31 травня Криворізька міська виборча комісія прийняла рішення звернутись до керівних органів партій ВО “Батьківщина” та Радикальної партії Олега Ляшка щодо відкликання 11 депутатів міської ради за народною ініціативою. Саме за керівними органами політичних сил остаточне рішення щодо відкликання. У свою чергу, аналітики Громадянської  мережі ОПОРА вказують на необхідність подальшого вдосконалення виборчого законодавства.

Чинний механізм відкликання депутатів є неоднозначним з точки зору його відповідності міжнародним стандартам представницької демократії і за певних умов може стати інструментом політичної розправи над депутатами з боку лідерів партії чи окремих груп впливу.  Водночас ініціатива у політично-конфліктному Кривому Розі має пройти усі правові етапи, тим самим продемонструвавши, що закон діє і виконується усіма зацікавленими сторонами. Зараз м’яч на полі керівництва партій, до яких належали депутати, що відкликаються.

Передумови відкликання. З чого все почалося

Коли в Кривому Розі говорять про 11 депутатів до виключення, йдеться про Дмитра Антонова, Михайла Бабаліча, Ольгу Бабенко, Олексія Букреєва, Івана Груніна, Михайла Карого, Олександра Костиря, Дмитра Плаксу, Олександра Смалія, Геннадія Черствого, Катерину Шаповалову.

колаж з фото 11 депутатів

18 листопада 2015 року фракція ВО “Батьківщина” у Криворізькій міській раді розпущена рішенням Президії Політради партії. Також було припинено діяльність Бюро міської партійної організації та звільнено її керівника Ольгу Бабенко. Всіх депутатів, обраних від “Батьківщини”, зокрема Ольгу Бабенко, виключено з партії.

19 листопада 2015 року лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що їхня політсила також прийняла рішення розпустити свою фракцію в Криворізькій міській раді, звільнити керівника місцевої партійної організації Катерину Шаповалову та вимагає від обраних депутатів міськради за списками Радикальної партії скласти мандат.

Причиною розпуску двох фракцій та виключення депутатів зі своїх партій стала їхня участь 18 листопада у засіданні міської ради до встановлення остаточних результатів виборів міського голови Кривого Рогу та визнання ними переможцем другого туру висуванця від “Опозиційного блоку” Юрія Вілкула. Нагадаємо, що 15 листопада 2015 року відбувся другий тур виборів міського голови Кривого Рогу, переможцем якого було оголошено Юрія Вілкула. Він набрав 49,3%, що на 752 голосів виборців більше, ніж у його опонента Юрія Милобога з “Самопомочі”, який отримав 48,8% голосів виборців. Представники “Самопомочі” заявили, що на низці виборчих дільниць відбулися масові порушення, й результати голосування на них були суттєво викривлені. Представники партії вимагали скасувати результати виборів на тих ДВК, де були зафіксовані порушення. Криворізька міська виборча комісія відхилила більшість скарг кандидата Юрія Милобога.

У знак протесту, 18 листопада на сесію міської ради, де мали оголосити Юрій Вілкула новобраним міським головою, не з’явилися депутати “Самопомочі”, “УКРОПу” та “Сили людей”, які цим самим висловили свій протест проти результатів виборів.

Нагадаємо також, що після двох місяців протестів за визнання незаконними результатів у Кривому Розі, в тому числі під стінами Центральної виборчої комісії в Києві, Президент України підписав законопроект про проведення виборів 27 березня 2016 року.

15 грудня шестеро депутатів, які були обрані за списками “Батьківщини”, утворили в міській раді депутатську групу “За рідне місто”. До її складу увійшли: Ольга Бабенко, Олексій Букреєв, Іван Грунін, Михайло Карий, Дмитро Плакса, Геннадій Черствий. А 24 грудня колишні “радикали” утворили в раді депутатську групу “За успішний Кривий Ріг” у складі 5 осіб: Дмитра Антонова, Михайла Бабаліча, Олександра Костирі, Олександра Смалія, Катерини Шаповалової.

Як відбувався збір підписів за відкликання

Ініціаторами відкликання депутатів була група активістів “Зраді не місце в міськраді”. Загалом, ситуація почала активно розгортатись ще у квітні цього року, коли розпочався збір підписів за відкликання 11 депутатів міської ради. 9 квітня відбулись перші збори ініціативної групи щодо запуску процедури. Збір підписів проводили мешканці міста за підтримки представників політичних партій “УКРОП”, “Об`єднання “Самопоміч”, “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, “Сила людей”, ВО “Батьківщина”, Радикальна партія Олега Ляшка.

коментар немченкоЯк відзначив представник ініціативної групи, депутат міської ради від Криворізької міської організації політичної партії “Сила людей” Андрій Немченко, перспективи позитивного фіналу ініціативи доволі великі.

“Ініціативна група складалася з 450 осіб. Всі вони однозначно є мешканцями міста та виборцями, які проживають у цьому місті. Ми провели збори згідно вимог законодавства та зібрали 45 тисяч підписів. Попри те, що нам постійно перешкоджали: непомітно викрали чотири коробки з підписами за відкликання просто перед охороною міської ради, організовували псевдозамінування будівлі, - ми все ж таки домоглися свого. Наскільки мені відомо, партійні осередки відреагували доволі швидко та жваво. Нібито вже незабаром Радикальна партія має зібратись аби розглянути наш запит”, - зазначив він.

Ініціатори відкликання зазначають, що 11 депутатів міськради ще на початку каденції були виключені зі своїх партій та фракцій. Причиною стало те, що вони нібито не відстоюють принципи та ідеали партії, а також синхронно голосують з “Опозиційним блоком”. Загалом було зібрано 42 832 тисячі підписів, які ініціатори передали до ТВК.

3 травня стало відомо, що, попри опломбовані двері, з будівлі міської ради, де розташована територіальна виборча комісія (ТВК), були викрадені підписні листи за відкликання. Активісти ініціативної групи вимагали якомога швидше розібратися у ситуації, оскільки, за їх словами, у протилежному випадку в Кривому Розі можуть спалахнути бунти та протести. Також після цього інциденту на сайті міськради з'явилась петиція із закликом ліквідувати криворізьку “Муніципальну гвардію”. Голова ТВК Павло Гівеля та член комісії Олександр Буян змушені були подати запити до Центральної виборчої комісії (ЦВК) щодо можливості розгляду копій документів для відкликання депутатів. У відповіді заступника голови ЦВК Жанни Усенко-Чорної йдеться про те, що Закон України “Про місцеві вибори”, яким керувались ініціатори відкликання депутатів міської ради, не містить положень про здійснення перевірки копій документів.

Наприкінці травня ТВК намагалась зібратись на засідання, аби ухвалити рішення або про відкликання депутатів міськради, або щодо припинення цієї ініціативи. Проте жодне з рішень так і не вдалось прийняти. ЦВК своєю Постановою №113 від 29.05.2017 замінила чотирьох членів територіальної виборчої комісії.

Ввечері 31 травня, коли мало відбутися засідання ТВК з оновленим складом задля прийняття присяги новими членами комісії та голосування за вимогу відкликання, невідомі повідомили поліцію про замінування будівлі. Члени комісії готові були розпочати засідання на майданчику поблизу будівлі міської ради, аби фактично залишатись в межах юридичної адреси ТВК, і вже навіть привезли стільці та столи. Проте перевірка будівлі саперами підтвердила відсутність вибухових пристроїв й засідання розпочалося вже в приміщенні з кількагодинною затримкою. Нові члени комісії прийняли присягу, а за рішення про звернення щодо відкликання депутатів проголосували 10 з 18 членів ТВК.

“Міська виборча комісія ретельно перевірила документи з підписними листами, які надійшли від ініціативної групи. Всі документи були оформлені згідно вимог Закону. Комісія прийняла рішення, як того вимагається, направити документи для перевірки достовірності підписів громадян до органу ведення Державного реєстру виборців та правоохоронних органів. Проте після вихідних та святкових днів члени комісії виявили, що з приміщення виборчої комісії, яке знаходиться в будівлі міської ради та охороняється, дивним чином зникли оригінали підписних листів. Унаслідок ситуації, яка склалася, комісія звернулася до ЦВК за роз'ясненнями, чи може комісія працювати з копіями підписних листів, які надали представники офіційної групи, та направити їх на перевірку до органу Державного реєстру виборців та поліції. У підсумку ТВК вирішила працювати з копіями документів. Всі копії документів були ретельно перевірені на предмет того, чи всі громадяни, які поставили свої підписи, були виборцями нашого багатомандатного виборчого округу на момент підписання. Жодних невідповідностей виявлено не було. Після того, як “Народний фронт” замінив 4 своїх членів ТВК, комісія прийняла рішення звернутися щодо відкликання 11 депутатів до вищих керівних органів партій ВО “Батьківщина” і Радикальної партії”, - розповіла член Криворізької міської територіальної виборчої комісії Вікторія Шелевицька.

Процедура відкликання депутата міської ради

Новий Закон “Про місцеві вибори”, запроваджений у 2015 році, вніс деякі корективи у Закон “Про статус депутатів місцевих рад”, зокрема дав можливість відкликати депутата місцевої ради за народною ініціативою через рік після його обрання. Пропозицію відкликати депутата можуть вносити лише виборці відповідного округу, за яким він обирався. На зборах виборців не менше 300 осіб повинні вносити пропозицію щодо відкликання депутата міської ради.

Згідно зі статтею 37 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” підставами для відкликання можуть бути встановлені судом порушення депутатом положень Конституції і законів України, пропуск ним протягом року більше половини пленарних засідань ради або постійної комісії, невиконання своїх обов’язків у виборчому окрузі, невідповідність практичної діяльності основним принципам та положенням його передвиборної програми, невиконання зобов’язань звітувати перед виборцями та проводити зустрічі з ними.

У випадку прийняття рішення щодо внесення пропозиції про відкликання народного обранця, з числа виборців створюється ініціативна група у кількості не менше 50 осіб. Представник групи повідомляє виборчу комісію про факт проведення зборів, а також додає витяг з протоколу зборів, в якому зазначаються зміст звернення виборців, обговорення та прийняте рішення. Голова виборчої комісії на наступний день після отримання повідомлення про збори інформує про це депутата, місцеву організацію партії, центральні органи партії та місцеву раду.

На підтримку пропозиції щодо відкликання депутата, обраного в одномандатному виборчому окрузі, має бути зібрано підписи у кількості, більшій половини кількості виборців, які голосували на місцевих виборах на даному окрузі.

На підтримку пропозиції щодо відкликання депутата, обраного за списками партії, має зібратись певна кількість підписів. Вона повинна бути більшою виборчої квоти, що була визначена під час проведення виборів, але не меншою за кількість голосів за місцеву організацію партії у відповідному окрузі. В Кривому Розі виборча квота по округах складала 2450 - 2800 виборців.

Збір підписів починається на наступний день після повідомлення ТВК про створення ініціативної групи та проходить 20 днів. Підписний лист має містити дату проведення зборів щодо відкликання, порядковий номер листа, зазначення адміністративно-територіальної одиниці, де збираються підписи, назву місцевої ради, до якої обрано депутата, його прізвище, ім’я й по батькові, дату набуття ним повноважень, суб’єкт висування, членство у фракції. Також підписний лист має містити відомості про представника ініціативної групи, який збирає підписи, зокрема його прізвище, ім’я та по батькові, місце роботи та адресу місця проживання.

Крім того, документ має містити дані про виборців, які підтримали пропозицію відкликання депутата: порядковий номер у листі, прізвище, ім’я та по батькові, дату народження, громадянство, серію і номер паспорта, адресу місця проживання, дату підписання та, власне, сам підпис.

При зборі підписів стаття 40 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад” передбачає певні обмеження. Так, забороняється збирати підписи в органах державної влади та місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, у місцях видачі заробітної плати, пенсій, стипендій або інших соціальних виплат. Також не можна брати участь у зборі підписів виборців на підтримку відкликання депутата посадових осіб державної влади, органів місцевого самоврядування. Крім того, забороняється підкуповувати виборців грошима, товарами та послугами за підписи на підтримку відкликання депутата або перешкоджати виборцю в підтримці цієї пропозиції.

Після завершення збору підписів заповнені листи збираються, прошиваються та скріплюються підписами офіційного представника та не менше трьох членів ініціативної групи із зазначенням кількості зібраних підписів. Разом із протоколом зборів підписи передаються до відповідної ТВК (стаття 41 ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”).

Голова виборчої комісії скликає засідання, під час якого перевіряється дотримання вимог законодавства при ініціюванні відкликання депутата, правильність оформлення підписних листів та кількість підписів. Крім того, залучається представник органу ведення Державного реєстру виборців, який здійснює перевірку достовірності відомостей про громадян, які поставили свої підписи. При залученні правоохоронних органів здійснюється вибіркова перевірка підписів виборців.

За результатами перевірки ТВК узагальнює підсумки збору підписів та складає відповідний протокол. У випадку дотримання всіх вимог законодавства виборча комісія приймає рішення про відкликання депутата за народною ініціативою (у випадку, якщо депутат - самовисуванець) або звертається щодо його відкликання до вищого керівного органу партії, місцева організація якої висувала відповідного народного обранця.

Вищий керівний орган партії розглядає звернення ТВК щодо відкликання депутата та приймає рішення про відкликання такого депутата або про відмову в задоволенні такої ініціативи. Рішення партії передається до ТВК, яка, у свою чергу, інформує про нього ініціативну групу.

На підставі рішення партії про відкликання депутата або на підставі власного рішення ТВК не раніше ніж на п’ятий день із дня отримання чи прийняття рішення зобов’язана визнати обраним депутатом наступного за черговістю кандидата або призначити проміжні вибори у відповідному одномандатному окрузі.

Позиції сторін

Процедура відкликання депутатів для України нова, хоч поодинокі випадки таких ініціатив уже з'являються. Чого ж варто чекати учасникам такого складного перебігу виборів та масового процесу відкликання?

коментар шаповаловаДепутатка Катерина Шаповалова, яка відкликається, пройшла у міську раду від Радикальної партії, однак нині вона входить у депутатську групу “За успішний Кривий Ріг”. Своє відкликання вона називає незаконним та політичним замовленням з боку політичних сил “УКРОП” та “Сила людей”. Вона також заявила про порушення процедури збору підписів та додала, що оскаржуватиме в суді кожне рішення виборчої комісії.

“Повністю порушена процедура й за кількістю голосів, і стосовно того, що підписи збирали в Києві, а не у нас на виборчому окрузі. Ніхто не бачив підписних листів, незрозуміло, чи взагалі були ці підписи, тому що на засідання нас навіть не запросили, ми навіть не знали, коли вони розглядали питання щодо нас”, - сказала вона.

Як повідомили ОПОРІ в прес-службі ВО “Батьківщина”, на сьогодні вони ще не отримали офіційного рішення Криворізької міської виборчої комісії.

“Згідно з процедурами, після його отримання політрада партії має ухвалити рішення про скликання з’їзду партії, на якому буде розглянуто це питання. Лише з’їзд партії має ухвалити рішення про відкликання депутатів або про відмову. Проте спочатку необхідно детально вивчити всі підстави для цього. Згідно із законом, не встановлено терміну проведення з’їзду партії. У будь-якому разі, партія “Батьківщина” буде діяти винятково у межах чинного законодавства та Статуту партії”, - йдеться у відповіді на запит.

У Радикальній партії Олега Ляшка ситуацію наразі поки не коментують. Втім, напередодні прийняття виборчою комісією рішення лідер партії Олег Ляшко в коментарі журналістам підтримав рішення криворізької громади щодо відкликання депутатів.

“"Тушки", які зрадили виборців, які зрадили партію, повинні бути відкликані, й наш виконавчий комітет над цим активно працює”, - сказав нардеп.

Ризики відкликання

Як зазначає аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев, процедура відкликання депутатів місцевих рад є неоднозначною практикою для демократичного світу загалом, а специфіка її українського варіанту ще більше посилює сумніви в доцільності її застосування.

клюжевЛише в окремих демократичних країнах застосовується механізм відкликання обранців на певних рівнях місцевого самоврядування, який є більш притаманний все ж таки авторитарним режимам.  

Для демократичного світу найпотужнішим інструментом політичної відповідальності є вибори, які підтверджують або спростовують мандат довіри. Натомість реалізація процедури відкликання депутата після його обрання може бути способом підмінити вибір більшості з боку керівництва політичних партій або окремих груп виборців. Після дня голосування керівні органи партії чи ініціативи деяких громадян не можуть здобути легітимність, яка би була співмірною з легітимністю інституту виборів.

Міжнародні стандарти закликають поважати вільний мандат депутата й представництво обранцем усіх виборців, що означає необхідність обмеження намагань партій чи окремих груп свавільно впливати на обрану особу. На цей аспект питання міжнародні організації  неодноразово звертали увагу й України в контексті законодавства про парламентські та місцеві вибори, так званого закону про партійну диктатуру.

У державах із недорозвиненими політичними практиками механізм відкликання депутатів, тим більше, може стати інструментом політичної розправи, яка буде відображати  заангажовану волю лідерів партії чи окремих груп впливу, а не виборців. До речі, справедливе  відкликання депутата в одній громаді ще не означає, що в іншій ця ж процедура не використовується для придушення політичної конкуренції чи покарання принципових депутатів.

“В Україні механізм відкликання депутатів на законодавчому рівні впроваджує поетапну реалізацію народної ініціативи й остаточне рішення партії щодо позбавлення мандата окремого депутата. У 2015 році Верховна Рада України, на мою думку, спробувала поєднати прагнення партійних лідерів “узурпувати” вплив на місцевих депутатів і популістичні реверанси в бік “волі народу”. Яка буде ціна народної ініціативи, якщо партія просто відмовиться розглядати результативну ініціативу щодо відкликання депутата? Я переконаний, що механізм відкликання депутатів, закладений у чинний Закон “Про місцеві вибори”, спровокує масові судові спори й неоднакову судову практику, непрогнозований розвиток подій в конфліктних громадах. У різних громадах ознаки цього вже є”, - зазначає Олександр Клюжев.

Якщо ж говорити про ситуацію в Кривому Розі, то зараз останнє слово мають сказати політичні партії, чиїх депутатів відкликають. Законодавство передбачає процедури відкликання депутатів, і вони мають бути обов’язково доведені до свого логічного завершення. Для Кривого Рогу, де політичний процес набуває змагальності й нерідко є гостро конфліктним, надзвичайно важливою є демонстрація дієвості чинних законів.

“Але це не скасовує необхідність суттєвого перегляду законодавства й приведення його у відповідність до міжнародних демократичних стандартів. І, до речі, свою частку політичної відповідальності в криворізькому випадку мають понести й лідери партій. Під час формування виборчих списків на місцевих виборах лідери партій фактично брали за них відповідальність, заклавши в Закон України “Про місцеві вибори” сумнівне положення про погодження вищими керівними органами партій рішень їх місцевих організацій щодо висування кандидатів. Важливо, щоб механізм відкликання депутатів не став індульгенцією для політичних лідерів, які дозволили “зрадникам” та “корупціонерам” боротися за голоси виборців у 2015 році. Дуже зручно для лідерів привести недостойних людей до влади, а потім просто погодитися постфактум про відкликання їх за народною ініціативою, коли ці недостойні люди свою справу у владі вже зробили”, - додав аналітик ОПОРИ.

Детальніше про вибори міського голови у Кривому Розі читайте у звіті ОПОРИ. 

Автори: Анатолій Бондарчук, Катерина Жемчужникова, Альона Мельнікова