Минулий тиждень в українському інформаційному просторі пройшов під знаком старту виборчих перегонів. Політичні партії розпочали свій похід за заповітними місцями на Грушевського з представлення офіційних списків кандидатів. Дехто навіть встиг в перші ж дні занести ці списки до ЦВК.

Регіональні еліти новини першого тижня виборчої кампанії зі столиці сприймали по-різному. Когось обурило непрохідне місце, когось просто не включили до списку чи не обрали офіційним кандидатом в одномандатному окрузі. Ті, кому пощастило більше, вже подекуди проводять зустрічі з виборцями, організовують концерти чи просто заклеюють навколишні біл-борди своїми портретами та гаслами.

У свою чергу, спостерігачі Громадянської мережа ОПОРА проаналізували списки претендентів на депутатські мандати на предмет наявності в них львів’ян. Основне питання, на яке хотіли відповіcти активісти: яким чином представлена Львівщина у списках основних конкурентів за місця у Верховні Раді на виборах народних депутатів України 2012 року. Зокрема, спостерігачі дослідили списки «Партії Регіонів», Об’єднаної опозиції «Батьківщина», Комуністичної партії України, Всеукраїнського об’єднання «Свобода», «Союзу патріотичних сил - Наша Україна», політичної партій «УДАР» «Україна — Вперед!».

Партії регіонів: старі нові обличчя

Якщо у мажоритарних округах Львівщини партія влади зробила ставку на маловідомих «новачків», то у списку серед львівських все навпаки

Якщо у мажоритарних округах Львівщини партія чинної влади зробила ставку на маловідомих «новачків», то у списку серед львівських все навпаки. В цілому, у прохідній частині списку тільки двоє мають стосунок до Львівщини: радних Президента України Ганна Герман (13 місце) і чинний народний депутат Олександр Горошкевич (78 місце). Поруч з ними, у наразі непрохідній частині списку також присутні народний депутат Ігор Зварич (102 місце) та голова ЛОО «Партії Регіонів», народний депутат Петро Писарчук (105 місце).

Ганна Герман є впізнаваним кандидатом у Львівському регіоні. Передусім, через її часту присутність на національних телеканалах. Олександр Горошкевич, натомість, маловідомий пересічному виборцю в області. Його політична кар’єра запам’яталась стрімкими маневрами: ПРП, «Наша Україна», «Партія Регіонів». Обоє прохідних кандидатів не особливо переймаються підтримкою зв’язку з регіоном та концентрують свою діяльність на національному рівні.

Такої ж тактики дотримується Ігор Зварич, який має значно менше шансів потрапити у Парламент. Не зважаючи на тотожність імені та прізвища зі скандально відомим суддею, цей регіонал має поверхневий стосунок до Львівської області, адже близько сорока років тому переїхав мешкати на Івано-Франківщину.. Замикає список кандидатів від Львівщини відомий в регіоні підприємець та політик Петро Писарчук. Наразі складно говорити, чому Петро Іванович «допрацювався» аж до 105 місця у списку. Найімовірніше, причиною цьому є старі конфлікти з новим керівництвом області, зокрема губернатором Михайлом Костюком та керівником фракції регіоналів у обласній раді Ігорем Грещуком. Також, варто зауважити, що всі четверо львівських кандидатів від «Партії Регіонів» мають депутатський досвід та вже як мінімум десяток років займаються політичною діяльністю. В цілому, у списку партії влади рівень представлення львівського регіону є низьким. Тільки один кандидат з чотирьох підтримує постійний зв’язок з областю, та й той в непрохідній частині партійного списку. Інші кандидати більш відомі й активні саме на національному рівні.

Об’єднана опозиція: львівські, але не прохідні

Список Об’єднаної опозиції «Батьківщина» помітно багатший на львівські обличчя у порівнянні з партією влади. Загалом у списку є 20 прізвищ, які тим чи іншим чином мають стосунок до регіону. При чому, кількість гіпотетично прохідних та непрохідних станом на сьогодні розділилась порівну: 10 на 10.

Передує всім львів’янам у списку відомий журналіст та керівник телеканалу TVi, уродженець Львова Микола Княжицький (11 місце). Варто зауважити, що Княжицький вже балотувався до Верховної Ради у 2002 році як самовисуванець у 117 виборчому окрузі (Львів), проте тоді програв нашоукраїнцю Павлу Качуру. Наступна прохідна у списку опозиції - радних Арсенія Яценюка з питань освіти, перший директор Українського центру оцінювання якості освіти Лілія Гриневич (14 місце). Як і попередній кандидат, вона народилася у Львові і з регіоном наразі тісних контактів не підтримує.

На двадцятому місці списку зупинився адвокат Юлії Тимошенко - Сергій Власенко. Певно, не багато виборців знають, що цей відомий політик теж народився у Львові. Проте, після 1998 року нардеп на Львівщину навідується рідко. Одразу за ним на 21 місці слідує відомий політик Андрій Парубій. Цей кандидат є впізнаваним як на всеукраїнському рівні, так і на Львівщині. Зокрема, місцеві політичні експерти пророкували йому можливість балотування в одному з мажоритарних округів Львова (122 ВО, м. Яворів). На 23 місці зупинився очільник львівського осередку «Фронту Змін», депутат обласної ради та керівник виборчого штабу Об’єднаної опозиції на Львівщині Степан Кубів. Він є впізнаваним в регіоні і також, як і Парубій, міг би позмагатися за мандат на мажоритарному окрузі.

Більшість присутніх у прохідній частині списку опозиції мають тільки поверхневий стосунок до Львівщини

Наступним львівським кандидатом у списку є керівник Миколаївської обласної організації  ВО «Батьківщина» Роман Забзалюк (31 місце). З регіоном його об’єднує тільки місце народження. На 53 місці опинилась ще одна уродженка області, екс-голова Державного казначейства України Тетяна Слюз. На 60-му - чинний народний депутат Олена Кондратюк. На 70-му місці знаходимо активного і колись львівського політика Ігоря Гриніва. Він у свій час брав участь у заснуванні НРУ та очолював «Товариство Лева». Сьогодні діяльність Гриніва зосереджена в основному на загальнодержавному рівні і в регіоні він нечастий гість. Замикає список ймовірно прохідних представників області народний депутат України Остап Семерак (76 місце).

Аж на 87 місце у списку несподівано скотився відомий львівський діяч та політик Андрій Шкіль. Якщо ситуація з рейтингами не зміниться, Шкілю доведеться попрощатися з депутатським портфелем. Після нього, в непрохідній частині опинилися такі кандидати, які пов’язані з львівським регіоном: чинний народний депутат Микола Ковзель (99 місце), народний депутат Віктор Уколов (110 місце), депутат Львівської обласної ради від політичної партії «Фронт Змін» Юрій Підлісний (114 місце), заступник голови НРУ і колишній мер Львова Василь Куйбіда (146 місце), колишній керівник обласного МВС Василь Пісний (155 місце), депутат Львівської обласної ради від політичної партії «Фронт Змін» Ганна Костюк (164 місце), депутат Львівської обласної ради від політичної партії «Фронт Змін» Богдан Чечотка (167 місце), ще один заступник голови НРУ, колишній мер міста Калуш (Івано-Франківська обл.) Роман Сушко (176 місце) та керівник новороздільської міської партійної організації ВО «Батьківщина» Володимир Засанський.

В цілому, список Об’єднаної опозиції набагато якісніше представляє львівський регіон у порівнянні зі списком Партії регіонів. Проте, у цьому висновку слід врахувати кілька важливих нюансів. Передусім це те, що більшість присутніх у прохідній частині списку мають тільки поверхневий стосунок до Львівщини. Кандидат міг народитися тут, навчатися, але основну політичну кар’єру він зробив у Києві. Тому, говорити про 100% представлення регіону таким кандидатом не можна. Натомість, більшість тих кандидатів, які насправді «прив’язані» до області, знаходяться у наразі непрохідній частині списку. Це - чинні депутати обласної ради, керівники районних осередків партій та колишній мер Львова. Також, варто зауважити, що 11 львівських кандидатів зі списку вже мають депутатський досвід.

ВО «Свобода»: на третину львівські

Список Всеукраїнського об’єднання «Свобода» містить найбільше представників Львівської області серед проаналізованих. З огляду на існуючий рейтинг політичної сили ми, у своєму аналізі, обмежилися першими 50-ма місцями у списку. Та й цього було достатньо для розуміння загальної тенденції, враховуючи, що 32% взятих для аналізу позицій належить кандидатам, пов’язаним з регіоном.

Перше місце у списку обіймає лідер політичної сили, уродженець Львова Олег Тягнибок. Певно, він зумів би перемогти практично на будь-якому мажоритарному окрузі області, проте як голова партії її зроби логічний вибір на користь балотування в загальнодержавному окрузі. Також зауважимо, що цей кандидат вже вигравав мажоритарку у Львівській області. Це відбулося двічі - у  1998 і 2002 роках у  виборчому окрузі з центром в місті Буськ. До Львова кандидат навідується відносно часто. Щоправда, у свої роботі  зорієнтований здебільшого на всеукраїнський рівень.

Наступний по списку львів’янин Анатолій Вітів  маловідомий у рідній області. Він є керівником фракції ВО «Свобода» у Волинській обласні раді, у списку посідає 6 місце. Одразу за ним слідує голова Львівської обласної ради Олег Панькевич. Замикає першу десятку депутат Івано-Франківської обласної ради і заступник голови партії Ігор Янків. Останній також народився у Львові і навіть працював у Львівському державному університеті фізичної культури.

Всі наступні львівські кандидати у списку представляють або Львівську міську, або обласну ради: Леонід Мартинюк (обласна рада, 11 місце), Руслан Кошулинський (міська рада, 12 місце), Ігор Кривецький (обласна рада, 13 місце), Михайло Блавацький (обласна рада, 17 місце), Олег Махніцький (міська рада, 21 місце), Маркіян Лопачак (міська рада, 29 місце), Галина Чорна (обласна рада, 30 місце), Іван Гринда (міська рада, 35 місце), Богдан Салій (міська рада, 39 місце), Ярослав Качмарик (обласна рада, 42 місце), Юрій Наумко (міська рада, 44 місце), Богдан Галайко (міська рада, 45 місце). За умови їх потрапляння до парламенту, міський та обласний представницькі органи місцевого самоврядування Львова відчутно спорожніють. 

Як бачимо, перша 50-ка списку справді наповнена львівськими кандидатами. Що теж цікаво - позиція кандидата у списку не залежала від того, якого рівня раду (обласну чи міську) той представляє. Це, найімовірніше, свідчить про наявність у ВО «Свобода» окремого «партійного рейтингу» своїх кандидатів. Саме тому деякі депутати обласної ради опинились на нижчих місцях, аніж депутати міської ради. Також, зауважимо той факт, що у поданому списку тільки один має досвід депутатської роботи в головному законодавчому органі країни (Олег Тягнибок). Всі інші, за умови проходження, отримають портфель народного депутата України вперше.

КПУ: троє з двісті двадцяти п’яти

Комуністична партія України вже доволі давно не здобувала помітних результатів у Львівській області. Певно, саме тому у списках цієї політичної сили до Верховної Ради лише троє представників з цього регіону. При чому, якщо брати до уваги сьогоднішні рейтинги цієї політичної сили, реальну можливість здобути місце у Верховній Раді має тільки один кандидат.

Цей кандидат - народний депутат України вже чотирьох скликань та перший секретар Львівського обласного комітету КПУ Олександр Голуб. Партія виділила йому 11 місце у списку. Як і сам бренд партії, Голуб рідко з’являється у публічному інформаційному просторі Львівщини і у своїй діяльності більше зосереджений на державний рівень. Хіба що час від часу відзначається подання депутатських запитів чи звернень, які стосуються регіональних проблем.

Наступна від регіону у списку КПУ - керівник Львівської обласної комсомольської організації, мешканка Львова Еліна Дробот. Її 37 місце наразі залишається непрохідним. На 84 місці у списку КПУ фігурує ще один мешканець області, секретар Яворівського районного комітету Компартії України Михайло Підцерковний. Кандидат постійно проживає у місті Новояворівськ.

Як бачимо, Комуністична партія України не робить акцент на кандидатах із неприхильних для свого бренду регіонів. Окрім цього, негативне ставлення до КПУ є причиною того, що навіть троє наявних у списку кандидатів від області практично не відомі широкому загалу виборців Львівщини.

«УДАР»: дорогу молодим

Партія Віталія Кличка поведе у Верховну Раду п’ятьох вихідців з Львівщини. Проте, станом на сьогодні, тільки один із цієї п’ятірки є гіпотетично прохідним. Мова йде про голову ЛОО політичної партії «УДАР» Ярослава Гінку. Він отримав 20 місце в списку. Зауважимо, що цей молодий кандидат може стати народним депутатом вперше.

Дивним є попадання колишнього партійця «ПОРИ», а тепер, як кажуть у кулуарах, сірого кардинала обласного «УДАРу» Петра Адамика аж на 49 місце. Цей депутат Львівської міської ради знаний в регіоні ще з часів подій 2004 року. На 95 місці «ударного» списку розташований ще один львів’янин, голова міської організації партії Юрій Мартинюк. Цей політик ще не заробив достатньо рівня впізнаваності серед виборців Львівщини, але у свої 31 у нього для цього є всі шанси. На 116 місці списку перебуває прізвище ще одного молодого львівського діяча, депутата обласної ради від «УДАРу» Івана Горона. Врешті, замикає п’ятірку депутат Львівської міської ради Анатолій Крачковський з 146 місцем.

Загалом, список львівських «УДАРівців» представлений відносно молодими політиками. Найстарший, Петро Адамик, має 42 роки. Вік інших не перевищує 34 роки. Наразі тільки Ярослав Гінка розташований найближче до прохідної частини списку. Проте, навіть формальна участь у виборчому процесі для більшості цих кандидатів буде хорошим досвідом на майбутнє, враховуючи молодий вік.

«Союз патріотичних сил - Наша Україна»: політичні пенсіонери

Колись найпопулярніша політична сила на Львівщині сьогодні переживає не найкращі часи. Практично вся львівська команда нашоукраїнців покинула лави партії. Сьогоднішній рейтинг партії екс-Президента не дозволяє говорити про проходження до Верховної Ради. У неповних відомостях щодо списку (наразі відомі тільки перші тридцять прізвищ) бачимо трьох львівських кандидатів.

На третьому місці списку розташований колишній голова Правління НАК «Нафтогаз України» та уродженець Львівської області Олексій Івченко. Він у свій час також очолював Конгрес Українських Націоналістів. Після подій Помаранчевої революції у регіоні був не частим гостем і здебільшого працював на державному рівні.

На 20 місці значиться прізвище керівника виконкому ЛОО «Наша Україна» і депутата обласної ради Ігоря Стефанишина. Також, він очолює виборчий штаб партії у Львівській області. На 21 місці у списку знаходиться брат потенційного «непробивного» мажоритарника із 122 виборчого округу Тараса Козака - Богдан Козак. Він є депутатом Львівської обласної ради та генеральним директором ТзОВ ТВК «Львівхолод».

«Україна — Вперед!»: політичний мікс

Політичний проект Наталії Королевської у своєму списку веде до Верховної Ради шістьох кандидатів, пов’язаних з Львівською областю. Варто зауважити, що як і у випадку з попередньою політичною силою, рейтинг партії «Україна — Вперед!» не дозволяє станом на сьогодні говорити про прохід того чи іншого кандидата зі списку.

На третьому місці списку знаходиться син покійного актора Богдана Ступки - Остап Ступка. Молодший Ступка народився у Львові, але свою подальшу кар’єру не пов’язував з рідним містом. В основному працює в Києві. На 57 місці перебуває депутат Львівської обласної ради V скликання від БЮТ Роман Кузьмич. За своє життя змінив кілька партії, починаючи ще від КПУ. Зараз перебуває на пенсії.

На 69 місці списку знаходиться прізвище директора молодіжної громадської організації «Асоціація КВН Галичини», члена Громадської ради при Львівській облдержадміністрації Віталія Новосада. Прізвище цього кандидата маловідоме львівському виборцю. На 92 бачимо ще одного колишнього БЮТівця, депутата Львівської міської ради V скликання Олександра Вардзаля.

У можливому складі майбутньої Верховної Ради з врахуванням сьогоднішніх рейтингів Львівську область представлятиме 21 народний депутат

На 119 місці списку - депутат Рава-Руської міської ради Володимир Кожушко. На сайті ЦВК зазначено, що пан Володимир у міській раді представляє політичну партію НРУ. Проте, ймовірно що сьогодні це вже не так, враховуючи наявність його прізвища у списку Королевської. Врешті, на 126 місці перебуває колишній представник «Єдиного Центру», мешканець міста Львів Ярослав Антоняк.

Отже  бачимо, що список політичної партії «Україна — Вперед!» представлений, окрім Ступки, маловпізнаваними для виборця мешканцями чи уродженцями Львівської області. Троє з них — Новосад, Антоняк та Кожушко — попередньо обговорювалися як кандидати від партії у одномандатних виборчих округах. Жоден із львів’ян, представлених у списку, не був народним депутатом.

Висновки

Підводячи підсумок із наведених даних бачимо, що в можливому складі майбутньої Верховної Ради з врахуванням сьогоднішніх рейтингів Львівську область представлятиме 21 народний депутат. З них 1 від «Партії Регіонів», 1 від КПУ, 11 від Об’єднаної опозиції, 7 від ВО «Свобода» та 1 від політичної партії «УДАР». Також серед цих кандидатів 11 новачків, решта вже мають досвід роботи народного депутата.

Найчисельнішу групу львів’ян, які мають цілком реальні шанси на потрапляння в український парламент сформувала Об’єднана опозиція. Проте, якщо взяти до уваги весь список Всеукраїнського об’єднання «Свобода», то саме ця політична сила має у своєму партійному списку найбільше львів’ян. Проте, її сьогоднішні рейтинги не є настільки переконливими, щоб брати до уваги кандидатів, які розташувалися нижче 20-30 місця  у списку.

За коментарями звертайтесь:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 44.
 

Додаткова інформація:
Обрахунок кількості прохідних депутатів

Прохідні місця в зазначених політичних силах вираховували на основі даних опитувань Центру Разумкова. Зокрема, згідно з вказаними даними, станом на 6 серпня політичні сили проведуть до Верховної Ради таку кількість депутатів зі списку:

«Партія Регіонів»

75

Об’єднана опозиція

87

Комуністична партія України

21

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

16

«Союз патріотичних сил - Наша Україна»

не проходить

Політична партія «УДАР»

26

Політична партія «Україна Вперед!»

не проходить