В понеділок, 30 жовтня 2017 року, представники Громадянської мережі ОПОРА зустрілись з головою Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлією Тимошенко. Зустріч відбулась за ініціативи ОПОРИ після публічних заяв народних депутатів України ВО «Батьківщина» про наявність у них фактів тиску та погроз щодо кандидатів цієї політичної сили на перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року.

Методологія спостереження ОПОРИ на виборах передбачає обов’язкову перевірку інформації про незаконний вплив на кандидатів або силові акції проти них.  У зв’язку із розповсюдженою ВО «Батьківщина» інформацією про незаконні дії щодо представників політичної сили, ОПОРА публічно звернулася до Юлії Тимошенко із пропозицією провести зустріч для отримання спостерігачами підтверджуючих публічні заяви відомостей та документів.

На зустрічі, яка відбулась в офісі ВО «Батьківщина», від ОПОРИ були присутні голова правління Ольга Айвазовська, аналітики організації Олександр Клюжев та Олександр Неберикут. 

ВО «Батьківщина» представляли її лідерка Юлія Тимошенко, народні депутати Сергій Власенко, Григорій Немиря,  Олександра Кужель та інші лідери політичної сили.  Юлія Тимошенко та інші народні депутати України проінформували представників ОПОРИ про  наявні у партії факти незаконного впливу на її кандидатів щодо участі у виборах або  відмови у балотуванні, обмеження доступу до ЗМІ, інших порушень виборчого законодавства.

Представники ВО «Батьківщина» висловили на зустрічі власну позицію щодо якості виборчого процесу і надали ОПОРІ для вивчення документи, які стосуються конкретних подій та ймовірних порушень під час проведення виборів.

Представники Громадянської мережі ОПОРА, у свою чергу, повідомили про намір детально вивчити передані ВО «Батьківщина» документи, а у разі необхідності сформувати запит до політичної партії щодо додаткових даних, необхідних для підтвердження або спростування випадків незаконного впливу на кандидатів, які брали участь у перших місцевих виборах. Встановлені у результаті об’єктивної перевірки факти будуть враховані ОПОРОЮ у остаточному звіті за результатами незалежного спостереження на  перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 29 жовтня 2017 року.

ОПОРА закликає всі політичні сили та кандидатів, які брали участь у перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року, надати спостерігачам інформацію про виявлені та підтверджені порушення, а також активно взаємодіяти з правоохоронними органами  для належної фіксації виборчих зловживань.

Організація підкреслює важливість забезпечення дієвого гарантування всім партіям та кандидатам рівних можливостей і безстороннє ставлення органів державної публічної адміністрації до всіх учасників виборчої кампанії, що є неодмінною умовою для визнання виборів демократичними та вільними.

Представники ОПОРИ також обговорили з головами парламентських комітетів Верховної Ради України Григорієм Немирею та Сергієм Власенком можливість організації і проведення комітетських круглих столів щодо проблем, виявлених у процесі об’єднання  громад у контексті виборчого процесу.