На Дніпропетровщині виникли складнощі на етапі формування сільських та селищних виборчих комісій через відсутність кворуму членів районних ТВК.

Так, 14 вересня на 10:00 було призначено засідання Павлоградської районної виборчої комісії, порядок денний передбачав проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу Межиріцької сільської та Троїцької сільської виборчих комісій, а також утворення і формування складу цих комісій. Однак на призначену годину був відсутній кворум: з 18 членів з’явилось лише 9. Засідання перенесли ще на годину, але кворум так і не зібрався. Об 11:30 на засідання з’явився десятий член комісії, та воно розпочалось. Склад Межиріцької сільської та Троїцької сільської виборчих комісій було сформовано, жеребкування не проводилось через малу кількість поданих кандидатів у члени сільських виборчих комісій. Обидві комісії сформували з 13 осіб.

НВРК4

Така ж ситуація виникла під час засідання 15 вересня в Нікопольській районній виборчій комісії. Порядок денний складався з питань, які стосувались проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу Лошкарівської сільської, Першотравневської сільської та Червоногригорівської селищної виборчих комісій, а також утворення і формування складу цих комісій. Через відсутність кворуму (з 18 членів було лише 8) засідання розпочалось лише через 1,5 години. За цей проміжок часу від членів комісії надходили різні пропозиції стосовно того, що вони можуть голосувати і без наявної більшості, пропонувалось також голосувати в телефонному режимі, за дорученням або навіть по системі дзвінків Skype.  Активісти Громадянської мережі ОПОРА наполягали на особистій присутності 10 членів комісії. Згідно з частиною 4 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності на ньому більше половини членів комісії від складу цієї комісії.

На засіданні було проведено жеребкування кандидатур в члени Лошкарівської сільської та Червоногригорівської селищної виборчих комісій. Обидві комісії мають максимальний склад – 18 осіб, всього було представлено 19 кандидатур до моменту жеребкування. Першотравневська сільська виборча комісія складається з 16 членів комісії, жеребкування по ній не проводилось через малу кількість поданих кандидатів у члени сільської виборчої комісії.

За коментарями звертайтесь:

Кристина Коновалова, довготермінова спостерігачка ОПОРИ в Дніпропетровській області

тел.: 098 816 46 92

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.