На виборчій дільниці №530605 Новосанжарської громади за попередніми списками виборців 33 особи повинні були проголосувати за місцем перебування.

Після повернення членів дільничної виборчої комісії до приміщення ДВК №530605 з голосування за місцем перебування, виявилось, що у витягу із списку виборців зазначено 20 підписів, однак контрольних талонів - 21.

На запитання спостерігача Громадянської мережі ОПОРА, чому не співпадає кількість підписів з кількістю контрольних талонів, члени комісії не надали відповіді.

Згідно з пунктом 1 статті 78 Закону України «Про місцеві вибори» виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але за віком, у зв’язку з інвалідністю чи за станом здоров’я не здатний пересуватися самостійно, дільнична виборча комісія надає можливість голосувати за місцем перебування цього виборця. Крім цього, відповідно до пункту 17 цієї статті витяг із списку виборців, за яким організовувалося голосування виборців за місцем перебування, додається до списку виборців і є його невід’ємною складовою частиною. До списку виборців додаються письмові заяви виборців, довідки медичних установ, копії відповідних рішень дільничної виборчої комісії.

Відповідно до частини 9 статті 29 Закону України «Про місцеві вибори» у разі невідповідності кількості контрольних талонів, визначеній у частині сьомій цієї статті, кількості підписів виборців у списку виборців, які отримали виборчі бюлетені, складається акт із зазначенням установленої рішенням дільничної виборчої комісії причини такої невідповідності, який підписується присутніми членами дільничної виборчої комісії. Цей акт мають право також підписати присутні кандидати, довірені особи кандидатів, уповноважені особи місцевої організації партії, офіційні спостерігачі.

Таким чином, як зазначає юристка ОПОРИ Ольга Коцюруба, на підсумковому засіданні по підрахунку голосів повинна бути встановлена та оголошена причина розбіжності між підписами та контрольними талонами й комісією має бути складений відповідний акт.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Дар`я Черкашина,
координаторка громадського спостереження у Полтавській області
тел.:099 674 45 65
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.