58,5% чоловіків та 41,5% жінок беруть участь у перших виборах до 8 рад об’єднаних територіальних громад на Волині як кандидати. Відповідний аналіз здійснений на основі інформації із постанов територіальних виборчих комісій про реєстрацію кандидатів.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала відсоткове співвідношення жінок та чоловіків, які виявили бажання брати участь у перших виборах на Волині шляхом самовисування та від політичних партій.

Нагадаємо – вибори у Волинській області призначено на 11 грудня у Княгининівській, Литовезькій, Поромівській, Поворській і Прилісненській об’єднаних територіальних громадах, а також на 18 грудня – у Дубівській, Заболоттівській та Павлівській громадах.

На посаду селищного та сільських голів 8 об’єднаних територіальних громад на Волині балотується загалом 31 особа. З них – 74,2% чоловіків та 25,8% жінок. Найбільший відсоток жінок, які виявили бажання поборотись за посаду сільського голови, зафіксовано у Поромівській громаді, де участь у виборах беруть 66,7% жінок та 33,3% чоловіків. Жодної жінки як кандидатки не бере участі у виборах Литовезького і Поворського сільського голови, а також Заболоттівського селищного голови об’єднаної громади.

З-поміж кандидатів у депутати до однієї селищної та семи сільських рад об’єднаних територіальних громад – 58,5% чоловіків та 41,5% жінок. Зокрема, найбільший відсоток чоловіків-кандидатів зафіксовано у Заболоттівській селищній громаді – 65,3%. Натомість, найбільший відсоток жінок-кандидатів – у Поворській ОТГ – 52,9%.

Щодо інших громад, то співвідношення жінок-кандидатів до чоловіків-кандидатів розподілилось таким чином: у Княгининівській громаді участь у виборах до сільської ради беруть 61,8% чоловіків та 38,2% жінок; у Литовезькій сільській громаді – 60,9% чоловіків і 39,1% жінок; у Поромівській ОТГ – 61% чоловіків і 39% жінок; у Прилісненській громаді – 52,1% чоловіків і 47,9% жінок; у Дубівській сільській громаді – 59,3% чоловіків та 40,7% жінок; у Павлівській ОТГ – 57,1% чоловіків і 42,9% жінок.

Не усі місцеві осередки політичних партій, які висували кандидатів для участі у перших виборах в об’єднаних громадах на Волині, врахували гендерний аспект під час процесу висування. Загалом, не врахували відповідний аспект 12 місцевих осередків партій (41%).

Зокрема, Луцька районна організація Радикальної партії Олега Ляшка висунула для участі у виборах у Княгининівській громаді 83,3% чоловіків і 16,7% жінок, а Луцька районна організація політичної партії Народний Рух України – 100% чоловіків.

Для участі у виборах до Прилісненської ОТГ Маневицька районна організація політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» висунула 76,9% чоловіків та 23,1% жінок, а Маневицька районна організація політичної партії ВО «Батьківщина» - 29,4% чоловіків і 70,6% жінок. У той же час, не врахувала гендерний аспект під час висування кандидатів для участі у виборах у Заболоттівській селищній ОТГ Ратнівська районна організація ВО «Свобода», яка висунула 83,3% чоловіків і 16,7% жінок.

Це ж стосується і Ковельської районної організації ВО «Свобода», яка для участі у виборах у Дубівській громаді висунула 75% чоловіків та 25% жінок. Таке ж співвідношення (75%/25%) чоловіків-кандидатів і жінок-кандидаток спостерігається у Поворській ОТГ на Ковельщині, де гендерний аспект не врахував під час висування кандидатів місцевий осередок Радикальної партії Олега Ляшка.

Кардинально різниться показник гендерного балансу між кандидатами у громадах на Іваничівщині. Якщо у Литовезькій та Поромівській громадах спостерігається повний дисбаланс у цьому аспекті, то Павлівська громада, навпаки, є позитивно показовою.

Іваничівські районні організації партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», «УКРОП», «Розумна сила», Аграрної партії України та Радикальної партії Олега Ляшка зареєстрували кандидатів на вибори, з-поміж яких переважна більшість осіб однієї статі. Втім, якщо у 5 політичних сил більше 70% кандидатів – чоловіки, то у ВО «Батьківщина» - 81,8% жінок (балотуються до ради Литовезької громади).

Зазначимо також, що участь у виборах до сільської ради Литовезької ОТГ беруть 100% кандидатів-чоловіків, висунутих місцевими осередками Аграрної партії України та «Блоком Петра Порошенка «Солідарність». У Поромівській ОТГ – 100% чоловіків-кандидатів від партії «Розумна сила» та «БПП «Солідарність».

Варто відзначити, що участь у виборах до 8 рад об’єднаних територіальних громад виявили бажання брати чимало кандидатів-самовисуванців. З-поміж них – 61% чоловіків та 39% жінок. Якщо у Литовезькій громаді виявили бажання балотуватись у раду шляхом самовисування 100% чоловіків, то у Поворській та Павлівській ОТГ з-поміж самовисуванців переважають жінки – 63,9% та 56,3% осіб жіночої статі відповідно.

У інших громадах гендерний баланс між кандидатами-самовисуванцями розподілився наступним чином: у Княгининівській громаді – 60% чоловіків і 40% жінок; у Поромівській ОТГ – 76,5% чоловіків і 23,5% жінок; у Заболоттівській громаді – 70,4% чоловіків і 29,6% жінок; у Дубівській ОТГ – 52% чоловіків і 48% жінок. Натомість, у Прилісненській сільській громаді зафіксовано цілковитий баланс – 50% чоловіків та 50% жінок.

«У Законі України «Про місцеві вибори» ідеться лише про вимогу дотримання 30% представництва осіб однієї статі у списках кандидатів, висунутих у багатомандатних виборчих округах. Натомість, відповідний аналіз був проведений з метою нагадати керівникам осередків політичних партій, що врахування гендерного аспекту у виборчому процесі, зокрема, під час висування кандидатів, є не лише вимогою демократичної світової спільноти, але й вимогою часу. І показовим у цьому аспекті є бажання 39% жінок брати участь у перших виборах на Волині шляхом самовисування»

 

 

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.