05 жовтня 2017 року завершився процес реєстрації кандидатів на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах. З 201 громади, виборці яких будуть обирати органи місцевого самоврядування, 25 громад є міськими (міста районного значення). Найбільшу кількість кандидатів на посади міських голів висунули місцеві організації «Блоку Петра Порошенка» (у 14 містах), ВО «Батьківщина» (у 13 містах), ВО «Свобода» (у 12 містах).

Такими є результати комплексного моніторингу Громадянською мережею ОПОРА процесу висування та реєстрації кандидатів на місцевих виборах у міських об’єднаних територіальних громадах. Натомість незалежна оцінка аналогічного процесу в 176 селах та селищах буде оприлюднена пізніше.

Вибори міських голів, депутатів міських рад відбуваються у 25 територіальних громадах 14 областей. Міські громади із голосуванням на перших виборах 29 жовтня 2017 року розподіляються між областями України наступним чином: Тернопільська, Чернігівська області – 3 міста у кожному регіоні; Житомирська, Львівська, Одеська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська області – 2; Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Чернівецька області – 1.

На перших місцевих виборах в усіх без виключення громадах зареєстровано 120 кандидатів на посади міських голів, з яких 80 є кандидатами від місцевих організацій політичних партій, 40 – кандидати шляхом самовисування. Лише у 4 з 25 міських громад на посаду голови балотується більше кандидатів-самовисуванців, ніж кандидатів від місцевих організацій політичних партій (Лохвицька міська громада, Полтавська обл.; Жашківська міська громада, Черкаська обл., Помічнянська міська громада, Кіровоградська обл.; Ічнянська міська громада, Чернігівська обл.). В усіх інших містах кількість партійних висуванців на посаду міського голови перевищує відповідну кількість зареєстрованих самовисуванців або їй дорівнює.

У 8 містах зареєстровано більше 5 кандидатів на посаду міського голови, натомість у 17 громадах за голоси виборців боротиметься менше 5 кандидатів.

Як зазначають аналітики ОПОРИ, на перших виборах в об’єднаних територіальних громадах 29 жовтня 2017 року лише у одному з 25 міст зареєстровано «безальтернативного» кандидата для участі у виборах міського голови. У Тростянецькій міській громаді (Сумська обл.) кандидату, який не має конкурентів, необхідно буде набрати для перемоги більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Достатньо конкурентним є перелік партій, які висунули виборчий список на виборах депутатів міських рад. Лише у 2 з 25 громад кількість зареєстрованих виборчих списків є меншою 10, в усіх інших містах у бюлетені будуть присутні кандидати від 10 і більше місцевих організацій партій.

З 50 партій, які прийняли рішення про участь їхніх місцевих організацій у місцевих виборах 29 жовтня, 13 не висунули жодного виборчого списку на виборах депутатів міських рад. Натомість 11 з 50 партій висунули виборчі списки у 10 і більше містах. 8 політичних партій висунули виборчий список лише у одному місті, місцеві організації 18 партій висунули виборчі списки на виборах міських рад у 2 – 9 містах.

Місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», Радикальної партії Олега Ляшка, ВО «Батьківщина» та Аграрної партії України висунули кандидатів у депутати міських рад в усіх 25 містах.

Не висунули жодного виборчого списку на виборах депутатів міських рад місцеві організації Громадсько-політичної платформи Надії Савченко, Єдиного центру, Солідарності жінок України, Нової політики, партії Конкретних справ, Української православної асамблеї, Християнсько-демократичного союзу, Республіканської партії, партії «Порядок», «Рідний Дім», Демократичної партії України, партії «Стабільність», «Побратими України».

До політичних партій, місцеві організації яких висунули виборчий список на виборах ради лише одного міста, належать партія «Демократичний альянс», «Воля народу», Громадський Рух Миколи Томенка «Рідна країна», Народна партія, Сильна Україна та ін.

Найбільшу кількість кандидатів на посади міських голів висунули місцеві організації «Блоку Петра Порошенка» (у 14 містах), ВО «Батьківщина» (у 13 містах), ВО «Свобода» (у 12 містах). Об’єднання «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка висунули кандидатів на посади міських голів у 9 та 8 містах відповідно. Партії «Опозиційний блок», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Аграрна партія України висунули кандидатів на посади міських голів у 4, 3 та 3 містах відповідно. Усі інші партії висували кандидатів на відповідну посаду у менш ніж трьох містах.

Нагадаємо, що спостерігачі ОПОРИ забезпечують незалежне і позапартійне спостереження на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах, охоплюючи моніторингом кожну з них. У територіальних громадах працює 69 довготермінових спостерігачів, до яких безпосередньо перед початком голосування приєднаються короткотермінові спостерігачі.

Читайте також 

ОПЕРАТИВНИЙ ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ НА ВИБОРАХ МІСЬКИХ ГОЛІВ, ДЕПУТАТІВ МІСЬКИХ РАД НА ПЕРШИХ МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ У ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ 29 ЖОВТНЯ 2017 РОКУ