Результати спостереження ОПОРИ за першими місцевими виборами у обєднаних територіальних громадах 11 грудня 2016 р. виявили низку порушень виборчого законодавства, які не мали системного характеру, під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчих дільницях. Переважно вони були пов’язані з незадовільним рівнем компетентності членів виборчих комісій, недоліками у організації виборів та їх матеріально-технічному забезпеченні, низькою поінформованістю про законодавчі обмеження та процедури. Такі попередні висновки експертів Громадянської мережі ОПОРА, представники якої здійснювали моніторинг виборчого процесу цих виборів.

12 12 reliz opora2

Нагадаємо, що 11 грудня 2016 р. голосування на перших місцевих виборах відбулося у 41 об’єднаній територіальній громаді Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської областей. З них 3 є міськими, 13 – селищними, 25 – сільськими громадами. У різних територіальних громадах активність виборців суттєво відрізнялася, залежно від інтенсивності агітаційної кампанії, політичної конкуренції на місцевому рівні та інших чинників.

Як відзначали експерти ОПОРИ 12 грудня під час прес-конференції щодо попередніх результатів спостереження на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 грудня 2016 рокунайпоширенішими проблемами стали недотримання частиною членів ДВК порядку видачі виборчих бюлетенів, порушення вимог законодавства щодо приміщень для голосування та їх обладнання належною кількістю виборчих скриньок та кабін для таємного голосування, розміщення або розповсюдження агітаційних матеріалів безпосередньо в день голосування, присутність сторонніх осіб на виборчих дільницях. «Необхідно посилити інформаційно-просвітницьку роботу та належне навчання членів виборчих комісій щодо недопущення випадків видачі бюлетенів виборцям без пред’явлення передбачених законодавством документів, – зауважила Ольга Айвазоавська, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА. – Підтверженням цьому є документально оформлене рішення ДВК № 050346 Дашівської селищної громади (Вінницька область) видавати бюлетені виборців без пред’явлення паспорта громадянина України». Окрім того, експерт акцентувала увагу на випадках порушення прав офіційних спостерігачів членами виборчих комісій, які створювали для них проблеми із вільним доступом на підготовчі засідання ДВК або у приміщення для голосування (Борщівська міська об’єднана територіальна громада, Борщівський р-н, Тернопільська обл., ДВК № 610061; Хрестівська об’єднана територіальна громада, с. Хрестівка, Чаплинський р-н, Херсонська обл., ДВК № 650555). «Такі дії мають ознаки кримінального правопорушення», – звернула увагу Ольга Айвазовська.

12 12 reliz opora4

Аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев також зауважив, що був зафіксований випадок із використанням одним із спостерігачів від кандидата списків виборців непередбаченого законодавством зразка, в яких він робив позначки, що може свідчити про контрольоване голосування. Експерт закликав кандидатів і партії, які є суб’єктами виборчого процесу, у визначений законодавством строк подати до ТВК остаточні фінансові звіти. А відповідні комісії забезпечити інформування розпорядників виборчих фондів кандидатів про обов’язок подання проміжних та остаточних фінансових звітів і провести їх належний аналіз на відповідність вимогам закону.

12 12 reliz opora5

«Громадянська мережа ОПОРА належним чином задокументувала порушення на перших місцевих виборах 11 грудня 2016 р. – представниками організації було складено 15 актів про виявлення порушення Закону України «Про місцеві вибори», подано відповідні скарги до виборчих комісій та 7 заяв до правоохоронних органів, – наголосив Олександр Клюжев. – ОПОРА просить правоохоронні органи України забезпечити оперативне розслідування порушень на перших місцевих виборах, проінформувавши ЗМІ та громадськість про його результати».

Також представники ОПОРИ наголосили, що досвід проведення перших місцевих виборів знову актуалізує гостру необхідність здійснення повноцінної виборчої реформи в Україні, оскільки недоліки законодавства та його застосування є типовими вже протягом багатьох виборчих кампаній.

12 12 reliz opora3

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Моніторинг виборчого процесу забезпечували 72 довготермінові спостерігачі ОПОРИ та мобільні спостережні групи у кожній з територіальних громад, в яких 11 грудня відбулося голосування. Висновки ОПОРИ ґрунтуються на результатах довготермінового та короткотермінового спостереження, критеріях та принципах демократичних виборів, які викладено в документах Венеціанської комісії, Копенгагенської конференції та організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).