Кожен власник житла прагне створити найкращі умови для себе і своєї родини, і при цьому знайти можливості знизити «шалені» платежі за комуналку. Для того, аби визначити, які для цього є можливості, 24 березня у Чернігівському міському центрі зайнятості Громадянська мережа ОПОРА провела інформаційну зустріч.

Особлива увага учасників сконцентрувалася на утепленні фасаду як найпопулярнішому засобі термомодернізації будинку, який дозволяє значно знизити витрати на опалення. Ефективне та законне – повне утеплення фасаду багатоквартирного будинку, адже клаптикове утеплення (тобто утеплення конкретної площі біля обраної квартири) здатне спричинити руйнацію фасаду і суперечить законодавству України.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА пояснила, що багатоквартирний будинок – спільна власність всіх мешканців, а тому конструктивні зміни повинні відбуватися після погодження більшості власників.

Важливо не допускати індивідуальне утеплення, негативні результати якого можна вже зараз побачити в деяких будинках. Ігнорування «точки роси», яку враховують спеціалісти перед утепленням, призводить до різниці температур в утепленій та неутепленій ділянці, що провокує появи плісняви. Це інфікує не тільки стіну індивідуально утепленої ділянки, а й сусідів зверху та знизу.

Детальний та якісний термоаудит – перший крок до ефективного утеплення фасаду, оскільки дозволяє правильно розрахувати шар шуби для кожної зі сторін багатоповерхового будинку. Важливо також правильно обрати компанію, яка надаватиме послуги. Спеціалісти повинні мати спеціальну ліцензію на проведення робіт з утеплення.

27 03 17 01

«Зараз більшість чернігівців стурбовані сумами, які необхідно виділити на оплату комунальних послуг. При цьому зважитись на рішучі кроки енергозбереження готові ще не всі. Відтак, в місті досі проводять індивідуальне утеплення, а не комплексе. У більшості випадків, жителі потребують додаткової інформації та вже діючих прикладів», – роз’яснює координатор.

Для детальнішого вивчення обговорених питань учасники зустрічі отримали інформаційні постери, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.