В п’ятницю, 24 березня, в Києві на Міжнародній конференції «Забезпечення виборчих прав ВПО в Україні» представники провідних громадських організацій, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО, ЦВК та народні депутати обговорили можливості забезпечення виборчих прав ВПО в Україні. Міжнародні експерти з Грузії та Боснії і Герцоговини поділились досвідом врегулювання питання права голосу ВПО у своїх країнах.

Проте, розпочали Міжнародну конференцію не з традиційних вітальних промов поважних гостей, а з флеш-мобу присутніх самих переселенців. Активісти вибудували живу мапу України, а за допомогою пісні Тараса Петриненка «Україна» продемонстрували відсутність голосу у вимушених переселенців, та неможливість для них співати разом з усією країною. Ця пісня була записана внутрішньо переміщеними особами та так званими «трудовими мігрантами» спеціально для флеш-мобів, які пройшли в 10 містах України. За допомогою цієї театралізованої постановки учасники продемонстрували, що подолати будь-яку проблему можна тільки об’єднавшись.

Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, яка відкрила роботу конференції підкреслила: «Забезпечення виборчих прав внутрішньо перемішених осіб є важливим не лише для самих ВПО. Воно має ключове значення для вирішення ширшого кола важливих питань: легітимності виборчого процесу загалом та практики належного врядування. Вкрай важливо, аби ВПО мали голос та можливість голосувати, аби разом з іншими громадянами обирати напрям, в якому рухатиметься країна, а також підхід до вирішення найбільш термінової задачі – досягнення миру».

Як відзначила виконавча директорка ГО «Громадський холдинг «Група Впливу» Тетяна Дурнєва, внутрішньо переміщені особи не можуть змінити свою реєстрацію в паспорті для того, щоб отримати доступ до політичних прав за місцем фактичного проживання через декілька об’єктивних причин.

«Результати фокус-групових досліджень, проведених нами в 10 регіонах України, свідчать, що крім відсутності можливості для отримання реєстрації в нових громадах, вимушені переселенці також бояться змінювати «прописку» через вірогідність втрати майна на окупованих територіях, більший ризик при перетині лінії зіткнення та бажання зберегти ментальний зв’язок з покинутим місцем проживання. Тому держава повинна забезпечити механізм зміни виборчої адреси без прив'язки до «прописки». Люди мають голосувати не за місцем офіційної реєстрації в паспорті, а за місцем фактичного проживання, в своїх нових громадах», - наголосила вона.

Координатока виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська висловила думку, що сьогодні право голосу в Україні розцінюється за якимось середньовічним принципом, коли внутрішньо переміщені особи, ставши жертвами міжнародного збройного конфлікту, а також трудові мігранти позбавлені можливості впливати на життя громади, в якій проживають досить довгий час.

За її словами, найгірше, коли політики, уявляючи різні групи громадян, права яких потрібно в різних сферах забезпечувати, формують ворожу картинку, а не щось позитивне.

«Це дуже страшно, тому що десятки, сотні років тому в різних країнах такий же образ був щодо жінок або до людей, що не належали до аристократії, або людей, які працювали на когось, які сплачували податки або не сплачували, але були робочою силою і не мали права голосу. Ми зараз перебуваємо в такому якомусь середньовічному стані щодо категорії громадян, які стали жертвами міжнародного збройного конфлікту, але інших можливостей, ніж бути переміщеними на підконтрольні Україні території, у них не було. Це ж стосується і трудових мігрантів. Це також є капітал, тому що насправді мобільність громадян – це не є погано, коли громадянин може інвестувати свій мозок, свій потенціал в громаду, в якій є більше перспектив. І на цього громадянина може бути ще більше запиту, ніж там, де він народився. І це нормально, тому що, якщо історично подивитись на країни, де була міграція, які ставали коридорами для етнічних груп, для певних рухів, вони насправді більш багаті, більш різноманітні. Вони багаті не тільки фінансово, а й культурно, тому що вони асимілювали в собі все найкраще», - сказала Айвазовська.

За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, експерти громадських організацій розробили текст законопроекту, який вирішує питання дискримінації щодо права голосу. Наразі відбувається збір підписів серед народних депутатів для реєстрації цього законопроекту.

«Закони України «Про Державний реєстр виборців», «Про місцеві вибори», інші законодавчі акти України не повною мірою забезпечують виборчі права внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян та потребують внесення змін, які би гарантували недискримінаційні умови здійснення виборчого права всіма громадянами. Законодавче регулювання здійснення виборчого права також має враховувати необхідність подолання формальних перешкод та складнощів, які внаслідок внутрішнього переміщення або внутрішньої міграції виникають у громадян під час реалізації ними своїх конституційних прав і свобод», - наполіг він.

Нагадаємо, станом на 6 березня 2017 року, за інформацією Міністерства соціальної політики, в Україні зареєстровано 1 622 835 вимушених переселенців. Таким чином, майже 4% українських виборців залишаються без права голосу. Через неврегульованість законодавства, внутрішньо переміщені особи третій рік не можуть скористатися одним із базових конституційних прав громадянина. Варто зазначити, що проблема неможливості голосування за місцем реального проживання стосується і так званих «трудових мігрантів».

Організаторами заходу стали Міжнародна фундація виборчих систем (IFES), Громадська організація «Громадський холдинг «Група Впливу» та Громадянська мережа ОПОРА.