17 вересня в рамках реалізації Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID) відбулися громадські обговорення Плану дій зі сталого енергетичного розвитку м. Суми (ПДСЕР) на 2015-2025 роки.

ПДСЕР – це стратегічний документ для забезпечення сталого розвитку міст різних країн світу, що передбачений Європейською ініціативою «Угода мерів». Документ розробляють та впроваджують для вирішення сучасних глобальних екологічних та енергетичних проблем (парниковий ефект і пов’язані з ним негативні зміни клімату, вичерпність викопних енергоресурсів тощо).

Висловити власну думку щодо Плану дій міста Суми виявило бажання 140 активних членів громади, серед яких було близько 30 депутатів. Як зазначала модератор заходу Світлана Мартиненко, ініціатором громадських обговорень був міський голова та від 18 серпня 2016, відповідно до розпорядження №247-З, створили дорадчий комітет з організації та проведення громадських слухань ПДСЕР.

19 09 16 03

Заступник міського голови, керуючий справами виконкому, голова дорадчого комітету Віктор Волонтириця зазначав, що місто рухається на шляху до енергозбереження та приєдналось до «Угоди мерів» 29 вересня 2015 року. Відповідно, протягом року місто-підписант зобов’язалося розробити та затвердити План дій зі сталого енергетичного розвитку. «Питання енергозбереження – номер один в нашій державі. Ми маємо використати всі важелі, аби зекономити ті ресурси, що має Україна», – зазначив він.

Оновлений ПДСЕР міста Суми представив начальник управління ЖКГ обласної ради Олексій Макарюк. Він зазначив, що «рішення щодо прийняття Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста Суми – імпульс для розвитку не тільки міста, а й області зокрема».

Експерт Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», директор ПЕФ «Оптіменерго» наголосив на важливості ефективного енергоменеджменту в розрізі презентації ПДСЕР. «План, можливо, не досконалий, але є сигналом для інвесторів, що з містом можна працювати», – сказав він.

Директор РНЦ з енергетичного планування «Айтікон» Олексій Верба зазначив, що базовим для розрахунків обрали 2013 рік та включили до ПДСЕР 1113 будинків із загальних 1800. Пан Олексій представив всім присутнім оновлені цілі ПДСЕР:

  • скоротити річне споживання енергоресурсів на 21,3% (371,6 тис. МВт*год);
  • знизити частку використання природного газу за рахунок альтернативних джерел на 5,8%;
  • зменшити викиди СО2 на 26,2%;
  • скоротити річні видатки на паливно-енергетичні ресурси (ПЕР) щонайменше на 334,3 млн грн.

«План сталого енергетичного розвитку буде дієвим за умови участі в його розробці громади. Жителі краще за всіх знають місцеві проблеми і зможуть внести вагомі пропозиції з удосконалення конкретних кроків. Обізнаність жителів у планах і діях міста Суми посилюватиме бажання людей економити власні ресурси вдома. Адже в кількісному еквіваленті кожне домогосподарство важливе та впливає на стан міста, області та країни зокрема», – зазначила місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережа ОПОРА.

Загалом, згідно з ПДСЕР, у результаті реалізації 10 представлених ініціатив щодо підвищення енергоефективності та заміщення природнього газу очікується скорочення витрат на паливно-енергетичних ресурси в розмірі 3 396,4 млн грн з урахуванням зростання тарифів. Річне скорочення викидів парникових газів досягне 134,6 тис. т СО2, що становить 26,2% відносно базового 2013 року.

Учасники обговорень одноголосно прийняли текст, який буде направлено на розгляд виконавчого комітету. Затверджувати оновлений План дій сталого енергетичного розвитку м. Суми на 2015-2025 роки депутати будуть на сесії міської ради.