30 листопада у приміщенні Роганської гімназії Харківської районної ради Харківської області відбулася зустріч діючого селищного голови Федора Шевченка, який є кандидатом у селищні голови Роганської ОТГ, з батьками школярів. Захід може бути розцінений як такий, що має маніпулятивний вплив на думку виборців з використанням адмінресурсу.

Представники Громадянської мережі ОПОРА отримали анонімне звернення від присутнього на зустрічі громадянина, в якому містяться відеозаписи виступу кандидата на посаду селищного голови Федора Шевченка.

На зустрічі кандидат на посаду Рогаського селищного голови від БПП «Солідарність» Федір Шевченко розповів про свої досягнення за час перебування на посаді селищного голови та окреслив основні обіцянки на наступний період: «Якщо я прийду все в мене получиться, я не завидую тому, хто прийде, не працюючи в селищній раді. Я буду робити все по Закону, доводити питання до логічного завершення, а після організаційних питань будемо розбудовувати. З 1 березня ми переходимо на прямі фінансові відносини з Міністерством фінансів і будем район «ущємлять».  Під час виступу кандидат розповів, що планує відновити річку Рогань, зробити зону відпочинку, а також залучити гроші американської програми для розвитку Роганської ОТГ – приблизно 50 млн. доларів, якщо стане селищним головою.

ВІДЕО: Олександр Мельничук, представник Громадянської мережі ОПОРА

Зазначимо, що на заході також була присутня голова Роганської селищної виборчої комісії Віра Меленті, яка є директором Роганської гімназії. Віра Меленті висловила побажання щодо подальшої взаємодії із кандидатом з метою покращення становища школи, у відповідь на що Федір Шевченко пообіцяв обладнати шкільний автобус та зайнятися ремонтом місцевих доріг, якщо його оберуть селищним головою Роганської ОТГ.

У спілкуванні зы спостерігачем ОПОРИ голова Роганської селищної виборчої комісії Віра Міленті свою участь у заході підтвердила, але зазначила, що це були планові збори батьків, на які, за їхньої ініціативи, було запрошено селищного голову Федора Шевченка. За її словами, метою зустрічі було роз'яснення нового Закону «Про освіту» та визначення подальших напрямків розвитку Роганської гімназії.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що дії голови виборчої комісії можуть бути розцінені як участь у передвиборчій агітації кандидата, а такі дії заборонені. Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» «участь у передвиборній агітації забороняється членам виборчих комісій протягом строку повноважень відповідних виборчих комісій».

Крім того, у ч. 2 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» вказано: «кандидатам, які займають посади  в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації».

ОПОРА також нагадує, що відповідно до ч. 5 ст. 63 Закону України «Про освіту» об'єкти освіти, що фінансуються з бюджету, не підлягають використанню не за призначенням. Крім того, Міносвіти ще в листі від 6 травня 2014 року звернулося до місцевих органів управління освіти і до керівників навчальних закладів з вимогою «вжити всіх вичерпних заходів щодо недопущення використання матеріально-технічної бази навчальних закладів для проведення зборів, вивчення громадської думки, постійного або тимчасового перебування сторонніх осіб, передвиборної агітації, інших заходів, що суперечать законодавству України».

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.