На Херсонщині зафіксована «допомога» у забезпеченні правопорядку на дільницях від громадського формування. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

У смт Каланчак на ДВК №650323 та ДВК №650326 зафіксована «допомога» у забезпеченні правопорядку. Окрім правоохоронців, на дільницях перебувають представники громадського формування по охороні громадського порядку та державного кордону «Ніхто крім нас».

У присутніх на дільницях представників громадського формування немає жодних документів, які б давали їм право перебувати в ДВК, в журналі відвідувань їх також не реєстрували. 

Khersonshchyna ohorona DVK vid Nikhto krim nas

Один з кандидатів на посаду селищного голови Каланчацької об’єднаної громади та чинна голова РДА Загорулько Ганна Іванівна написала лист керівнику громадського формування «Ніхто крім нас» Арнауту Володимиру Вікторовичу. У цьому зверненні вона просить допомогти в охороні порядку на двох дільницях. Представники поліції, які охороняють правопорядок, зазначають, що жодних конфліктів немає. Спостерігачі зв’язалися телефоном з ініціатором цієї ситуації Ганною Загорулько та пояснили проблему. Вона, у свою чергу, пообіцяла впродовж години домовитись з громадським формуванням про завершення їхньої «допомоги» у підтриманні правопорядку.

Khersonshchyna prohannya pro ohorona DVK dlya Nikhto krim nas

У ч. 9 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори» є перелік усіх, хто має право бути присутнім на засіданнях виборчої комісії та в приміщеннях виборчої дільниці. Щодо охорони порядку там йдеться: «Працівники правоохоронних органів здійснюють охорону правопорядку в день голосування та при підрахунку голосів лише поза межами приміщення для голосування. У разі виникнення фактів порушень правопорядку голова, заступник голови чи секретар комісії може запросити працівника правоохоронних органів для вчинення дій з відновлення правопорядку і лише на час, необхідний для вчинення таких дій». Можливість присутності недержавних охоронних громадських формувань у законодавстві не прописана.

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Херсонській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Херсонщини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Максим Ієгулашвілі,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Херсонській області
тел. 066 624 40 77

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.