На 11 грудня 2016 року Центральна виборча комісія призначила вибори місцевої ради та голови у 41 об’єднаній територіальній громаді Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Чернівецької та Чернігівської областей. З них 3 є міськими, 13 – селищними, 25 – сільськими громадами. Проведення цих виборів є заключним етапом об’єднання територіальних громад і набуття повноважень новими органами самоврядування.

Протягом останніх двох місяців Громадянська мережа ОПОРА провадить кампанію спостереження за першими місцевими виборами в об’єднаних громадах. ОПОРА ставить перед собою завдання не лише надати об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також запобігти вчиненню порушення виборчого законодавства. Дозвіл ЦВК мати офіційних спостерігачів на цих виборах Мережа отримала 26 жовтня 2016 року. Зауважимо, що статус офіційного спостерігача надає низку важелів. А саме: право присутності на засіданнях виборчої комісії та інших відкритих заходах, пов’язаних з виборчим процесом; право підпису на протоколах та отримання їхньої копії, що посилює контроль за достовірністю внесених даних; право на оскарження порушення виборчого законодавства до відповідних виборчих комісій або суду, що сприяє зупиненню протиправних дій та притягненню до відповідальності.

Варто зазначити, що о 07:15 розпочинається підготовче засідання дільничних виборчих комісій. А саме голосування відбувається з 08:00 до 20:00.

Нагадуємо всім учасникам виборчого процесу, що видача чи отримання бюлетеня без пред’явлення паспорта чи видача бюлетеня особі, яка не має права його отримувати, для порушників може закінчитись штрафом від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років. Винесення виборчого бюлетеня за межі приміщення для голосування кваліфікується як приховування бюлетеня, що тягне за собою аналогічну відповідальність.Так же штрафом 1700 – 5100 грн або виправними роботами до 2 років, або обмеженням волі до 3 років карається видача одному виборцю більше ніж одного бюлетеня чи голосування виборцем більше одного разу.Якщо вищезазначені правопорушення вчиняються повторно або за попередньою змовою, то за них передбачене позбавлення волі на строк від 5 до 7 років.

Окрім того, зауважимо, що заповнення печаткою ДВК і підписами членів ДВК протоколів про підрахунок голосів заздалегідь, тобто до завершення процедури підрахунку голосів, як і «уточнення» протоколів про підрахунок голосів не на засіданні ДВК, а членами ДВК, які транспортують виборчу документацію до відповідних ТВК, кваліфікуються як фальсифікація виборчої документації. Такі дії тягнуть за собою позбавлення волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії повинна зберігатися у сейфі у приміщенні відповідної виборчої комісії.

За період спостереження ОПОРА відзначає проблеми із поінформованістю виборців про заплановані вибори та їхню низьку вмотивованість брати участь у голосуванні. Ця тенденція характерна для більшості громад, хоча в окремих з них фіксується висока зацікавленість громадян у виборчому процесі. Фактором, який також може негативно вплинути на активність виборців у день голосування, є низька попередня агітаційна активність місцевих організацій політичних партій та кандидатів.

Звертаємо вашу увагу, що інформацію про зафіксовані порушення під час виборчої кампанії, зокрема і в день голосування, ОПОРА оперативно оприлюднює на сайті (oporaua.org), у соціальних мережах Facebook (www.facebook.com/cn.opora), Twitter (twitter.com/opora).

Закликаємо громадян не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень звертайтесь за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора). Також пропонуємо скористатися однією з наших розробок – мобільним застосунком «Місцеві вибори», який має низку зручних інструментів якісного моніторингу виборів для спостерігачів, журналістів і активних виборців: Закон «Про місцеві вибори»; посібник спостерігача за виборами; зручний класифікатор виборчих порушень та опис покарань; бланки актів, скарг і заяв щодо виборчих порушень з інструкцією по заповненню.

12 грудня, у день після голосування, об 11:30 в інформаційному агентстві «УНІАН»(м. Київ, вул. Хрещатик, 4) ОПОРА оприлюднить попередні висновки спостереження за днем голосування та етапом підрахунку голосів.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» у міських громадах вибори до рад відбуваються в багатомандатному виборчому окрузі за пропорційною виборчою системою за виборчими списками місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами. Водночас вибори міського голови у громадах,  голосування у яких відбувається 11 грудня 2016 р., проводяться за мажоритарною системою відносної більшості і не потребуватиме повторного голосування.

У сільських, селищних ОТГ вибори до рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється територія громади.А голови таких громад – за мажоритарною системою відносної більшості.

Також ви можете ознайомитись з проміжними звітами ОПОРИ щодо спостереження за виборчим процесом перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах:

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.