За даними спостерігачів ОПОРИ, масових зривів у процесі формування 185 ТВК  не було. Втім, місцеві організації політичних партій, які мали право пропонувати членів ТВК, не проявляли високої активності. Тому більшість комісій була сформована без жеребкування.

Для проведення та організації перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах, які заплановані 11 і 18 грудня 2016 року, сформовано 185 територіальних виборчих комісій. Їх належна діяльність є одним із важливих факторів якісного адміністрування виборів. Нагадаємо, що повноваження територіальних виборчих комісій включають утворення одномандатних чи територіальних виборчих округів для проведення виборів депутатів відповідних сільських, селищних, міських рад; реєстрацію кандидатів, їхніх довірених осіб, уповноважених осіб, представників місцевих організацій партій або прийняття рішення про скасування їхньої реєстрації; затвердження тексту та забезпечення виготовлення виборчих бюлетенів; реєстрацію офіційних спостерігачів; складання протоколів про результати виборів.

Загалом Громадянська мережа ОПОРА відзначає, що формування складу ТВК відбувалося із дотриманням вимог законодавства. Поодинокі порушення:

  • недотримання строків внесення місцевими організаціями  політичних партій подань щодо кандидатур до складу комісій (6 випадків);
  • включення до складу новоутворених ТВК при наявності достатньої кількості кандидатур від місцевих організацій партій осіб, запропонованих головами районних виборчих комісій.

13‑15 осіб у комісії – це найбільш поширений показник кількісного складу ТВК (71 зі 185 ТВК). Разом з тим максимально допустимий склад (18 осіб) мають 26 комісій. Зауважимо, що всього до 15 ТВК було подано більше ніж 18 кандидатур, що вимагало здійснення процедур жеребкування. У мінімальному складі (не більше 10%) членів ТВК було призначено за поданням голів районних виборчих комісій.

У результаті, парламентські партії, які мали право подавати до складу ТВК три кандидатури, дві з яких є обов’язковими для врахування, отримали більшість у складі новоутворених комісій. А відсутність необхідності проводити жеребкування сприяла масовому включенню до складу ТВК одночасно трьох їхніх кандидатур.

ВО «Батьківщина» та «Блок Петра Порошенка «Солідарність» отримали 3 представників (максимально допустиму кількість) більше ніж у 60% новоутворених комісій. Найменше представництво (у 32 з 185 ТВК) у складі цих комісій у Об’єднання «Самопоміч». Серед політичних сил, які не мають фракції у  Верховній Раді восьмого скликання,  найбільш активно вносили подання щодо кандидатур до складу ТВК «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та ВО «Свобода».

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА проводить кампанію незалежного спостереження на перших місцевих виборах депутатів сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів  у об’єднаних територіальних громадах, які були призначені ЦВК на 11 та 18 грудня 2016 року. 72 спостерігачі ОПОРИ здійснюють спостереження за усіма етапами виборів, які відбуваються у об’єднаних територіальних громадах. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 артість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Детальніше: 

Oгляд результатів формування ТВК на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах 11 і 18 грудня 2016 року

Веб-сайт | Фейсбук| Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.