Станом на 07:00 30 жовтня спостерігачі ОПОРИ продовжували працювати у п’яти територіальних виборчих комісіях: Любомльській міській, Іваничівській та Любешівській селищних, Боратинській та Дубечненській сільських. За ніч з 29 на 30 жовтня у зазначених громадах було зафіксовано 15 фактів складання дільничними виборчими комісіями «уточнених» протоколів. Ще одну ДВК залишили для перерахунку бюлетенів через грубе порушення.

У Любомльській міській громаді у двох дільничних виборчих комісій ТВК не прийняла з першого разу виборчу документацію через допущені помилки у протоколах про підрахунок голосів.

Так, ДВК № 070621 (с. Городнє) повернулась на дільницю для складання протоколу з позначкою «Уточнений» у зв’язку з тим, що некоректно вказала назви політичних партій, які висували кандидатів у багатомандатних виборчих округах. Натомість ДВК № 070635 (с. Підгородне) відправили на дільницю для складання уточненого протоколу через іншу помилку – комісія неправильно вказала по батькові одного з кандидатів.

Lutsk pidsumky 30.10.2017 1

У Любешівській селищній громаді три дільничні виборчі комісії припустилися помилки у протоколах про підрахунок голосів і складали протоколи з позначкою «Уточнений». Зокрема, ДВК № 070550 (с. Нові Березичі) та ДВК № 070576 (с. Любешівська Воля) із помилками зазначали прізвища кандидатів. У протоколах ДВК № 070555 (с. Витуле) не збігалися цифри, тому цю виборчу комісію також зобов’язали скласти «уточнений» протокол.

Відповідно до частини 4 статті 83 Закону України «Про місцеві вибори» у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів виправлень, помилок, неточностей територіальна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію внести зміни до цього протоколу шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений».

Серйозніша проблема була зафіксована у дільничної виборчої комісії № 070580 (с. Седлище). ДВК прибула у приміщення територіальної виборчої комісії із ознаками розпакування протоколів про підрахунок голосів. Любешівська селищна виборча комісія прийняла рішення про перерахування бюлетенів цієї ДВК після прийому документів від останньої дільничної виборчої комісії.

Згідно з частиною 7 статті 83 Закону України «Про місцеві вибори» у разі неможливості усунення без перерахунку бюлетенів неточностей у протоколі дільничної виборчої комісії, а також у разі наявних ознак розпечатування пакетів із запакованими документами дільничної комісії територіальна комісія зобов’язана прийняти рішення про повторний підрахунок голосів виборців на цій виборчій дільниці.

Більше половини дільничних виборчих комісій у Іваничівській ОТГ також повертались на дільниці для складання протоколів з позначкою «Уточнений». Причини – виборчі комісії переплутали бюлетені, які повинні були зараховуватись до «недійсних», із тими, що «не підлягають врахуванню», помилялись при підрахунку голосів виборців, що було відображено у протоколах, склали лише по одному примірнику протоколів про підрахунок голосів, а також прибували у приміщення ДВК із розпакованою виборчою документацією. У всіх цих причинах Любешівська селищна виборча комісія знайшла привід для складання дільничними виборчими комісіями «уточнених» протоколів. З-поміж таких ДВК виявились: № 070160 (смт Іваничі), № 070199 (с. Соснина), № 070181 (с. Древині), № 070183 (с. Лугове), № 070182 (с. Іванівка), № 070158 (смт Іваничі), № 070156 (смт Іваничі).

Lutsk pidsumky 30.10.2017 3

У частині 8 статті 80 Закону України «Про місцеві вибори» зазначається, що перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі, а за наявності – й відповідні примірники протоколу з позначкою «Уточнений», акт про видачу копій протоколу, складений відповідно до частини сьомої цієї статті, запаковуються.

Lutsk pidsumky 30.10.2017 2

У Боратинській сільській об’єднаній територіальній громаді складати протокол з позначкою «Уточнений» довелося трьом дільничним виборчим комісіям. Так, ДВК № 070534 (с. Вербаїв) неправильно вказала назву виборів у протоколі про підрахунок голосів, ДВК № 070501 (с. Рованці) не зуміла правильно порахувати кількість бюлетенів, а ДВК № 070500 (с. Голишів) припустилась кількох технічних помилок у протоколі.

 
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.