Вчора, 14 грудня, в Києві відбулася конференція "Виборчі злочини та відповідальність: виклики та можливі рішення". Захід був організований Офісом Ради Європи в Україні та Громадянською мережею ОПОРА у співпраці з Міністерством внутрішніх справ України, Генеральною прокуратурою України. До дискусії долучилися представники Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, регіональних правоохоронних органів, Центральної виборчої комісії України, представники судової та законодавчої гілок влади, громадські організації та експерти. Присутні обговорили ефективність існуючих механізмів відповідальності за виборчі злочини за результатами місцевих виборів 2015 року в Україні, а також формували дорожню карту для їх подальшого удосконалення.

14 12 opora6

14 12 opora9

З вітальним словом до присутніх звернулися пан Мортен Енберг (Голова Офісу Ради Європи в Україні), Олександр Вакуленко (заступник глави Національної поліції України), Дмитро Сторожук (Перший заступник Генерального прокурора України), пані Анна Урсу (менеджер програм, Управління зі сприяння у виборчих процесах та перепису населення Генерального директорату ІІ Ради Європи), котрі відзначили важливість ролі громадянського суспільства у виявленні і попередженні вчинення виборчих злочинів.

14 12 opora

Голови Правління, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРИ Ольга Айвазовська відзначила, що виборчий процес в Україні традиційно супроводжується значними порушеннями законодавства та застосуванням політичними партіями та кандидатами протиправних виборчих технологій. «Моніторинг досудових розслідувань засвідчує їх невелику кількість щодо злочинів проти виборчих прав громадян, які завершилися направленням обвинувальних актів до суду», – констатувала експерт. Ольга Айвазовська також наголосила, що важливим завданням для правоохоронних органів та громадських організацій є те, щоб порушень виборчих прав, особливо кримінальної категорії, було якомога менше.

Заступник Голови Національної поліції України – начальник Головного слідчого управління Олександр Вакуленко звернув увагу на потребу у формуванні ефективно діючої системи, яка б сприяла покращенню ситуації, реалізації принципу невідворотності покарань та формуванню дієвих механізмів профілактики порушення виборчих прав громадян: «В практичній площині ми значно скоротили терміни реагування на повідомлення та заяви щодо порушення виборчих прав громадян». Окрім того, Олександр Вакуленко відзначив, що за 2014 – 2016 роки за результатами проведених за цей час виборів слідчими підрозділами було розпочато більше тисячі кримінальних проваджень за «виборчими» статтями.

14 12 opora5

Перший заступник Генерального прокурора України Дмитро Сторожук запевнив присутніх, що у разі невиконання слідчими чи прокурорами своїх обов’язків, будуть прийняті відповідні кадрові рішення.

14 12 opora2

Під час першого пленарного засідання конференції експерти ОПОРИ Олександр Клюжев та Ольга Коцюруба представили звіт Мережі щодо стану та результатів розслідувань виборчих злочинів за підсумками місцевих виборів 2015 року. Матеріал був підготовлений на основі даних Єдиного реєстру судових рішень, відповідей Національної поліції, Генеральної прокуратури України, Державної судової адміністрації на запитищодо отримання публічної інформації про перебіг розслідувань у кримінальних провадженнях щодо виборчих злочинів. Як повідомили експерти, на  чергових місцевих виборах 2015 р. правоохоронні органи розпочали 422 кримінальні провадження за статтями 157 – 160 Кримінального кодексу України, якими встановлюється відповідальність за злочини проти виборчих прав громадян. «За результатами моніторингу Громадянської мережі ОПОРА рівно через рік після дня голосування на чергових місцевих виборах 2015 р. було закрито біля 75% усіх кримінальних проваджень, – констатував аналітик Олександр Клюжев, – натомість направлено до суду не більше 16% усіх розпочатих досудових розслідувань». За словами юриста Ольги Коцюруби, визнання винними за відповідні злочини усього 69 осіб, серед яких переважають виборці та члени ДВК, не відповідає реальному розмаху порушень на місцевих виборах 2015 року. Водночас результативність встановлення організаторів та замовників протиправних технологій є досить низькою».

14 12 opora8

Ігор Купранець, заступник Голови НПУ – начальник департаменту захисту економіки, поінформував присутніх про нові аспекти справи щодо виборчих злочинів у Затоці Одеської області. «На початку робота оперативних підрозділів була націлена на перешкоджання розкраданню державних земель у Затоці. Під час проведення оперативних заходів, направлених на запобігання цим злочинам, поліція встановила: група, яка діє в Одеській області, безпосередньо в Затоці, зародилася саме завдяки виборчому процесу», – повідомив Ігор Купранець. Він наголосив, що напередодні місцевих виборів у жовтні 2015 року в населеному пункті в кількох квартирах було прописано 750 «фіктивних виборців». Правоохоронці зафіксували факти, коли у квартирі площею 32 кв. м на той час було прописано 70 чоловік, а у нежитловому приміщенні однієї з баз відпочинку – 330. «Правоохоронні органи місцеві цього не могли не бачити, забезпечивши проведення відповідних виборів», – зазначив Ігор Купранець, додавши, що представники ОПОРИ виявляли ці факти і повідомляли до правоохоронних органів. За цими зверненнями були відкриті кримінальні провадження, однак їх закрили на місцевому рівні. За інформацією поліції, на сьогодні було роздано землі, ринкова вартість яких – 15-20 мільйонів доларів, що має складні економічні наслідки для жителів Затоки. Тому до розслідування було залучено представників Управління по розслідуванню особливо важливих справ Генеральної прокуратури та Центрального апарату Служби безпеки України.

Як відзначив Дмитро Сторожук, Перший заступник Генерального прокурора України, спочатку в провадженні було засуджено 12 осіб, однак при подальшому розслідуванні з’ясувалося про майже 50 дотичних епізодів, зокрема, про замовне вбивство (2 провадження). Представник Генпрокуратури повідомив, що сьогодні Департамент захисту економіки і Департамент внутрішньої безпеки Національної поліції проводять фінальну операцію з припинення діяльності злочинної групи.

14 12 opora4

Всі присутні погодилися, що аналіз результативності розслідувань виборчих злочинів та відповідної судової практики є важливою умовою для пошукумеханізмів подальшого удосконаленнязаконодавства та забезпечення ефективної, політично неупередженої та системної роботи правоохоронної та судової систем України. Всім присутнім було запропоновано долучитися формування проекту Дорожньої карти спільних зусиль народних депутатів України, Національної поліції України, Генеральної прокуратури України, державної судової адміністрації, національних моніторингових та експертних організацій щодо забезпечення принципу невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав громадян.

Зауважимо, що після чергових місцевих виборів в Україні 2015 р. та позачергових виборів Криворізького міського голови 2016 р. Громадянська мережа ОПОРА здійснювала моніторинг розслідування кримінальних проваджень, які стосуються цих виборчих кампаній. На основі отриманих даних ОПОРА підготувала підсумковий звіт щодо розслідування злочинів проти виборчих прав на цих виборах.

14 12 opora7

Більше фото з заходу тут