Національне антикорупційне бюро звернулось до Центральної виборчої комісії з проханням надати копії документів щодо функціонування Державного реєстру виборців, однак ЦВК погодилась надати інформацію лише за відповідною ухвалою суду. Про це йшла мова під час засідання Центральної виборчої комісії у п’ятницю, 24 березня.

Так, до ЦВК надійшло 21 березня звернення керівника Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Олександра Карєєва щодо надання належним чином завірених копій або фотокопій оригіналів низки документів та інформації щодо впровадження, функціонування та захисту Державного реєстру виборців.

Як говориться у постанові, такі документи стосуються здійснення  Центральною виборчою комісією у період з 2007 по 2017 роки фінансово-господарської діяльності зі створення впровадження та ведення Державного реєстру виборців. Зокрема, слідчого цікавило місце знаходження інформації про виборців, на яких комп’ютерах або носіях зберігається відповідна інформація, нормативно-правових актів, якими передбачено функціонування Державного реєстру виборців, розмір інформації, яка зберігається та обробляється у ДРВ, адреса, за якою розташована відповідна інформаційно-телекомунікаційна система та програмно-апаратний комплекс мов програмування, за допомогою яких був створений відповідний програмний комплекс ДРВ, а також коли, ким саме та яким чином здійснюється оновлення програмного комплексу реєстру. Крім того, Центральній виборчій комісії пропонується зазначити суми, які були витрачені з 2007 по 2017 роках на інформаційно-комунікаційну систему Державного реєстру виборців з наданням інформації по кожному виду та джерелу фінансування окремо. Також запитується інформація щодо даних працівників ЦВК, які брали участь у встановленні та налагодженні роботи серверів та іншого обладнання, на якому зберігається програмне забезпечення та інформація про виборців, даних адміністраторів, які надають доступ до роботи з реєстром, а також даних осіб, які мають ssh-доступ та Root-доступ до кожного сервера, який використовується під час роботи з системами.

Як зазначила заступниця голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, даний запит, який надійшов у рамках кримінального провадження по так званій «амбарній книзі Партії регіонів», дуже стурбував комісію, оскільки у сукупності запитувана інформація, за її словами,  фактично надає всі ключі від захисту Державного реєстру виборців і становить потенційну загрозу інформаційній безпеці держави у випадку її передачі особам, які беруть участь у збройному конфлікті на Сході України.  

«Саме такий збір інформації, який містить захищений інформаційний державний ресурс, і її безконтрольне поширення, може бути кваліфіковано, як державна зрада. Нічого дивного в цьому немає. Ми зараз ведемо гібридну війну. Ворог засилає своїх диверсантів абсолютно у всі структури. Я не виключаю того, що може бути влив на будь-якого співробітника будь-якого органу державної влади», - зазначила Жанна Усенко-Чорна.

«При всій повазі до НАБУ, я ніяк не можу для себе зрозуміти зв'язку між мовою програмування, якою здійснено програмний комплекс автоматизованої системи Реєстру, IP-адресами серверів, де вони знаходяться, іншої специфічної і спеціальної інформації, яка забезпечує захист Реєстру, яким чином така інформація пов'язана з розслідуванням у справі по так званій «амбарній книзі Партії регіонів», - додала вона.

ЦВК у своїй постанові погодилась надати тимчасовий доступ до речей та документів, вказаних у зверненні,  у разі пред’явлення оригіналу ухвали слідчого судді, суду та вручення її копії. Як зазначила Усенко-Чорна, такої ухвали до ЦВК не надходило.

Копії постанови ЦВК направила до Президента України, Верховної Ради, Ради національної безпеки і оборони, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Генеральної прокуратури, Служби безпеки та Національного антикорупційного бюро України для організації перевірки  щодо наявності ознак злочинів, передбачених статтями 111 та 365 Кримінального кодексу України.

Громадянська мережа ОПОРА і надалі слідкуватиме за розвитком цієї ситуації.