На Хмельниччині із 63 голів обласних та районних державних адміністрацій, їхніх заступників і керівників апаратів адміністрацій 71% є безпартійними, решта 29% – представники політичних партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність», Аграрна партія України, Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», «За конкретні справи» та «Свобода». Такими є офіційні дані, надані у відповідях на інформаційні запити Громадянської мережі ОПОРА.

Як показало дослідження, 45 посадовців (71%) не належить до жодної із політичних сил, натомість 18 (29%) – представники партій.

Так, восьмеро голів державних адміністрацій в області є партійцями, найбільше їх (6) – члени «БПП «Солідарність», утричі менше (2) представляють партію «За конкретні справи». Трьох перших заступників та трьох заступників голів адміністрацій має пропрезидентська партія, по одному заступнику – ВО «Батьківщина», Аграрна партія України та партія «Свобода». Керівники апаратів ОДА та РДА здебільшого безпартійні (15), лише одну таку посаду обіймає представник «Солідарності».

Більшість посадовців, які нині працюють в державних адміністраціях, брали участь у виборах 2015 року, тож ОПОРА з’ясувала, чи відбулися зміни у їхній партійній приналежності. Порівнявши теперішні відповіді на інформаційні запити та відомості на сайті ЦВК станом на 2015 рік, виявилось, що 11 з теперішніх голів РДА, десятеро їхніх заступників та двоє керівників апаратів РДА були членами або балотувалися на місцевих виборах від БПП «Солідарність». 25 нинішніх посадовців були безпартійними, семеро – членами або балотувалися від партії «За конкретні справи», по троє – від ВО «Батьківщина» та партії «Свобода», по одному – від партій «Народний контроль», «Народний фронт» та Аграрної партії України.

«На жаль, в Україні існує практика застосування адміністративного ресурсу, – говорить координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області. – Тому, доки офіційно не стартувала передвиборча кампанія, ми хочемо звернути увагу посадових осіб органів влади всіх рівнів на необхідність дотримуватись вимог чинного законодавства та міжнародних стандартів під час виборів і, зокрема, розмежувати виконання своїх службових обов'язків та свої політичні погляди».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що Законом України «Про державну службу» не допускається вплив політичних поглядів на дії та рішення державного службовця, а також демонстрації свого ставлення до політичних партій, демонстрації власних політичних поглядів під час виконання посадових обов’язків. Стаття 10 цього Закону забороняє залучати, використовуючи своє службове становище, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників бюджетної сфери, інших осіб до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями.

Виборче законодавство встановлює цілу низку обмежень для посадових осіб органів влади всіх рівнів. Зокрема, у виборчому процесі забороняється органам державної влади та органам місцевого самоврядування втручатись у виборчий процес.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)