У населених пунктах, що входять до Олешинської сільської об’єднаної територіальної громади Хмельницької області, розповсюджували агітацію за кандидатку на посаду голови ОТГ без вихідних даних та в неналежних місцях.

У с. Іванківцях Хмельницького району 21 жовтня біля сільського клубу відбулася зустріч з виборцями кандидатки на посаду сільського голови ОТГ Валентини Базилюк. Під час зустрічі спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковані агітаційні матеріали – буклети й листівки – без вихідних  даних. Такі ж агітки були розклеєні на стовпах і автобусній зупинці, лежали на прилавку в сільському магазині.

22 жовтня аналогічні агітаційні матеріали без вихідних даних представники ОПОРИ виявили також у с. Велика Калинівка Хмельницького району.

Сама ж кандидатка та представники її команди, коментуючи ситуацію, зазначили, що це помилка, на яку вони не звернули уваги. До речі, примірники цих агітматеріалів кандидатка передала до ТВК.

bazyliuk oleshyn agitacija 1

Поширення агітації без вихідної інформації та в не призначених для цього місцях є порушенням вимог Закону України «Про місцеві вибори», а також може суперечити правилам благоустрою. Так, частиною 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» передбачено, що друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється. Відсутність вихідних даних може свідчити про фінансування агітації з джерел поза виборчим фондом кандидата, що порушує частину 6 статті 54 Закону України «Про місцеві вибори», у якій написано, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

ОПОРА зауважує, що Кодекс України про адміністративні правопорушення встановлює адміністративну відповідальність за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск (стаття 212-13, штраф від 3 до 5 неоподатковуваних мінімумів з громадян, та від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів з посадових осіб), а також порушення порядку надання або отримання фінансової (матеріальної підтримки для здійснення передвиборної агітації (cтаття 212-15 штраф від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів з громадян, та від 100 до 130 неоподатковуваних мінімумів з посадових осіб).

Нагадаємо також, що частиною 4 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори» передбачено розміщення друкованих агітаційних матеріалів (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування. Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів відповідно до статті 212-14 КУпАП передбачає накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичної особи, та  від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для юридичних осіб (розповсюджувачів). У випадку ж, якщо розміщення агітаційних друкованих матеріалів порушує правила благоустрою, для порушників-громадян стаття 152 КУпАП передбачає покарання у вигляді штрафу від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.