Незважаючи на заклики представників міжнародної спільноти щодо необхідності оновлення складу Центральної виборчої комісії, обіцянки з боку керівництва держави вирішення кадрових питань та заяви окремих політичних груп з проханням пришвидшити цей процес, 13 з 15 членів ЦВК досі працюють більше визначеного законом терміну, а парламентські фракції та групи не надто поспішають вносити нові кандидатури.

Нагадаємо, що рік тому Президент України Петро Порошенко вніс до парламенту подання на звільнення 12 чинних членів ЦВК та призначення нових, однак Верховна Рада досі не розглянула відповідні проекти постанов. Нагадаємо, що ОПОРА проводила аналіз запропонованих кандидатур.

За словами народних депутатів, зміни у складі ЦВК не відбуваються через те, що у коаліції Верховної Ради нема згоди щодо раніше запропонованих кандидатур.

«Обов'язково слід обрати новий склад ЦВК. Поки він заблокований через те, що немає згоди між президентською силою і "Народним фронтом" стосовно кандидатур», - зазначив нардеп Антон Геращенко у коментарях журналістам.

Громадянська мережа ОПОРА, надіславши інформаційні запити, вирішила дізнатись, чи подавали Президенту фракції та групи нові кандидатури  до складу ЦВК, які б могли бути підтримані у парламенті.

В Апараті Верховної Ради заявили, що після 3 червня 2016 року нові подання від Президента щодо кандидатур до складу ЦВК до парламенту не надходили.

Апарат Ради

В Головному департаменті забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента на запит координаторки виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської відповіли, що лише депутатська фракція політичної партії ВО «Батьківщина» внесла до Адміністрації Президента пропозицію щодо призначення складу Центральної виборчої комісії після реєстрації у Верховній Раді України подання Глави держави щодо призначення членів ЦВК 03.06.2016.

Депутатська фракція «Самопоміч» ще у 2015 році запропонувала кандидатуру Євгена Радченка. Як зазначили у фракції у відповідь на інформаційний запит, станом на листопад 2017 року ця кандидатура не відкликалась, а інші не подавались.

Євген Радченко є директором з розвитку в МГО «Інтерньюз-Україна». З 2009 року – експерт Венеційської комісії. Працював міжнародним спостерігачем, керівником групи міжнародних спостерігачів, консультантом виборчих штабів, керівником групи юридичних консультантів виборчого штабу. З 1994 по 2004 роки був заступником голови правління Комітету виборців України. У 2004 – 2005 роках займав посаду координатора виборчих програм Асоціації американських юристів (ABA/CEELI). З 2005 по 2008 роки працював радником з питань виборів та управління координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Депутатська група «Воля народу» повідомила, що станом на 8 листопада 2017 року подала до складу ЦВК кандидатуру Віталія Максим’яка.

Віталій Максим’як з 2011 року є начальником управління кадрів Апарату Верховної Ради України. Протягом травня – листопада 2010 року працював заступником завідувача секретаріату депутатської фракції «Блок Литвина» у Верховній Раді України. У листопаді 2010 – жовтні 2011 року – заступник завідувача секретаріату депутатської фракції Народної Партії у Верховній Раді України.

відповідь на запит по ЦВКВоля народу 1

Депутатська група «Партія «Відродження» заявила про підтримку кандидатки Алли Басалаєвої, поданої у 2015 році.

Алла Басалаєва є суддею районного суду міста Києва, попередньо була завідуючою відділу представництва інтересів ЦВК у судах юридичного управління Секретаріату Комісії.

Фракція партії «Опозиційний блок» у відповідь на запит ОПОРИ повідомила, що 18 травня 2016 року подала Президенту пропозицію щодо 6 кандидатур до складу ЦВК: Юрія Данилевського (член Центральної виборчої комісії), Григорія Москаленка (аспірант Національної академії державного управління при Президентові України), Михайла Охендовського (голова Центральної виборчої комісії), Сергія Румпу (член Ради Центрального депозитарію), Олександра Чупахіна (член Центральної виборчої комісії), Олександра Шелестова (член Центральної виборчої комісії).  

опоблок 1

Фракція ВО «Батьківщина» надала відповідь, що з 3 червня 2016 року по листопад 2017 року подала Президенту України дві кандидатури до складу Центральної виборчої комісії: Жанну Усенко-Чорну та Андрія Євстігнєєва. До слова, останню кандидатуру ВО «Батьківщина» подала Президенту в листопаді цього року.

Жанна Усенко-Чорна є заступницею голови Центральної виборчої комісії.

Андрій Євстігнєєв працює доцентом кафедри екологічного права в КНУ імені Тараса Шевченка, є кандидатом юридичних наук. Був помічником на громадських засадах народних депутатів від «Батьківщини» Валерія Кальченка та Бориса Тарасюка.

батьківщина

У той же час секретаріат фракції «Блок Петра Порошенка» із запитуваною інформацією порадив ознайомитись на офіційному порталі Верховної Ради.

«Стосовно деталізованої інформації, слід звернути увагу, що частиною четвертою статті 6 Закону України «Про Центральну виборчу комісію» визначено, що кандидатури осіб на посади членів Комісії попередньо обговорюються в депутатських фракціях та групах, а їх призначення проводиться за наявності висновків відповідного профільного комітету Верховної Ради», – йдеться у відповіді.

У документі також зазначено, що фракція не є розпорядником запитуваної інформації, «оскільки не наділена повноваженнями збирати або зберігати у задокументованому чи будь-якому іншому вигляді такого роду інформацію».

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка відповіді на запит ОПОРИ не надала.

В Апараті Верховної Ради повідомили, що керівник Секретаріату депутатської фракції партії "Народний фронт" направив відповідь, що запитувач хоче отримати інформацію, яка у розпорядженні Адміністрації Президента, тому Секретаріат фракції не є розпорядником запитуваної інформації. 

Народний Фронт 1

Втім, нещодавно Антон Геращенко у коментарі журналістам зазначив, що фракція «Народний фронт» запропонувала чотири кандидатури до складу ЦВК півтора року тому. ОПОРА звертається до фракцій з проханням надати інформацію щодо кандидатур до складу Центральної виборчої комісії.

Відзначимо, що керівництво держави неодноразово підкреслювало пріоритетність кадрових питань, зокрема і зміни до складу ЦВК.

«На порядку денному осені дуже важливі будуть кадрові питання, які лишилися у нас ще з весни минулого року. З-поміж них і Рахункова палата, і уповноважений з прав людини, і склад ЦВК. Я впевнений, це теж має бути серед прерогатив на цю осінь, на цей пленарний період, і також переконаний, що ми повинні сконсолідуватися навколо цих питань», – зазначав спікер парламенту Андрій Парубій.

«Прошу, шановні депутати, протягом найближчих тижнів, може навіть днів, завершити консультації і подати мені пропозиції щодо кандидатур нових членів Центральної виборчої комісії», – звернувся нещодавно до парламентарів Президент України  Петро Порошенко.

Із закликом якомога швидше реформувати виборчу систему та оновити склад Центральної виборчої комісії в травні нинішнього року звернувся голова представництва ЄС в Україні  Х'юґ Мінґареллі:

«В основі відкритої демократії лежить відкритий виборчий процес, який, напевно, є найважливішою основою, стовпом доступу громадськості до системи державного управління. І, безумовно, Україні необхідно ще довго впроваджувати процес реформування виборчого законодавства та оновлення Центральної виборчої комісії».

А 15 листопада важливу заяву зробили посли країн G7, закликавши до оновлення у 2017 році складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) шляхом призначення членів ЦВК на всі ті 13 посад у складі Комісії, термін перебування на яких вичерпано.

«Це дасть змогу створити політично збалансовану виборчу комісію з потужними довготривалими повноваженнями, яка працюватиме за підтримки осучасненого механізму організації виборчого процесу», – говориться у заяві.

Громадянська мережа ОПОРА вкотре закликає до оновлення складу Центральної виборчої комісії та наполягає на необхідності консенсусу щодо членів ЦВК з урахуванням пропозицій усіх парламентських фракцій та груп.