У Джок’якарті (Індонезія) дата-активісти та жіночі організації виступили разом за гендерно справедливий розподіл бюджетного фінансування.

ethrtjn1

Про це журналістам видання GovInsider розповів Андреас Павелке, директор лабораторії Open Data Labs Джакарти.

«Ми намагаємося розширювати можливості місцевих креативних громад за допомогою полегшення доступу до державних даних та їх використання», - говорить він.

ODL - це організація, що працює з соціальними проблемами, які можна вирішити за допомогою відкритих даних.

Джок’якарта, Індонезія

ЯК ВІДКРИТІ ДАНІ ЗМІНЮЮТЬ АЗІЮ. ДЖОКЯКАРТА ІНДОНЕЗІЯ

ODL тісно співпрацювала з жіночими групами та громадськими ініціативами в Джок’якарті, щоб «підтримати їх у аналізі даних бюджету та допомогти їм виступати за більш справедливий ґендерний розподіл ресурсів», - говорить Павелке.

Тут дата-активісти намагаються оцінити, чи кошти з місцевих бюджетів, призначені жінкам, дійсно витрачаються на проекти, що відповідають їх потребам. Зокрема, досліджуються «прийняті рішення щодо того, які послуги та проекти отримують фінансування і в якій мірі воно відрізняється у чоловіків і жінок».

«Результати, які будуть опубліковані найближчим часом, OLD використають для «підвищення обізнаності громадськості про важливість бюджетування таким чином, щоб сприяти досягненню гендерної рівності», - сказано в аннотації цього проекту.

Відкрита лабораторія даних (Open Data Labs ) була створена для забезпечення доступу громадян до державних даних, говорить Павелке. «Ми хочемо, щоб урядові дані відкривались за замовчуванням», - говорить він.

Відкриті дані та тренінги щодо їх використання можуть допомогти громадянам активно працювати над покращенням життя їх спільнот. «Ми хочемо боротися з нерівністю та бідністю. Ми хочемо вирішувати найбільш складні, великі проблеми, з якими стикаються люди у країнах, в яких ми працюємо», - заявляє Павелке.

Він вважає, що лише тоді, коли уряди відкриють свої дані, можна буде говорити про справжню прозорість.

Матеріал перекладено командою Громадянської мережі ОПОРА ініціативи «Дані міст».

 

Фото: By Tommy Gustaviano Yeza (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons (ліцензія на повторне використання з некомерційною метою)