Громадянська мережа ОПОРА закликає Голову Верховної Ради України, парламентський Комітет з питань правової політики та правосуддя  забезпечити підготовку проекту Виборчого кодексу (№ 3112-1)  на засадах публічності та відкритості, чітко дотримуючись регламентних положень та враховуючи експертні пропозиції неурядових організацій.

Зважаючи на відсутність змістовного парламентського діалогу щодо проектів Виборчого кодексу протягом 2014 – 2015 рр., народним депутатам України варто утриматися від внесення несистемних поправок та пропозицій до ухваленого у першому читанні проекту Виборчого кодексу без їх попереднього обговорення та узгодження на рівні депутатських фракцій та груп. Внесення депутатами значної кількості індивідуальних поправок до проекту Виборчого кодексу, які не були обговорені чи не підтримані їхніми власними фракціями та групами, не повинно стати штучно створеною підставою для затягування законодавчого процесу.  Натомість лише повноцінна дискусія на рівні профільного комітету, депутатських фракцій та груп здатна забезпечити результативне голосування за проект Виборчого кодексу та є ознакою системного реформування виборчого законодавства.

ОПОРА звертає увагу на необхідність врахування Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, відповідальним за підготовку проекту Кодексу до другого читання,  проблем виборчого процесу на перших місцевих виборах у ОТГ, які проводилися у 2016 – 2017 рр. Виявлені під час перших місцевих виборів недоліки чинного законодавства, організаційні складнощі та зловживання є важливим матеріалом для верифікацій новацій майбутнього виборчого законодавства.   Таким чином, керівництву парламенту, комітетам Верховної Ради України доцільно терміново провести спільні обговорення недоліків процесу об’єднання територіальних громад, призначення, організації і проведення перших місцевих виборів.

Громадянська мережа ОПОРА висловлює підтримку рішенню Верховної Ради України щодо прийняття за основу проекту Виборчого кодексу (№3112-1), який відображає значну частину рекомендацій профільних міжнародних та національних організацій. Зокрема, після прийняття у першому читанні проекту Кодексу парламентські фракції політичних партій отримали реальну можливість підтвердити свої попередні зобов’язання щодо запровадження на виборах народних депутатів України пропорційної виборчої системи із голосуванням за відкриті списки у регіональних виборчих округах, а також системно удосконалити виборчі процедури.  Натомість процедури підготовки проекту до другого читання мають забезпечити концептуальну цілісність документа, взаємоузгодження його положень та усунення неактуальних чи суперечливих норм. Крім цього, критично важливим є удосконалення законодавства щодо покарання за злочини проти виборчих прав громадян, принцип невідворотності якого досі в Україні не забезпечується повною мірою. Системного врегулювання потребує і проблема забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, інших мобільних всередині країни громадян.

Довідково:

Проект Виборчого кодексу (№ 3112-1) передбачає проведення виборів народних депутатів України, виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних рад, міських рад Києва та Севастополя, міських рад з кількістю виборців 90  і більше тис. виборців за пропорційною виборчою системою із голосуванням за відкриті виборчі списки.

Вибори депутатів районних рад, cільських, селищних, міських рад (з кількістю виборців менше 90 тис.), районних у місті рад планується проводити за мажоритарною виборчою системою  відносної більшості із голосуванням у багатомандатних виборчих округах. У кожному виборчому окрузі може бути обрано від 1 до 4 депутатів, при цьому виборці мають лише один голос. Якщо у багатомандатному окрузі, наприклад,  обирається 3 депутати, то переможцями стануть перші три кандидати із найбільшою кількістю голосів виборців.

Вибори сільських, селищних, міських голів у проекті Виборчого кодексу пропонується проводити за мажоритарною виборчою системою відносної більшості. Винятком є міста, в яких кількість виборців становить 90 і більше тисяч голосів виборців.  У великих містах кандидат буде вважатися обраним у тому випадку, якщо він набрав більше ніж 50% дійсних голосів виборців або отримав підтримку менше ніж 50% дійсних голосів виборців, але його результат не менше ніж на 20% дійсних голосів перевищує показник наступного за кількістю голосів виборців кандидата. У інших випадках повинно бути призначено повторне голосування на виборах міського голови.

Нагадаємо, що Верховна Рада у вівторок, 7 листопада, проголосувала за основу проект Виборчого кодексу № 3112-1. Дане рішення підтримали
226 народних депутатів: фракція “Блок Петра Порошенка” – 68; фракція “Народний фронт” – 56; фракція “Опозиційний блок” – 26; фракція “Самопоміч” – 20; фракція “Батьківщина” – 13; фракція Радикальної партії Олега Ляшка – 14; група “Партія “Відродження” – 1; група “Воля народу” – 2; позафракційні – 26.

За проект Виборчого кодексу № 3112 (В. Писаренко) проголосувало лише 102 депутати: фракція «Блок Петра Порошенка» – 23; фракція «Народний фронт» – 6; позафракційні – 16; фракція «Опозиційний блок» – 21; група «Партія «Відродження» – 16; фракція «Самопоміч» – 0; фракція «Батьківщина» – 10; фракція Радикальної партії Олега Ляшка – 2; група «Воля народу» – 8.