Лише двоє народних депутатів, які представляють Волинську область у Верховній Раді України, за моніторинговий період з 1 лютого по 15 вересня 2016 р. інформували виборців про свою депутатську діяльність, як того вимагає закон.

Нагадаємо, що у ст. 24 Закону України «Про статус народного депутата України» ідеться про те, що народні депутати України зобов’язані постійно підтримувати зв’язки з виборцями, інформувати виборців про свою депутатську діяльність через ЗМІ, на зборах виборців періодично, але не рідше двох разів на рік, а також проводити особистий прийом громадян у дні, визначені ВРУ для роботи з виборцями.

Громадянська мережа ОПОРА з 1 лютого 2016 р. здійснює моніторинг діяльності у Раді та виборчих округах народних депутатів України, зокрема, і представників Волинської області у парламенті: Ігоря Гузя (ВО № 19), Сергія Мартиняка (ВО № 20), Степана Івахіва (ВО № 21) та Ігоря Лапіна (ВО № 22).

Так, ОПОРА проаналізувала, як часто волинські нардепи звітують перед виборцями про свою роботу, як часто відвідують свої виборчі округи та як часто проводять прийоми громадян. Як результат – лише двоє народних депутатів з Волині інформували виборців про свою депутатську діяльність та проводили класичні прийоми громадян у своїх громадських приймальнях, лише троє нардепів – відвідували свої виборчі округи.  

Проаналізувавши діяльність народного депутата України, який представляє 19-й виборчий округ у Раді, Ігоря Гузя за критерієм комунікації зі своїми виборцями, звітування та дотримання законодавства у цій частині, можна зробити наступні висновки.

Звітування. За моніторинговий період народний депутат кожного місяця звітував про свою діяльність: на публічних заходах, під час зустрічей з виборцями у своєму виборчому окрузі, під час телеефірів на місцевих телеканалах, на своїй офіційній сторінці у мережі Фейсбук, на власному офіційному сайті, а також поширював текстові звіти щодо своєї діяльності в Раді та окрузі за 2015 р. та перше півріччя 2016 р.

Зокрема, у лютому 2016 р. народний депутат поширював звіт щодо своєї діяльності за 2015 р. у друкованому вигляді, на офіційному сайті та на власній сторінці у Фейсбуці; у березні 2016 р. – інформував виборців про парламентську роботу під час зустрічей у м. Володимир-Волинський та м. Любомль, під час телеефірів на телеканалах «Аверс» та «Нова Волинь», а також на сесії Іваничівської районної ради; у квітні 2016 р . – звітував про свою роботу під час зустрічей з виборцями у смт Іваничі та м. Нововолинськ; у травні 2016 р. – провів звітну прес-конференцію у м. Луцьку та звітував у програмі «Ми Вас обирали» на телеканалі «Нова Волинь», а також розповідав виборцям про свою роботу під час зустрічі у смт Іваничі; у червні 2016 р. – двічі звітував про свою діяльність у програмах на телеканалі «Нова Волинь», інформував виборців про парламентську діяльність під час зустрічей у м. Нововолинськ, а також звітував під час сесій Володимир-Волинської міської та Іваничівської районної рад; у липні 2016 р. – інформував виборців про свою роботу під час сесії Нововолинської міської ради, поширював друкований звіт у окрузі за перше півріччя 2016 р., звітував про роботу під час ефіру на телеканалі «Нова Волинь», а також під час зустрічей з виборцями у Володимир-Волинському, Любомльському та Іваничівському районах.

Народний депутат інформував виборців про результати своєї діяльності навіть під час «парламентських канікул». Зокрема, у серпні 2016 р. Ігор Гузь звітував про свою роботу під час зустрічей з виборцями в Іваничівському, Володимир-Волинському та Любомльському районах, інформував про свою роботу та поширював друкований звіт під час конференції для органів місцевого самоврядування та громадського середовища на тему: «Можливості українського парламенту для розвитку Поліських територій».

Відвідуваність округу. Представник 19-го виборчого округу з-поміж усіх народних депутатів-мажоритарників, які представляють Волинську область у парламенті, найчастіше відвідує свій виборчий округ. Зокрема, за моніторинговий період Ігор Гузь близько 60 разів відвідав свій виборчий округ, де проводив зустрічі з виборцями, робочі наради з представниками органів місцевого самоврядування та органів місцевої влади, брав участь у роботі сесій міських, районних та сільських рад свого виборчого округу, брав участь у публічних заходах та урочистостях з нагоди свят.

Прийоми громадян. З 1 лютого по 15 вересня 2016 р. Ігор Гузь провів 6 особистих прийомів громадян у своїх громадських приймальнях, яких у нардепа налічується 8. Зокрема, у березні 2016 р. народний депутат поспілкувався з виборцями у громадських приймальнях у м. Володимир-Волинський, м. Любомль та смт Іваничі; у червні 2016 р. – у м. Нововолинськ; у липні 2016 р. – у смт Іваничі та м. Нововолинськ.

Guz zvit

За результатами моніторингу найменш активним у частині інформування виборців про свою парламентську діяльність виявився представник 20-го виборчого округу Сергій Мартиняк. За моніторинговий період саме у цього народного депутата найгірші показники щодо звітування, відвідуваності округу та особистої комунікації з виборцями.

Звітування. Останній раз представник 20-го виборчого округу звітував про свою роботу у Раді та в окрузі ще у лютому 2016 р. На офіційній сторінці нардепа у Фейсбуці, у громадській приймальні народного депутата та на офіційному сайті (наразі сайт не працює – перебуває на реконструкції) був поширений звіт про роботу народного депутата за 2015 р. За перше півріччя 2016 р. народний депутат не інформував виборців про свою роботу ні під час зустрічей з виборцями, ні під час телеефірів, ні у друкованому вигляді, ні у інший спосіб.

Відвідуваність округу. За моніторинговий період народний депутат жодного разу особисто не відвідав свій виборчий округ: не проводив зустрічей з виборцями, не брав участі у роботі органів місцевої влади чи органів місцевого самоврядування, не брав участі у публічних заходах, не проявляв інших видів активності. Нагадаємо також, що окрім того, що у народного депутата припинив функціонувати офіційний сайт, нардеп перестав інформувати виборців про свою діяльність і на існуючій сторінці у мережі Фейсбук (останній запис – 19 лютого 2016 р.).

Прийоми громадян. У Сергія Мартиняка працює громадська приймальня у м. Луцьку, втім, класичних прийомів громадян у ній народний депутат не проводить. Єдиною формою комунікації з народним депутатом у виборців залишається можливість подання звернень на адресу громадської приймальні нардепа.

Martyniak zvit

Недотримання законодавства у частині інформування виборців про діяльність у парламенті та в окрузі проявляється у представника 21-го виборчого округу у Раді Степана Івахіва. Зокрема, це стосується звітування та проведення прийомів громадян, як того вимагає закон.

Звітування. Як і усі народні депутати-мажоритарники, що представляють Волинську область у Верховній Раді України, Степан Івахів поширював друкований звіт про діяльність у Раді та окрузі за 2015 р. Відповідний звіт у лютому 2016 р. був розміщений на офіційному сайті народного депутата (наразі сайт не працює), на офіційній сторінці у мережі Фейсбук, у громадських приймальнях нардепа. Крім того, у березні 2016 р. народний депутат інформував виборців свого округу про свою депутатську діяльність під час зустрічей у Ратнівському районі Волинської області. За перше півріччя 2016 р. Степан Івахів не звітував.

Відвідуваність округу. За моніторинговий період представник 21-го виборчого округу у парламенті лише один раз відвідав свій виборчий округ з метою проведення зустрічей з виборцями та інформування про свою роботу. Зокрема, у березні 2016 р. народний депутат зустрівся з виборцями свого округу у с. Тур, с. Замшани та с. Заболоття Ратнівського району для обговорення питань, що турбували селян та надання матеріальної допомоги на лікування виборців округу, які цього найбільше потребували.

Прийоми громадян. З 1 лютого по 15 вересня 2016 р. народний депутат не провів жодного класичного прийому громадян у своїх громадських приймальнях, як це передбачено у законі. Нагадаємо, що у народного депутата функціонує 4 громадські приймальні на Волині, які працюють за визначеними графіками роботи, у яких періодично проводять прийоми громадян помічники народного депутата.

Ivahiv zvit

За останні кілька місяців значно активізував свою діяльність щодо налагодження комунікації з виборцями народний депутат, який у Раді представляє 22-й виборчий округ. Зокрема, Ігор Лапін частіше почав відвідувати свій виборчий округ, звітувати про свою роботу та відкрив громадську приймальню.

Звітування. На виконання вимоги закону щодо інформування виборців про свою депутатську діяльність Ігор Лапін у лютому 2016 р. поширював звіт про свою діяльність за 2015 р., а у червні 2016 р. – за перше півріччя 2016 р. Крім того, у травні 2016 р. нардеп звітував про свою парламентську діяльність під час телевізійного ефіру на телеканалі «Нова Волинь» у програмі «Ми Вас обирали», а також під час прес-конференції, ініційованої народним депутатом; у серпні 2016 р.– інформував виборців про свою роботу у програмі «Ми Вас обирали» на телеканалі «Нова Волинь» та частково звітував під час публічних заходів та проведеної зустрічі з виборцями у Луцьку.

Відвідуваність округу. За моніторинговий період Ігор Лапін 20 разів відвідав свій виборчий округ з метою проведення зустрічей з виборцями, участі у роботі органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування, участі у інших заходах. Жодного разу не проводив зустрічей з виборцями нардеп у березні 2016 р. Натомість у лютому та квітні-червні 2016 р. народний депутат стабільно двічі на місяць відвідував свій округ. У липні-вересні активність Ігоря Лапіна зросла. Народний депутат частіше зустрічається з виборцями та проявляє інші види активності для свого округу.

Прийоми громадян. Влітку 2016 р. у народного депутата України Ігоря Лапіна на постійній основі запрацювала громадська приймальня, у якій за визначеним графіком здійснює прийом виборців помічник нардепа. У вересні 2016 р. народний депутат особисто провів прийом громадян, як того вимагає закон. Інформацію про роботу приймальні та про проведення прийомів громадян у ній можна знайти на офіційному сайті Ігоря Лапіна.

Lapin zvit

Наголосимо, що Громадянська мережа ОПОРА в рамках моніторингової кампанії розробила звітну форму депутата та на початку вересня 2016 р. запропонувала народним депутатам використати її для поінформування своїх виборців щодо власної діяльності за період роботи впродовж чотирьох сесій Верховної Ради України (27.11.2014 – 01.09.2016). Отримані звіти будуть розміщені у профайлах народних депутатів на сайті rada.oporaua.org.

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.