18 жовтня спостерігачі ОПОРИ в селищі Велика Димерка на Київщині зафіксували низку порушень у веденні агітації з боку суб’єктів виборчого процесу.

У Великій Димерці спостерігачі ОПОРИ зафіксували 5 білбордів з зображенням кандидата на голову Великодимерської об’єднаної громади Анатолія Бочкарьова, які не містять відомостей, передбачених частиною 2 статті 56 Закону України “Про місцеві вибори”. Згідно з законодавством, друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Bilbord kyiv

Оскільки відсутність або неповність цих відомостей може свідчити про фінансування агітації з поза виборчого фонду кандидата, спостерігачі ОПОРИ звернулись до Броварського районного відділення Національної поліції з заявою про виявлене порушення.

Крім того, 14 жовтня у Великій Димерці відбулося святкування дня селища. Свято під назвою “Смачна субота” позиціонується на білбордах в межах об’єднаної громади як захід, проведений за підтримки депутата Київської обласної ради Олега Кищука (ВО “Батьківщина”).

bilbord kyiv1

На заході, крім безкоштовної солодкої вати та попкорну, було розіграно цінні призи, серед яких 5 смартфонів та 1 велосипед. Факт розіграшу цих подарунків сам Олег Кищук підтвердив на свої Facebook сторінці.

bilbord2

Варто зауважити, що хоч сам депутат обласної ради не є кандидатом у Великодимерській ОТГ, однак політична партія ВО “Батьківщина” є суб’єктом виборчого процесу і має 23 зареєстрованих кандидати в депутати. Таким чином публічні заходи з розіграшами цінних призів від представника партії можуть бути розцінені як маніпуляція громадською думкою.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 4 статті 60 Закону України “Про місцеві вибори” забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Оскільки за подібні дії передбачено відповідальність статтею 160 Кримінального Кодексу України, зокрема, обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.