Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, що спостерігають за перебігом виборчого процесу в Аульській, Криничанській та Божедарівській об’єднаних громадах зафіксували випадки присутності агітаційних матеріалів на інформаційних дошках. Також фіксували й невеликі процедурні порушення, зокрема нестачу кабінок та скриньок для голосування.

Так, в селищі Аули Криничанського району Дніпропетровської області в день голосування на перших виборах в об'єднаних територіальних громадах спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили, що на дошці оголошень розміщені друковані агітаційні матеріали двох кандидатів на посаду голови Аульської селищної ради.

Зазначимо також, що дані агітаційні матеріали знаходилися поряд з Аульською селищною виборчою комісією та ДВК №121782, і ніхто з членів комісій не відреагував на порушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори» «Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється». Крім того, згідно п. 3 ч. 9 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» «Забороняється проводити передвиборну агітацію з порушенням строків, установлених частиною другою статті 54 цього Закону, у будь-якій формі».

Спостерігачі ОПОРИ склали акт, комісія відреагувала і було порушення усунуто.

dnipro agit1

dnipro agit2

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковані матеріали без вихідних даних з «чорним піаром» проти кандидата на посаду селищного голови Криничанської ОТГ Галини Філімонової, де вона зображена разом з екс-депутатом ВР, сепаратистом Олегом Царьовим.

Згідно з частиною 2 статті 56 Закону «Про місцеві вибори» «друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється».

Відповідно до частини 5 статті 60 Закону «Про місцеві вибори» «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

chorny1

Крім того, спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА було зафіксовано недостатню кількість кабінок та скриньок для голосування на ДВК Божедарівської ОТГ (Криничанський р-н), зокрема на ДВК №120191 (середня) були 3 кабінки та 3 скриньки голосування, ДВК №120188 (велика) - 2 скриньки та 2 кабінки, на ДВК №120187 (велика) - 6 кабінок та 3 скриньки.

Зазначимо, що згідно ч. 1 ст. 76 ЗУ «Про місцеві вибори» «Голосування проводиться у спеціально відведеному приміщенні, в якому обладнуються у достатній кількості кабіни для таємного голосування та визначаються місця видачі виборчих бюлетенів. Для малих виборчих дільниць кількість таких кабін повинна бути не менше двох, для середніх - не менше чотирьох, для великих - не менше шести. На одній виборчій дільниці облаштовується одне приміщення для голосування. Контроль за облаштуванням приміщення для голосування покладається на дільничну виборчу комісію» та згідно ч. 4 ст. 76 ЗУ «Про місцеві вибори» «Кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Кожній виборчій скриньці присвоюється власний номер, який проставляється на цій скриньці. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок».

120188 1

120188 2

Щодо вищезгаданих ситуацій спостерігачами ОПОРИ були складені акти про порушення.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.