь потенційного кандидата Арсенія Яценюка поєднують одночасно символіку партії «Народний фронт» та зображення кандидата. Вони містять різний зміст, зокрема, кілька видів гасел. Так, на цих білбордах зустрічаються такі гасла: «Українська мова, кіно, пісня», «Народний фронт діЄ», «Зупинили дефолт у 2014 році», «Енергетична незалежність України».

26.11.2018 News Volyn ag 7

Щодо потенційного кандидата на пост Президента Олега Ляшка, на його користь на Волині зафіксовані білборди двох видів: виконані у стилістиці Радикальної партії та з гаслом «Високі зарплати чи високі тарифи? Ляшко», а також із зображенням самого Ляшка та гаслом «Час справедливості. Твій захист від продажної влади».

26.11.2018 News Volyn ag 8

Окрім того, на вулицях обласного центру та в окремих районах області у листопаді з’явилися білборди із надписом: «Президент – слуга народу. Незабаром». Однойменна партія «Слуга народу» уже зареєстрована Міністерством юстиції.

26.11.2018 News Volyn ag 9

Нагадаємо, 15 листопада ЦВК опублікувала заяву про те, що дочасна агітація – поза законом. У ній повідомляють, що задовго до початку виборчої кампанії, практично у всіх регіонах України можна спостерігати активізацію агітаційної діяльності ймовірних потенційних кандидатів. Не поодинокими є випадки розміщення зовнішньої реклами, розповсюдження відповідної агітаційної продукції, проведення соціальних і благодійних заходів,  поширення іміджевих матеріалів у ЗМІ, проведення зустрічей із виборцями тощо.

«Згадані акції здійснюються поза межами виборчого процесу, і як наслідок, поза межами можливого контролю стосовно дотримання формальних вимог щодо їх проведення та фінансування. Разом з тим, подібні факти не залишаються поза увагою громадянського суспільства та міжнародних партнерів України. Тому можуть негативно вплинути на формування оцінки майбутнього виборчого процесу в цілому», - йдеться у заяві.

За коментарями звертайтеся:

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)