12 січня в Орхуському інформаційно-просвітницькому центрі відбулось громадське обговорення проекту Енергетичної стратегії України до 2035 року, в якому взяли участь експерти з енергетики та питань зміни клімату, зокрема представники влади, громадськості та науковці.

Відкрив обговорення заступник Міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Микола Кузьо. Представник Міністерства енергетики та вугільної промисловості окреслив процес написання стратегії, яка створена завдяки об’єднанню напрацювань Національного інституту стратегічних досліджень та Українського центру економічних і політичних досліджень ім. О. Розумкова.

Розгляд документу розпочався з критики начальника відділу кліматичної політики та звітності Міністерства екології та природних ресурсів України Михайла Чиженка, який наголосив, що проект унеможливлює виконання зобов’язань України як підписанта Паризької угоди перед світовою спільнотою щодо скорочення викидів парникових газів та відмови від викопного палива. Також пан Михайло звернув на необґрунтовані показники в стратегії, адже дані за 2015 рік щодо «Орієнтованого прогнозного загального первинного постачання енергії до 2035 року» не відповідають статистичним даним «Енергетичного балансу України за 2015 рік».

16 01 17 01

У свою чергу, Ірина Ставчук, голова відділення кліматичної політики Національного екологічного центру України, зауважила, що в документі відсутнє довгострокове бачення, яке має відображати цілі Паризької угоди. Немає планів стосовно децентралізації енергосистеми, яка необхідна для переходу на відновлювальні джерела енергії, а також відсутнє забезпечення екологічної безпеки та відтермінування регулювання викидів СО2.

«Документ потребує якісного доопрацювання. Хоч у стратегії йдеться про важливість відновлювальних джерел енергії, однак вона передбачає збереження значної частки використання вугілля, що ускладнює перехід України на низьковуглецевий розвиток», – зазначає аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Кузнєцов.

Нагадуємо, що коментарі до проекту Енергетичної стратегії України до 2035 року приймаються до 19 січня, проект стратегії та деталі за посиланням.

За коментарями звертайтесь:
аналітик житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Дмитро Кузнєцов
тел.: +38 063 584 49 92

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.