На першому тижні V сесії Верховної Ради VIII скликання розглядався пакет законопроектів, які є важливими для подальшого просування реформи по децентралізації влади. Втім, більшість мажоритарників Одеської області в цей день були відсутніми у залі або не брали участі у голосуванні.

На першому тижні V сесії парламенту народними депутатами розглядалися сім проектів законів, які покликані усунути перепони, що стоять на заваді подальшому просуванню реформи по децентралізації влади. Законопроекти були присвячені питанням врегулювання порядку добровільного приєднання нових населених пунктів до вже утворених об’єднаних територіальних громад (два проекти), питань об’єднання громад, що знаходяться на межах декількох районів, обрання старост, питань зарахування коштів, отриманих за надання адміністративних послуг, до місцевих бюджетів (два альтернативних проекти) і щодо удосконалення державної підтримки об’єднаних територіальних громад.

Втім, підтримку народних депутатів отримали лише три законопроекти. По-перше – зміни до законодавства (№ 4676), що регулюють процес об’єднання територіальних громад, розташованих у суміжних районах. Нагадаємо, що таке об’єднання ставало спірним з точки зору призначення перших виборів у новооб’єднаних громадах. Тепер облдержадміністрація одночасно зі зверненням до ЦВК щодо призначення перших виборів  в таких громадах, звертається до Кабміну відносно змін меж відповідних районів, а Кабмін, в свою чергу, звертається до Верховної Ради.

Ще одними змінами в законодавство (№ 4742) передбачено введення посади старости в усіх населених пунктах, що увійшли до об’єднаної громади, окрім адмінцентру такої громади. Для визначення меж діяльності старост введено поняття «старостинський округ», який співпадає з межами території громад, що об’єднались. В межах старостинського округу відбуваються й вибори старост.

Змінами до Бюджетного кодексу (№ 4386-д) передбачено, що до доходів загального бюджету об’єднаних територіальних громад належить адміністративні збори за проведення держреєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, держреєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань виконавчими органами рад об’єднаних територіальних громад, а також плата за скорочення термінів надання послуг у сфері держреєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, держреєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань і плата за надання інших платних послуг, пов’язаних з такою державною реєстрацією.

Втім, незважаючи на позитивне голосування по зазначеним трьом проектам законів, питання децентралізації ще менше підтримки знайшли в Одеських мажоритарників: шість з 11 нардепів під час голосувань за вказані законопроекти були відсутніми (Едуард Матвійчук (В.О. 133), Дмитро Голубов (В.О. 136), Олександр Пресман (В.О. 139) і Віталій Барвіненко (В.О. 141)), або не брали участі у голосуванні (Леонід Клімов (В.О. 137) та Іван Фурсін (В.О. 138)).

Інші п’ятеро також не відзначились особливою активністю в підтримці реформи. Геннадій Чекіта (В.О. 134) не голосував за законопроект про зміни меж районів і був відсутній під час голосувань щодо старост і щодо зборів до місцевих бюджетів, а Сергій Ківалов (В.О. 135) – не голосував за зміну меж районів і щодо старост, був відсутній під час голосування по зборам до місцевих бюджетів.

Василь Гуляєв (В.О. 140) був відсутнім під час голосування щодо зміни меж районів, утримався щодо старост і підтримав зміни до бюджетного кодексу щодо адміністративних зборів. Його колега Антон Кіссе (В.О. 142) також підтримав зміни до Бюджетного кодексу, проте утримався від голосування щодо зміни меж районів і щодо старост.

Олександр Урбанський (В.О. 143) проголосував «За» законопроекти щодо зміни меж районів і щодо старост, але не голосував за зміни до Бюджетного кодексу.

Згідно з даними сайту «Вони голосують для тебе» за попередні чотири сесії Верховної Ради VIII скликання, тільки Василь Гуляєв послідовно голосував «За децентралізацію влади». Олександр Пресман, Олександр Урбанський, Леонід Клімов, Віталій Барвіненко, Антон Кіссе, Дмитро Голубов, Геннадій Чекіта – переважно голосували «За децентралізацію влади», в голосуваннях Івана Фурсіна та Едуарда Матвійчука має місце суміш за та проти «децентралізації влади», а Сергій Ківалов переважно голосував проти.

Як бачимо, попередні чотири сесії парламенту одеські мажоритарними в більшості в тій чи іншій мірі підтримували децентралізацію влади. Натомість з початком нової сесії ситуація змінилася і більшість мажоритарників Одеської області або були відсутніми під час голосувань щодо децентралізації влади, або не брали участі в голосуваннях.

 
(#рада8; #rada8; #opora; #опора)

Довідково:

У 2016 році по всій Україні (у 24 областях та м. Києві) Громадянська мережа ОПОРА реалізує інформаційно-просвітницький та моніторинговий проект, який здійснюється у рамках Програми USAID РАДА: Підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво, що виконується Фондом Східна Європа. Проект спрямований на залучення громадян до парламентського процесу, підвищення їх поінформованості про діяльність Верховної Ради України, парламентських партій та народних депутатів України. Відбір депутатів, щодо діяльності яких здійснюється моніторинг, відбувався за критеріями пропорційного представництва усіх парламентських сил, гендерного представництва, попередніх показників активності у окрузі.