Перед початком опалювального сезону у Дніпрі згідно міської програми мешканці багатоповерхівок поступово отримують загальнобудинкові прилади обліку тепла. Таку значущу допомогу від муніципалітету отримали й жителі висотки, розташованої на проспекті Гагаріна.

Їм пощастило отримати тепловий лічильник, проте облаштувати його вони досі не спромоглись. Квартировласники, які відверто бажають підвищити енергоефективність в оселі на противагу цьому бажанню, не розуміли доречності впровадження цього обладнання та реалізації заходів для реновації будівлі. Зрештою ініціативні мешканці запросили на будинкові збори місцевого координатора житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА. Інформаційна зустріч відбулася 23 жовтня.

Передусім представник ОПОРИ пояснив мешканцям, у чому полягає фінансова користь від облаштування теплового лічильника. Він звернув увагу на те, що опалювальний сезон розпочався з новими тарифами на тепло та попри підвищені ціни температура в оселях більшою не стане. Тому щоб запобігти переплаті за неодержане тепло, домовласникам якомога швидше потрібно встановити тепловий лічильник.

24 10 16 01

«Тепло потрапляє до оселі через довжелезний, часто наземний трубопровід. І нам всім трапляються оголені ділянки тепломагістралі. А це – втрачене тепло, за яке мешканці віддають свої кошти. Облаштувавши будинок приладом обліку тепла, жителі висотки почнуть сплачувати безпосередньо за те тепло, яке надходить саме до будинку», – підкреслив координатор.

Оскільки тепловий лічильник забезпечує економію грошей, але не може підвищити температуру у квартирах, представник ОПОРИ порадив зорганізуватись та залучати допомогу для проведення комплексу заходів, спрямованих на утеплення будівлі.

Для того, щоб зменшити втрати тепла у місцях загального користування, потрібно встановити енергозберігаючі вікна, утеплити технічний поверх, відремонтувати покрівлю. Проте найефективнішим заходом для термомодернізації житла стане облаштування індивідуального теплового пункту (ІТП). Це дозволить рівномірно розподіляти тепло по будинку, регулювати температуру протягом опалювального періоду і забезпечити мешканців гарячою водою.

Отримавши корисну інформацію, домовласники одразу перешли від слів до діла – розподілили обов’язки для того, щоб розробити проект з термомодернізації.

Учасники зустрічі отримали буклети з інформацією про державні програми підтримки населення для реалізації енергоефективних заходів, розроблені Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.