Низька конкурентність виборчих змагань на рівні сіл та селищ, перевага кандидатів, котрі мають відношення до органів місцевої адміністрації, брак актуальної інформації про перебіг кампанії у виборців, конфлікти та виборчі спори, пов’язані із реєстрацією або скасуванням реєстрації кандидатів, недотримання норми про приблизно рівну кількість виборців при «нарізці округів», - такі особливості виборчого процесу перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах, де день голосування призначений на 18 грудня, відзначають в ОПОРІ.

Цієї неділі українці продовжують обирати органи місцевої влади у 144 об’єднаних територіальних громадах. Участь у голосуванні візьмуть мешканці 76 сільських, 46 селищних та 21 міської громад у 22 регіонах України, також обирається 1 староста.

16 12 pora unian

«Незважаючи на те, що кандидати проявили високий рівень активності на етапі реєстрації, переважна їх більшість так і не розпочали публічних агітаційних кампаній, - констатує Ольга Айвазовська, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА. ‑ Втім, протягом останніх двох тижнів перед днем голосування спостерігачі ОПОРИ фіксують постійне нарощування темпів агітаційної кампанії на місцях». Як відзначила експерт, особливістю цієї кампанії є те, що найзапекліша передвиборча боротьба розгорнулася у міських ОТГ, де за посади голів змагаються чинні міські голови і керівники райдержадміністрацій. Водночас на  рівні сільських та селищних об’єднаних територіальних громад конкуретність є відверто слабкою. Окрім того, кандидати в депутати набагато пасивніші, порівняно з кандидатами, які балотуються на посади місцевих голів. «А приналежність до органів місцевої публічної адміністрації є винятковою перевагою у боротьбі за голоси виборців», ‑ зауважила Ольга Айвазовська. Серед політичних партій найбільшу активність на перших місцевих виборах до ОТГ проявляє ВО «Батьківщина», Радикальна партія, «БПП «Солідарність», УКРОП, «Аграрна партія», Об’єднання «Самопоміч», «Наш край», «Опозиційний блок».

Прикметою місцевих виборів а ОТГ, у порівнянні з парламентською та президентською виборчими кампаніями, є те, що найпоширенішим видом агітації стала пряма робота з виборцями – зустрічі в трудових колективах, навчальних закладах, будинках культури, вуличні збори, кампанії «від дверей до дверей». «Значна частина кандидатів не подали до територіальних комісій проміжних фінансових звітів про використання коштів з виборчих фондів, ‑ відзначила Ольга Айвазовська. – Таке ігнорування є наймасовішим зловживанням з боку кандидатів. Також кандидати та партії не подавали в ТВК зразки власних агітаційних матеріалів».

За спостереженням ОПОРИ, основними порушеннями з боку кандидатів на цих виборах є недотримання правил ведення передвиборчої агітації: поширення друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних і їх розміщення у заборонених законом місцях. Також фіксувалися окремі випадки використання в агітаційних цілях соціальних програм та проектів, публічної підтримки посадовими особами суб’єктів виборчого процесу. В ОПОРІ відзначають, що масштаб так званої передвиборчої благодійності є суттєво меншим, порівняно з черговими місцевими виборами 2015 року. Хоча низку таких зловживань зафіксовано в Тернопільській (з боку кандидата на посаду селищного голови Вишневецької ОТГ від політичної партії «Добрий самарянин» Володимира Кравця), Сумській та Рівненській областях. Водночас увага до виборів з боку партійних лідерів та загальнонаціональних політиків є мінімальною.

Спостерігачі ОПОРИ не виявили масових порушень на етапі утворення ДВК, виключенням стали Слов’янська районна та Миколаївська міська виборчі комісії, які із значною затримкою прийняли рішення про утворення ДВК, які зібралися на перші засідання лише 14 грудня. «Низька вмотивованість місцевих організацій політичних партій та кандидатів подавати свої пропозиції до складу ДВК призвели до того, що значна частина ДВК була утворена у мінімальному складі, а голови районних ТВК були змушені вносити кандидатури до їх складу, ‑ повідомив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев. ‑ У той же час не зафіксовано випадків утворення ДВК у неналежному складі або серйозних викликів для виконання ними своїх повноважень». Втім, окремі районні виборчі комісії включали до складу ДВК кандидатури, подані головами цих комісій, незважаючи на внесення достатньої кількості пропозицій від місцевих організацій політичних партій та кандидатів (зокрема, Бердянська РВК). Як відзначив експерт, у окремих випадках рішення про утворення ДВК супроводжувались судовими оскарженнями.

Окрім того, достатньо чисельними виявилися конфлікти та виборчі спори, пов’язані із реєстрацією або скасуванням реєстрації кандидатів через включення кандидатів до виборчих списків різних партій або одночасного балотування до місцевих рад одного рівня. «Також виявлено достатньо масове порушення виборчими комісіями строків отримання ТВК виборчих бюлетенів від підприємств-виготовлювачів», ‑ зауважив Олександр Клюжев.

Загалом, спостерігачі ОПОРИ відзначають стабільне функціонування більшості територіальних виборчих комісій. Ротації у складі ТВК, як правило, не є масовими. Хоча низка ТВК та ДВК мають проблеми із приміщеннями та матеріально-технічним забезпеченням.

Водночас в ОПОРІ помітили суперечливі моменти у територіальній організації виборів при «нарізці округів». «Хоча Законом не встановлено яким може бути максимально допустиме відхилення в кількості виборців між округами, ‑ говорять в Мережі. ‑ Ми відштовхувалися від демократично усталеного стандарту – 15%. Кількість виборців у кожному з округів має бути приблизно однаковою і за можливості максимально наближеною до середньої по відповідному багатомандатного округу». Однак ТВК при утворенні округів абсолютно довільно тлумачили норму про приблизно рівну кількість виборців, що демонструє масштаб можливих маніпуляцій з «нарізкою округів». Так, з 640 територіальних округів, утворених для виборів депутатів міських рад, 369 (58%) мають відхилення більше 15% від середньої кількості виборців, з 1406 округів на виборах депутатів селищних рад ‑ 567 (40%), з 2058 округів на виборах депутатів сільських рад – 793 (39%) перевищують гранично допустиме відхилення.

Проміжний звіт за результатами спостереження на перших місцевих виборах у об'єднаних територіальних громадах 18 грудня 2016 року

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію незалежного спостереження на перших місцевих виборах депутатів сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів  у об’єднаних територіальних громадах, які були призначені ЦВК на 11 та 18 грудня 2016 року. 72 спостерігачі ОПОРИ здійснюють спостереження за усіма етапами виборів, які відбуваються у об’єднаних територіальних громадах.