Нетипово низький рівень передвиборчої активності як потенційних кандидатів, так і вже зареєстрованих учасників виборчих перегонів, поодинокий характер випадків недотримання кандидатами вимог законодавства, наявність публічних конфліктів між прихильниками та противниками процесу об’єднання, – такі особливості виборчого процесу перших виборів у громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року, були зафіксовані громадськими спостерігачами ОПОРИ у жовтні – листопаді.

1 грудня відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА, присвячена підсумкам першого етапу виборчого процесу в об'єднаних територіальних громадах. Як і на чергових місцевих виборах 2015 року, утворення виборчих округів, а саме забезпечення приблизної рівності кількості виборців у кожному з них, стало одним із найбільш проблемних питань для територіальних виборчих комісій. За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, зафіксовано низку випадків перегляду рішень ТВК про утворення округів. Зокрема, скасування Вінницьким та Чернігівським окружними адмінсудами постанов відповідно Немировської та Носівської МВК щодо утворення територіальних виборчих округів. Також спостерігачами ОПОРИ були виявлені такі специфічні проблеми у процесі утворення виборчих округів, як відсутність назв вулиць у частині відомостей, поданих органами ведення Державного реєстру виборців (Івано-Франківська обл.). В окремих громадах рішення ТВК про утворення виборчих округів викликали публічне незадоволення частини виборців (Одеська та Миколаївська обл.).

Варто зауважити, що незавершена дискусія щодо доцільності об’єднання призвела до припинення виборчого процесу в Річківській сільській об’єднаній територіальній громаді (Білопільській р-н Сумської обл.). Також акції протесту проти об’єднання територіальних громад були зафіксовані у селах Постольне (Сумський р-н, Сумська обл.), Антонівка (Чемеровецький р-н, Хмельницька обл.), Ольгівка (Херсонська обл.).

«Достатньо поширеним порушенням на перших місцевих виборах є невчасне оприлюднення постанов ТВК або ненадання доступу до рішень комісій для спостерігачів, наголосила Ольга Айвазовська, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА. – А ключовою проблемою в роботі виборчих комісій стало недостатнє матеріально-технічне забезпечення (відсутність приміщень, зв’язку, комп’ютерної техніки). Однак більшість ТВК, утворених для проведення перших місцевих виборів у громадах 11 і 18 грудня, виконують свої повноваження відповідно до вимог законодавства та на достатньому організаційному рівні».

В ОПОРІ повідомляють, що в місцевих виборах у ОТГ уперше беруть участь нові партії, які не висували кандидатів на чергових виборах 2015 року. Також спостерігачами Мережі зафіксовані поодинокі випадки узгодження декількома партіями спільних кандидатів. Так, кандидата від ВО «Свобода» на посаду міського голови м. Тальне Олексія Юрченка підтримали 5 партій. Втім, поширеною практикою і на цих виборах лишається неналежне інформування місцевими організаціями партій про дату, час і місце проведення зборів із висування кандидатів.

Позитивною ознакою перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах експерти ОПОРИ називають відсутність масових випадків відмови в реєстрації кандидатів та спричинених цим конфліктів. Втім, документи для реєстрації подавалися до ТВК у останні дні строку, відведеного законодавством. В окремих територіальних громадах зафіксована реєстрація кандидатів, які мають повністю або частково ідентичні прізвища, ім’я, по батькові, що потенційно може ввести в оману виборців.

«Хоча офіційно зареєстровані кандидати на перших місцевих виборах у ОТГ 11 та 18 грудня не розгорнули активну передвиборчу агітацію, гострою проблемою на місцевих виборах в Україні лишається питання прозорості її фінансування, зазначає Олександр Клюжев. Кандидати не поспішають відкривати виборчі фонди».

«Помітною тенденцією перших місцевих виборів в громадах, – відзначає аналітик ОПОРИ Олександр Неберикут є висування як кандидатів чинних головних посадовців органів місцевого самоврядування – сільських, селищних, міських голів. Також учасниками виборчих перегонів є депутати рад різних рівнів, посадовці державних адміністрацій». Спостерігачі звертають увагу на достатньо поширену практику використання такими кандидатами офіційних заходів, місцевих програм розвитку, соціальних акцій та звітування за досягнення у розвитку територіальних громад за попередній термін повноважень для привернення уваги виборців, що створює передумови для порушення принципу рівності можливостей для учасників виборчих перегонів. Окрім того, частина кандидатів напередодні своєї офіційної реєстрації проявляла активність, яка має ознаки матеріального мотивування виборців.

Залучення загальнонаціональних чи регіональних політиків до передвиборчих кампаній на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 і 18 грудня не є поширеною практикою, але такі випадки все ж фіксуються (народний депутат Федір Негой, голова Чаплинської районної ради з Григорівським сільським головою і водночас потенційним кандидатом провели зустріч мешканців населених пунктів об’єднаної громади з питань ремонту місцевих доріг, а народний депутат Олександра Кужель здійснила зустріч у селі Старовишневецьке, яке після об’єднання відноситься до Роздорської селищної ради Синельниківського р-ну Дніпропетровської обл.; окремі посадові особи облдержадміністрацій та районних органів влади брали участь у з’їздах місцевих організацій політичних партій).

Водночас виборці не проявляють значного інтересу до виборчого процесу та не володіють актуальною інформацією про його перебіг і учасників. А також недостатньо поінформовані про особливості проведення перших виборів у об’єднаних громадах.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії ОПОРИ:

044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження на перших місцевих виборах у 185 об’єднаних територіальних громадах, голосування в яких призначено на 11 та 18 грудня 2016 року. Незалежне спостереження ОПОРИ охоплює всі етапи виборчого процесу, включає взаємодію із правоохоронними органами щодо попередження та виявлення виборчих порушень, збір та аналіз статистичної інформації про перші місцеві вибори у об’єднаних територіальних громадах.