Народні депутати Леонід Ємець, Ганна Гопко, Наталія Веселова, Остап Єднак спільно з експертами Громадянської мережі ОПОРА та Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) 20 грудня подали до Верховної Ради законопроект «Про вибори народних депутатів» (№7366-2), який передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками та удосконалює низку важливих виборчих процедур.

Законопроект №7366-2 є альтернативним до проекту Закону №7366 про вибори народних депутатів України за мажоритарною системою, котрий був ініційований Олегом Барною та іншими депутатами.

«Актуальність зміни виборчої системи із змішаної на пропорційну з відкритими списками обумовлена насамперед необхідністю забезпечення українських виборців заходами впливу на розподіл місць у списку відповідної політичної сили і, як наслідок – наданням права виборцям вирішення питання про те, хто персонально з даного списку потрапить у парламент. Також за такою формою списків відбувається не лише змагання між політичними партіями, а і перерозподіл місць усередині списку», говориться у пояснювальній записці до законопроекту.

Запропонований проект Закону вносить зміни до територіальної організації виборів, інформаційного забезпечення виборів, правового регулювання процедур голосування (форми бюлетеня та способу його заповнення), підрахунку голосів виборців, встановлення підсумків голосування та результатів виборів.

Згідно із законопроектом кількість мандатів, які розподілятимуться у кожному з виборчих регіонів за пропорційною системою, визначатиметься кількістю зареєстрованих в окрузі виборців, а не явкою (як передбачає Виборчий кодекс, прийнятий парламентом у першому читанні), і буде фіксованою.

Запропоновані зміни забезпечують виборчі права людей з інвалідністю: використання трафаретів з шрифтом Брайля для голосування, доступні формати  інформації про суб’єктів виборчого процесу, доступність виборчих дільниць тощо.

Автори включили додаткові механізми, спрямовані на забезпечення «гендерної квоти». Партія може ініціювати скасування реєстрації висунутого нею кандидата на виборах лише за умови одночасної заміни кандидатом тієї ж статі, що дозволить забезпечити гендерний баланс.

Проект не передбачає розміщення платної політичної реклами на телебаченні, радіо та носіях зовнішньої реклами. Заборона політичної реклами на радіо та телебаченні змусить партійні організації та кандидатів проводити більш змістовні виборчі кампанії, скоротить витрати партій і кандидатів на передвиборну агітацію.

Законопроект забороняє передвиборну агітацію шляхом надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, а також забороняє укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду політичної партії або кандидата, який балотується на виборах, оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

З метою виконання Центральною виборчою комісією повноважень щодо підвищення правової культури учасників виборчого процесу та процесу референдумів, навчання членів виборчих комісій та комісій з референдуму, законопроект також запроваджує новий інститут – Центр підготовки учасників виборчого процесу. Зокрема, проходження навчання претендентами на посади в окружних виборчих комісіях буде однією з умов їх призначення на посади.

З положеннями законопроекту можна ознайомитись тут.

Нагадаємо, що 19 грудня у Верховній Раді було подано на заміну законопроект №7366 про вибори народних депутатів України за мажоритарною системою. Сам проект був зареєстрований ще 6 грудня.

Серед співавторів зазначені народні депутати: Олег Барна, Борислав Розенблат, Сергій Рудик, Андрій Река, Артем Вітко, Андрій Шинькович, Роман Мацола, Юрій Тимошенко, Володимир Мельниченко, Антон Кіссе, Хвича Мепарішвілі, Іван Рибак, Андрій Вадатурський, Олександр Дехтярчук, Іван Спориш, Іван Мельничук, Дмитро Лубінець, Сергій Валентиров, Олександр Третьяков, Андрій Лопушанський, Григорій Тіміш, Олександр Супруненко, Юлій Мамчур, Валентин Ничипоренко, Микола Люшняк, Костянтин Яриніч, Олег Дмитренко, Микола Кучер, Сергій Куніцин, Анатолій Кузьменко.