Індикатором результативності прийнятих рішень на шляху до енергонезалежності нашої держави серед важливих кроків влади має бути імплементована Директива 2012/27/ЄС Європейського Парламенту та Ради про енергоефективність. Одним із положень Директиви є запровадження ЕСКО-механізму.

03 10 16 003

Як відомо, з 1 серпня 2016 року здійснення нових закупівель енергосервісу стало неможливим через перехід на закупівлі за системою ProZorro та через втрату чинності Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Питання запровадження ЕСКО-механізму з урахуванням системи ProZorro є досить складним.

З метою виконання зобов’язань щодо усунення регуляторних та нерегуляторних бар’єрів, які заважають впровадженню енергосервісних контрактів (ЕСКО), розроблено законопроект про внесення змін до Закону України «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації» (щодо механізму закупівлі енергосервісу)» (реєстр. № 4549 від 29.04.2016).

«Прийняття зазначеного закону дозволить усунути як регуляторні бар’єри, що виникли після вступу в дію Закону України «Про публічні закупівлі», так і нерегуляторні – недостатній рівень захисту інтересів інвесторів та складність входження на ринок іноземних інвесторів», – зазначає, аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

За оцінками профільних експертів потенційний об’єм інвестицій, що можуть бути залучені після прийняття законопроекту, становить близько 7 млрд євро.

Успішна реалізації закупівель енергосервісу за системою ProZorro є ще одним кроком до очікуваної реформи у сфері енергоефективності, тому Громадянська мережа ОПОРА підтримує законопроекту №4549 та закликає народних депутатів підтримати цей вкрай важливий проекту закону у першому читанні.

За коментарями звертайтесь:
координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Тетяна Бойко
тел.: +38 063 617 97 60