Спеціально для TV-News підготувала Анастасія Ромазова

У Павлограді мешканці ОСББ «Ленінградська, 10» самотужки модернізували левову частину свого будинку. Як їм це вдалося Громадянська мережа ОПОРА дізнавалась у голови об’єднання, а разом з тим – керівника Ресурсного центру «ОСББ – майбутнє Павлограда» та Форуму місцевого розвитку Оксани Горової.

Пані Оксано, розкажіть про початок діяльності вашого ОСББ.

Наш будинок знаходиться за адресою вулиця Західно-Донбаська, 10. Він був збудований у 1968 році. Ця восьмипід’їздна п’ятиповерхівка на 119 квартир вважається не рентабельною. Але, попри страх і ризик, дуже активні мешканці висотки, які наразі є членами правління, переконали всіх сусідів та зініціювали створення ОСББ. Реєстрацію провели у березні 2007 року. Ми були одними з перших у місті, недосвідчені та необізнані. У 2011 році мене обрали головою правління. Тоді ж об’єднання прийняло перший п’ятирічний план розвитку, в якому прописали цілі та завдання.

Що вдалось зробити в будинку власними силами?

Підкреслю, що модернізація нашої будівлі – це насамперед величезна і самовіддана спільна праця усіх мешканців. Чого тільки вартувало замінити сім плит над димо-вентиляційними каналами. Як тільки не креативили наші чоловіки з цими плитами. Потім відремонтували ґанок, пофарбували під’їздні двері, поставили лавочки, облагородили прибудинкову територію, пообрізали дерева.

Своїми руками ми три місяці будували кишені для машин. Кожні вихідні копали, наймали екскаватори, рівняли землю, встановлювали бордюри. Так позбавились проблеми бруду і ґрунту на подвір’ї.

27 03 17 08

Вкрай важливим для підвищення енергоефективності в будівлі стало те, що ми реставрували міжпанельні шви, привели до ладу електромережі, на сходових маршах облаштували енергозберігаюче освітлення, а на дворі встановили сутінковий датчик. Завдяки цьому рівень електроспоживання став дуже низький.
У підвалі повністю налагодили каналізаційну систему, водо- і теплопостачання. Залишилось лише замінити магістральну трубу, що проходить повз наш будинок, і встановити тепловий лічильник.

Якою фінансовою допомогою скористалось ОСББ?

У 2007 році, коли ми перейшли у самостійне обслуговування, як молодому ОСББ нам пощастило отримати кошти від муніципалітету для проведення капітального ремонту покрівлі. Тепер за потреби проводимо лише незначні профілактичні роботи.

У 2012 році об’єднання мало можливість взяти участь в обласному конкурсі. Перемога у ньому дозволила реалізувати поданий проект на облаштування всіх під’їздів енергоефективними вікнами та дверима. Ефект нового обладнання одразу відчули жителі суміжних квартир. У них температура повітря піднялась на декілька градусів. Саме цю мету ми переслідували, коли втілювали цей захід.

Об’єднання двічі долучалось до соціальної програми від компанії ДТЕК «Місто власними руками», завдяки чому ми отримали два дитячих майданчики, а також 20 тис. грн для утеплення торців.

Загалом вартість проекту складала 100 тис. грн, тобто 80 % його ціни оплатили всі квартировласники будинку. Через те, що 10 квартир першого і 10 квартир останнього під’їздів, найбільше потребували захисту від холоду, ми реалізовували цю ідею, щоб умови проживання для всіх мешканців були однаковими. Треба зазначити, що такі ремонтні роботи припали на той час, коли в країні розпочались бойові дії. Тому працювати було особливо важко. Але надалі ми все ж таки плануємо здійснити повну теплоізоляцію задньої та передньої частин будівлі.

Нелегкою видалась боротьба за капітальний ремонт дороги перед будинком. Протягом 4-х років ми штурмували відповідні кабінети і таки добились від міста відновлення магістралі.

27 03 17 07

Оксано Петрівно, поділіться секретами успішного функціонування ОСББ «Ленінградська, 10».

Повинна зазначити, що в пріоритеті нашої роботи не стоїть «косметика». Ми займаємося виключно конструктивами та енергоефективністю. Крім того, у нас є фіксована стратегія розвитку – це п’ятирічний план, який, до речі, ми вже перевиконали, і тому цього року приймаємо наступну п’ятирічку.

Головний секрет успіху об’єднання – сильний актив, яким є члени правління. Вони найкращі в місті. Від них я отримую вагому підтримку, особливо, коли потрібно працювати багато і на високому рівні.
Разом з тим, левову частку жителів становлять пенсіонери, які щиро переймаються станом спільної будівлі. Адже ініціатива не залежить від віку. За 10 років люди відчули себе господарями.

27 03 17 09

Що можете порадити мешканцям багатоповерхівок, які прагнуть змінити якість свого життя?

По-перше, у людей має бути бажання навчатися. Розвиток об’єднання закінчується, коли припиняється навчання. З власного досвіду скажу, що ті люди, які прагнуть обізнаності, щось зрозуміти та усвідомити, ті й досягають успіху. А в нашій справі дуже важливим є знати законодавство і дотримуватися його рамок.

По-друге, мешканці повинні розуміти, що комфортне житло – це відповідальність не однієї особи, голови ОСББ, а всього активу правління і безпосередньо кожного. Власником потрібно стати за своєю суттю, байдужість не виховає в людині господаря.

До того ж, у Павлограді міська влада дуже допомагає розвитку ОСББ. І депутати, і мерія позитивно впливають на становлення інституту власництва. В місті прийнята одна з кращих програм сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Мені здається, що безглуздо проґавити таку можливість і не скористатись муніципальною підтримкою.