У м. Баранівка Житомирської області на будівлі автостанції спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні листівки кандидата на посаду голови Баранівської ОТГ, нинішнього міського голови Анатолія Душка.

Агітматеріали були наклеєні на вхідних дверях та вікні автостанції.

На листівці є фото кандидата з дітьми у національних костюмах, біля прізвища та імені розміщена позначка, схожа на ту, яку треба ставити в бюлетені під час голосування. Також листівка містить вислів: «Живу заради майбутнього!»

Dodatok 1 agitatsiya za Dushko v nedozvolenyh mistsyah

Dodatok 2 agitatsiya za Dushko v nedozvolenyh mistsyah

Dodatok 3 agitatsiya za Dushko v nedozvolenyh mistsyah

Dodatok agitatsiya Dushko avtostantciya1

Dodatok agitatsiya Dushko avtostantciya2 1

Працівниця автостанції спостерігачу ОПОРИ відмовилась пояснювати, як листівка опинилась на вікні та дверях автостанції.

ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 4 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування. Будівля автостанції до переліку таких місць не віднесена. А згідно з п. 6 ч. 9 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів.

Крім того, по місту спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні листівки кандидата Анатолія Душка, які розміщені на будівлях закладів торгівлі та сфери послуг. Хоча рішенням виконкому Баранівської міської ради від 25.10.2016 року № 203 на території міста визначено місця для розміщення друкованих агітаційних матеріалів під час місцевих виборів 18 грудня 2016 року – це білборди, сіті-лайти та дошки оголошень. До речі, оскільки очолює виконком міської ради Анатолій Душко, наразі кандидат і чинний міський голова Баранівки (згідно з ч. 3 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування»), то саме йому має належати й підпис під відповідним рішенням.

Додамо також, що зображення у агітаційних матеріалах символу «галочка», який виборці використовують для голосування за кандидата, можна трактувати як маніпуляцію. Закон України «Про рекламу» забороняє використовувати засоби і технології, які діють на підсвідомість споживачів реклами (ст. 8), тож закликаємо кандидатів дотримуватися принципу рівних можливостей.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Нагадаємо, що вибори до Баранівської міської ради відбудуться 18 грудня.

За коментарями звертайтеся:
Оксана Данильченко,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області
Тел. 096 7139129,

Веб-сайт Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.