18 грудня на Черкащині пройдуть перші вибори в трьох об’єднаних територіальних громадах. Громадянська мережа ОПОРА проводила спостереження за перебігом цієї виборчої кампанії.

Довготермінові спостерігачі відстежували виборчий процес у трьох об'єднаних громадах: Тальнівській міській громаді (14351 виборців), в яку входить місто Тальне, села Гордашівка, Соколівочка, Червоне та селища Здобуток, Степне і Тарасівка; Стеблівській селищній громаді (5683 виборців), в яку входять села Гута-Стеблівська, Дацьки, Комарівка, Нова Буда, Переможенці, Прутильці, Сидорівка, Скрипчинці, Хильки, Шендерівка, Яблунівка та Набутівській сільській громаді (5579 виборців), в яку входять села Нетеребка, Бровахи, Деренковець, Буда-Бровахівська, Кичинці, Драбівка, Мірошниківка, Корнилівка, Сахнівка, Паськів та селища Сахнівське і Червоне.

Загалом кандидатами у депутати до Тальнівської міської ради зареєструвалися 276 кандидатів від 14 партій. По 27 кандидатів висунули Аграрна партія України, Народна партія, «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Черкащани» та партія «Громадянська позиція». 25 кандидатів висунули від Партії ветеранів Афганістану. 24 кандидати від партії УКРОП. По 23 претенденти від РПЛ і Громадсько-політичного руху В. Наливайченка «Справедливість». 9 кандидатів висунуті від ВО «Свобода», 6 – від «Народного фронту. По 2 кандидати висунули «Опозиційний блок» та партія «НОВА ПОЛІТИКА».

На посаду міського голови Тального було зареєстровані 20 кандидатів, 16 з них – самовисуванці. Ще по одному висунули партії «Громадянська позиція», ВО «Батьківщина», Партія ветеранів Афганістану та ВО «Свобода».

Окремо варто зазначити, що 15 з 16  зареєстрованих самовисуванців є мешканцями Києва або Київської області. 11 з 16 самовисуванців мають доволі юний вік із зазначеним роком народження з 1990 по 1998.

Крім того, двоє кандидатів мають однакове прізвище – кандидат від політичної партії «Громадянська позиція» і колишній міський голова Тального Олександр Біленко та самовисуванець Вадим Біленко.

Зауважимо, що впродовж років спостереження виокремлюється тенденція використання подібних технологій для «розмивання» відображення реального волевиявлення в день виборів. Технологія реєстрації так званих «технічних кандидатів» використовується з метою отримання більшості у дільничних комісіях, а також можливості зареєструвати більше довірених осіб та спостерігачів, а в деяких випадках навіть для дестабілізації ситуації й зриву виборів. У той же час реєстрація кандидатами так званих «двійників» найчастіше використовувалася з метою заплутати виборців під час голосування, відібравши таким чином частину голосів у іншого кандидата.

Кандидатами в депутати до Стеблівської селищної ради зареєструвались 84 особи. 30 з них – самовисуванці. 25 кандидатів висунуті від ВО «Батьківщина», 8 осіб від Радикальної партії Олега Ляшка, по 7 – «Народного фронту» і ВО «Черкащани», 6 – від ВО «Свобода». Одного кандидата висунула Європейська партія України.

На посаду Стеблівського селищного голови було зареєстровано чотирьох кандидатів. Двоє – самовисуванці. По одному висунули ВО «Батьківщина» та Європейська партія України.

Кандидатами в депутати до Набутівської сільської ради зараєструвались 103 особи. 23 з них – самовисуванці. 22 висунуті від ВО «Черкащани», 21 – від ВО «Батьківщина», 18 – від Радикальної партії Олега Ляшка, 10 кандидатів – від партії «Народний фронт», 8 – від ВО «Свобода». Одного кандидата в депутати висунула Європейська партія України.

На посаду Набутівського сільського голови зареєстрували чотирьох кандидатів. Один з них – самовисуванець. Також по одному кандидату висунули ВО «Черкащани», Радикальна партія Олега Ляшка та Європейська партія України.

Варто зазначити, що усі три новообрані ради складатимуться з 26 депутатів, згідно п.3, ст.16 Закону України «Про місцеві вибори», загальний склад (кількість депутатів) місцевої ради становить при чисельності виборців від 5 тисяч до 20 тисяч виборців – 26 депутатів.

Загалом, у Стеблівській селищній та Набутівській сільській громадах передвиборча кампанія не відзначилася особливою активністю. Кандидати проводили лише зустрічі з виборцями та вели агітацію «від дверей до дверей». У ЗМІ публікувалася тільки загальна інформація про вибори.

Натомість активна виборча кампанія велася лише в Тальнівській міській громаді. Зокрема, спостерігачі ОПОРИ звертають увагу на «брудну» медійну кампанію на Тальнівщині, ймовірне використання там технології так званих «технічних кандидатів», порушення правил розміщення агітації та розповсюдження агітації без вихідних даних.

Матеріали у ЗМІ не марковані як реклама

Часто протягом виборчої кампанії в ряді ЗМІ міста Тальне, окрім належно оформленої агітації, загальної інформації про кандидатів, партії чи їхні програми, розміщувалися матеріали про кандидатів та партії, які мали ознаки «прихованої» реклами. Дуже часто такі публікації не були марковані,  як «політична реклама».

Подекуди ЗМІ на своїх сторінках не дотримувалися балансу у висвітленні інформації про кандидатів. У той час, коли одному з них систематично створювали позитивний імідж, іншому – навпаки, виключно негативний.

Найчастіше у таких публікаціях фігурували кандидати на посаду міського голови міста Тальне Олексій Юрченко від ВО «Свобода» та Олександр Біленко від партії «Громадянська позиція». Цікаво і те, що кандидати вели між собою полеміку на сторінках газет, відповідаючи на критичні зауваження до один одного, реагуючи на інтерв’ю опонента.

Загалом впродовж кампанії у ЗМІ з’являлося чимало суперечливих матеріалів сумнівної об’єктивності, направлених на послаблення позитивного іміджу того чи іншого кандидата.

Громадянська мережа ОПОРА акцентує увагу місцевих ЗМІ на тому, що згідно з ч. 8 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» усі матеріали передвиборної агітації повинні бути відокремленими від інших матеріалів і означені як такі.

Також відповідно до ч. 6 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори», передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Про агітацію без вихідних даних

Політична реклама кандидата на посаду міського голови міста Тальне Олексія Юрченка від ВО «Свобода» (його кандидатуру на своїх з'їздах також підтримали ще ряд партій, зокрема і «БПП «Солідарність») була розміщена в неналежних місцях. Листівки та плакати розклеєні на парканах, дверях, зупинках громадського транспорту, на стовпах ліній електропередачі. Густота розміщення доволі щільна – інколи, листівки наклеєні по дві, буквально одна на одній. Листівка та повідомлення про зустріч із кандидатом була наліплена, навіть, на стіні відділку тальнівської поліції. Раніше спостерігачі помітили плакат і біля дверей приміщення готелю, в якому, зокрема, розміщена міська рада та працює міська виборча комісія, проте, невдовзі, після зауваження агітаторам, плакат зник.

Відповідно до ч. 4 cт. 56 Закону України «Про місцеві вибори» плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування.

Також спостерігачі помітили в місті білборди з політичною рекламою партії «БПП «Солідарність», кандидата на посаду міського голови Олексія Юрченка й білборд Аграрної партії без жодних вихідних даних. А в середмісті Тального на стіні однієї з будівель розтягнуто банер з політичною рекламою та закликом приєднуватись до партії «Руху Валентина Наливайченка «Справедливість» так само без вихідних даних. Також представники цієї партії використовують в оформленні агітаційних наметів плакати та банери без вихідних даних.

Крім цього, спостерігачами ОПОРИ виявлено запрошення на концерт від Тальнівської партії ветеранів Афганістану також без жодних вихідних даних.

Громадські спостерігачі ОПОРИ подали заяву до поліції щодо порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях за статтею 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» йдеться: «Друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що у статті 212 Кодексу України про адміністративні правопорушення зазначається: «Виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Матеріали та агітація з ознаками чорного піару

Тальнівським районом був поширений інформаційний вісник з ознаками «чорного піару» за зовнішнім виглядом схожий на газету. Через публікацію в цьому виданні, за власним бажанням, пішов з посади голова Тальнівської міської виборчої комісії Микола Мельник («БПП «Солідарність»). За його словами, приводом для звільнення стала публікація «За скільки продалася ВО «Свобода» в Черкаській області?» в інформаційному віснику «Боротьба. Вісник Радикальної партії. Спецвипуск». За назвою та оформленням видання стилізоване під Радикальну партію Олега Ляшка.

Крім цього, інформаційний вісник містив ознаки «чорного піару», спрямованого проти ВО «Свобода», зокрема проти кандидата від цієї політичної сили Олексія Юрченка, а також самовисуванки Валерії Донаурової.

За словами представника штабу та кандидата в депутати до Тальнівської міськради від Радикальної партії Володимира Копійченка, їхній осередок не замовляв друк цієї газети та жодного відношення до неї не має. 

У видавництві, що зазначене у вихідних даних вісника, телефоном повідомили, що інформацію про замовника надати не можуть. 

Варто наголосити, що згідно з ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію – суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.

Пізніше територією ОТГ розповсюджувалася газета «Вільне слово» з ознаками «чорного піару» проти Олексія Юрченка. Газета містила неправдиві вихідні дані.

А 15 грудня з’явився спецвипуск газети «Поле честі» з матеріалом, який містить ознаки «чорного піару» проти  Олександра Біленка.

Тим часом у Корсунь-Шевченківському районі, селами Переможинці, Стеблів, Скрипчинці, Комарівка, Хильки та Сидорівка розповсюджувалися агітаційні листівки з ознаками «чорного піару» проти чинного сільського голови Стеблева Олексія Данільченка.

Крім цього, у листівках відсутні вихідні дані, що теж є порушенням закону.

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Черкащини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.