У Філіпінах завдяки відкриттю даних про бюджетне фінансування освіти ісламські вчителі (так звані ustadz), що раніше працювали безкоштовно чи на пожертви, добились права на зарплатню.

ethrtjn1

 

Про це журналістам видання GovInsider розповів Андреас Павелке, директор лабораторії Open Data Labs Джакарти.

«Ми намагаємося розширювати можливості місцевих креативних громад за допомогою полегшення доступу до державних даних та їх використання», - говорить він.

ODL - це організація, що працює з соціальними проблемами, які можна вирішити за допомогою відкритих даних.

Філіппіни

банда ачех

Відкриті дані дають громадянам уявлення про внутрішню роботу їх урядів, а це, у свою чергу, може призвести до потужних позитивних результатів.

Ось приклад з Філіппін. Ісламські вчителі (тут їх називають словом «ustadz»), які працюють з школярами на Філіппінах, часто покладаються на пожертви або працюють як неоплачувані волонтери.

"Ми допомогли їм виступити з кампанією. На основі даних, опублікованих місцевою владою, ми змогли показати розміри бюджетів, які витрачаються на освіту. І вчителі побачили, що можуть претендувати на заробітну плату за працю, яку вони виконують", - пояснює Паулке.

Ось як вдалося цього досягти. Політика, яка вимагає від органів місцевого самоврядування публікувати фінансову інформацію, була запроваджена у 2011 році.

Дані про бюджетування спеціального фонду освіти були розміщені в інтернеті. Партнер ODL, - E-NET, мережа захисників реформи освіти, - допомагав людям зрозуміти та проаналізувати кожен елемент у цьому наборі даних. Після їхнього аналізу ustadz зрозуміли, що їхня зарплата та шкільна форма для дітей можуть насправді фінансуватися урядом.

Вони подали офіційну заявку на фінансування. І отримали його.

Ще один результат цієї кампанії – це поява нового середовища, яке тепер може давати рекомендації щодо пріоритетних даних у сфері освіти.

Матеріал перекладено командою Громадянської мережі ОПОРА ініціативи «Дані міст».

 

 

 

Фото опубліковане відповідно до права на повторне використання з некомерційною метою. Автор - GreenArcher04