Сумський окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову  Буринської районної партійної організації ВО «Батьківщина», яка вимагала визнати протиправною бездіяльність Буринської ТВК та скасувати реєстрацію 17 кандидатів, оскільки у такий спосіб, на переконання партійців, ТВК порушила виборче законодавство. Суд визнав вимоги позивача безпідставними та необґрунтованими. 

До Сумського окружного адміністративного суду звернулася Буринська районна партійна організація ВО «Батьківщина» з адміністративним позовом до Буринської міської виборчої комісії. У своєму позові партійці вимагали визнати протиправною бездіяльність Буринської ТВК «щодо неприйняття рішення на своєму засіданні, на вимогу Центральної виборчої комісії, щодо скасування реєстрації кандидатів в депутати» та скасувати реєстрацію 17 кандидатів в депутати. На думку позивача, у такий спосіб комісія порушила ст. 35 Закону України «Про місцеві вибори», зокрема частини 4 і 5 статті 35 Закону України “Про місцеві вибори”, відповідно до яких особа не може бути висунута кандидатом у депутати у багатомандатному виборчому окрузі більше ніж до однієї місцевої ради відповідного рівня (більше ніж до однієї обласної, однієї районної, однієї міської, однієї районної в місті ради); особа, яка висунута кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости, не може одночасно бути висунута у будь-яких інших одномандатних, єдиних одномандатних виборчих округах з будь-яких місцевих виборів; особа, з урахуванням вимог частини четвертої цієї статті, може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевих рад, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови або старости шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії або лише шляхом самовисування.

Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, у позовній заяві йшлося про висуванців районних організацій політичних партій «БПП «Солідарність», «Воля народу», «Народний фронт», «Наш край», «Об’єднання «Самопоміч», «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість», Аграрної партії України.

За словами представників місцевої партійної організації ВО «Батьківщина», у листі Центральної виборчої комісії ці кандидати зазначені як такі, що паралельно балотуються в інші ради та від інших партій на місцевих виборах 2015 року. Таким чином, переконані у місцевій організації ВО «Батьківщина», ТВК мала б скасувати їхню реєстрацію для участі у виборах 29 жовтня.

У Буринській ТВК розповіли, що порушували питання про скасування реєстрації зазначених кандидатів у депутати на своєму засіданні 10 жовтня, однак постановили залишити відповідне рішення в силі, оскільки не виявили фактів  порушення зазначеними в переліку ЦВК особами вимог статті 35 Закону України «Про місцеві вибори».

Як зазначено в рішенні суду, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень 17 жовтня, докази, надані Буринською ТВК, спростували  позицію представників ВО «Батьківщина» щодо бездіяльності  комісії. Відтак суд визнав вимоги позивача такими, що не підлягають задоволенню як безпідставні та необґрунтовані. Крім того, вимоги про скасування реєстрації кандидатів суд також назвав необґрунтованими, оскільки  фактично  комісія прийняла рішення щодо питань, порушених в повідомленні ЦВК.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, у цьому випадку позивач неправильно сформулював позовні вимоги: «Слід було вимагати визнати протиправним та скасувати рішення комісії про відмову в скасуванні реєстрації кандидатів. Однак cуд не оцінював рішення комісії на предмет його законності, оскільки позовні вимоги сформульовані неправильно, а бездіяльності комісії в описаному випадку не було», – говорить юристка.

За її словами, ситуації, коли ЦВК надсилає листи з вимогою розглянути питання щодо скасування реєстрації окремих кандидатів,пов’язана з тим, що кандидати, які на виборах в ОТГ давали згоду на балотування від одних партій, є у списках іншої партії, чиї представники обрані в багатомандатному окрузі до міських, районних, обласних рад. Оскільки в разі припинення статусу когось із депутата від партії, список посувається і вибори не проводяться, всі особи, які перебувають у цьому списку, мають на сьогодні статус кандидата. Таким чином, коли на перших місцевих виборах в ОТГ вони дали згоду на висування вже від іншої політичної сили, виникало порушення частини 5 статті 35 Закону України «Про місцеві вибори».

Утім, могла мати місце ситуація, коли кандидат на момент розгляду питання виборчою комісією вже написав заяву до відповідної комісії з проханням виключити його зі списків кандидатів,зареєстрованих для участі в чергових виборах 2015 року. Ці аспекти судом не розглядалися і не досліджувалися.

В адміністративному судочинстві суд відповідно до частини 2 статті 11 КАС України розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою і не може виходити за межі позовних вимог. За межі позовних вимог суд може вийти тільки в разі, якщо це необхідно для повного захисту прав, свобод та інтересів сторін чи третіх осіб, про захист яких вони просять.У зазначеному випадку, пояснює Ольга Коцюруба, суд досліджував лише правомірність вимог щодо визнання бездіяльності комісії, а оскільки 10 жовтня Буринська ТВК приймала рішення з оспорюваного питання, бездіяльності не було.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,

координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області

тел. +380663055190

[email protected]

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.